Вие сте в: Начало // Всички публикации // Медицински сестри напускат Великобритания

Медицински сестри напускат Великобритания

През последните години медиите във Великобритания непрекъснато разнищват темата за мигрантите, които заливат Острова и работят в клубовете, строителството, търговията или като медицински сестри. Като контрапункт остава незабелязан процесът, че медицински сестри напускат National Health System (NHS) и заминават за Австралия, Канада и САЩ.

Намаляването на броя на медицинските сестри поставя NHS в незавидна позиция, след като много специалисти избират да емигрират. През последната година 5500 медицински сестри са напуснали Великобритания спрямо 3400 през 1997 г. – тези цифри доказват дефицита.

Проведено наскоро проучване показва, че 207 от 232 (около 90%) от болниците в Англия усещат ефекта от намаляване на броя на дневния персонал, считано от август 2015 г., като ограничаване на работещите в нощните екипи се наблюдава в около 80% от болниците.

Дефицитът поражда огромно напрежение сред медицинските сестри, които трябва да положат нечовешки усилия, за да гарантират качествена грижа за пациентите си. Така нивата на стрес в комбинация с удълженото работно време се отразяват на качеството на работата и медицинските специалисти се оглеждат за алтернативи. Когато проучването на вариантите е приключило, всичко извън настоящата работа изглежда за предпочитане.

Началната годишна заплата за медицинска сестра във Великобритания е около 15 500 британски лири, докато в САЩ началната заплата е 40 000 британски лири. В Австралия заплатата е 26 500 британски лири, като всяка регистрирана за работа медицинска сестра дори получава повече на година, и то преди да достигне високите нива на специализация.

Когато се вземат предвид разликите в заплащането, разликите в начина на живот (повече свободно време), намаляването на стреса и добрите условия за работа (не на последно място и фактът, че в САЩ, Канада и Австралия говорят английски), не е изненада големият отлив на медицински сестри от Великобритания.

Докато сестрите напускат Острова, здравната система се опитва да наложи дългосрочно решение, като обучава допълнително още 50 000 медицински сестри. Независимо от това, ако заплащането не бъде увеличено, има голям риск и новообучените медицински сестри да напуснат държавата.

Най-важното е, че докато професионалисти по здравни грижи с много опит напускат страната, ще отнеме доста време новообучените да придобият знанията и опита, за да заместят изгубените кадри. Част от отговорите се крият в т.нар. „миграция на опита“, което поставя все по-високи изисквания към медицинските сестри, които искат да започнат работа във Великобритания. Този подход води до намаляване на отпусканите визи за работа през последната година. Секретарят по вътрешни работи на Великобритания Тереза Мей през октомври 2015 г. поставя медицинските сестри в списъка на дефицитните специалисти. Това обаче е само временна мярка. Нужни са много повече действия, които да гарантират достатъчно опитни медицински сестри за здравната система на страната.

Salariesinhealthcare.com

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.