Вие сте в: Начало // За медицински специалисти // Нови тенденции в терапевтичния алгоритъм на ХОББ

Нови тенденции в терапевтичния алгоритъм на ХОББ

ХОББ е нарастващ световен здравен приоритет и СЗО прогнозира, че ще стане третата водеща причина за смъртност до 2030 г. В края на май т.г. във Виена се състоя регионална среща (CEE Respiratory Expert Forum), на която водещи експерти по респираторни заболявания и пулмолози дискутираха новите тенденции в лечението на ХОББ и какво означават те за контрола на заболяването.

Двудневният форум бе организиран от Boehringer Ingelheim – фармацевтична компания с дългогодишен опит като лидер в областта на респираторните заболявания. Участваха над 130 експерти от 13 държави от Централна и Източна Европа, сред които България, Австрия, Чехия, Русия, Румъния, Словения, както и от Канада и Великобритания.

Д-р Сара Джарвис от Великобритания заяви по време на събитието:

- Умерените до тежки екзацербации на ХОББ могат да нарушат качеството на живот на пациента, да доведат до сериозно увреждане, трайна загуба на белодробна функция, нужда от спешна медицинска помощ, включително хоспитализация и дори смърт. Ето защо е толкова важно да се опитаме да предотвратим тези инциденти.

Намаляването на симптомите на ХОББ и рискът от екзацербации в бъдеще са двете основни цели при лечението на ХОББ, тъй като дългосрочната прогноза за пациентите след хоспитализация поради екзацербация на ХОББ е лоша – 50% от пациентите умират в рамките на пет години. Според международните препоръки на GOLD’2018 LAMA/LABA терапиите като tiotropium/olodaterol играят водеща роля в контрола на лечението на ХОББ и спомагат за постигането на тези цели.

Boehringer Ingelheim изследва ефикасността и безопасността на tiotropium/olodaterol при ХОББ в широкомащабната програма за клинични изпитвания TOviTO® фаза III с участието на над 16 000 пациенти. Последното и финално проучване в програмата TOviTO® е проучването DYNAGITO®, чиято основна цел бе да установи дали терапията с LAMA/LABA като tiotropium/olodaterol предлага намаляване на честотата на умерено тежките и тежки екзацербации спрямо употребата на стандартно лечение само с tiotropium. Резултатите от проучването, което бе наскоро финализирано, показват, че при пациенти с ХОББ  фиксираната дозова комбинация tiotropium/olodaterol 5/5µg, доставена с инхалатор Respimat, намалява честотата на умерено тежките и тежки екзацербации спрямо tiotropium.  Също така не са установени нови нежелани събития или данни, свързани с безопасността. Данните показват, че комбинацията tiotropium/olodaterol има сходен профил на безопасност като tiotropium.

Коментирайки резултатите от проучването DYNAGITO®, проф. Аршанг Валипур каза:

- Знаем, че tiotropium е най-предписваният медикамент в света за лечение на ХОББ. Резултатите от програмата TOviTO® обаче потвърждават експертните препоръки, базирани на доказателства, че двойната бронходилататорна терапия LAMA/LABA играе централна роля в лечението на пациентите с ХОББ и tiotropium/olodaterol подобрява белодробната функция, намалява симптомите и осигурява по-добро качество на живот още в началните етапи на заболяването, в сравнение с лечение само с tiotropium. Резултатите, демонстрирани в проучването DYNAGITO®, имат важен принос в нашето познание за ефектите от лечението на пациенти с ХОББ. Те показват понижение на честотата на умерено тежките и тежки екзацербации при лечение на пациентите с комбинирана терапия tiotropium/olodaterol спрямо стандартното лечение само с tiotropium – медикамент, който е труден съперник за сравнение, доказал своята ефективност по отношение намаляване на риска от екзацербации в дългосрочен план и в реални условия. Също така е важно да отбележим, че резултатите подкрепят настоящите препоръки на GOLD’2018 за централната роля на LAMA/LABA в лечението на пациенти с ХОББ.

В заключение проф. Аршанг Валипур заяви:

- Аз лично смятам, че резултатите от DYNAGITO® са от изключително значение и поставят крайния крайъгълен камък на едно 5-годишно пътуване, което определи, че употребата на два бронходилататора дава по-добри резултати, отколкото терапията с един. Имаме огромен набор от доказателства за лечението с LAMA/LABA при ХОББ, а сега разполагаме и с много убедителни данни, които ни дават увереност, че можем да лекуваме нашите пациенти с ХОББ с двойна бронходилатация.

Tiotropium/olodaterol е одобрен за бронходилататорно лечение веднъж дневно за облекчаване на симптомите при възрастни пациенти с ХОББ. Лекарственият продукт е разработен на основата на tiotropium и добавен olodaterol, специално създаден да допълва ефикасността на tiotropium. Tiotropium/olodaterol осигурява значителни подобрения в белодробната функция, симптомите на ХОББ и качеството на живот в сравнение с tiotropium – още от началните етапи на заболяването, когато подходящите пациенти се нуждаят от поддържаща терапия. Tiotropium/olodaterol се прилага чрез Respimat® – това е единственият наличен инхалатор, който активно доставя активната субстанция под формата на фина мъгла, което означава, че пациентът се нуждае от минимално дихателно усилие, за да може лекарството да достигне до белите дробове.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.