Вие сте в: Начало // Всички публикации // Универсално здравно покритие до 2030 г.

Универсално здравно покритие до 2030 г.

Парламентите на страните призовават за приемане на всички необходими законодателни и регулаторни актове, за да се осигури универсално здравно покритие (Universal Heаlth Coverage – UHC) до 2030 г. в съответствие с разпоредбите на резолюцията, приета на 141-вото събрание на Междупарламентарния съюз (IPU) в Белград на 13-17 октомври т. г. с участието на над 1700 парламентаристи от 140 държави.

- Универсалното здравно покритие е политически избор. Световните лидери изразиха готовността си да направят този избор. Сега е моментът да изпълнят обещанията, превръщайки ги в конкретни здравни резултати, заяви ген. директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус.

Резолюцията, целаща да ускори напредъка в осигуряването на UHC за около 5 млрд. души, за които се смята, че сега нямат достъп до основни здравни услуги, беше приета само един месец, след като държавните глави одобриха Политическа декларация за UHC на срещата на високо равнище на ООН в Ню Йорк.

Д-р Гебрейесус акцентира върху важността на тази резолюция за постигането на UHC:

- Парламентаристите играят жизненоважна роля за осъществяването на целта. Защото те приемат закони и отпускат финансиране. Парламентите държат отговорни правителствата за поетите ангажименти и създават партньорствата, които помагат на държавите да направят универсалното здравно покритие реалност.

Както в декларацията на ООН, резолюцията подчертава значението на изграждането на силни системи за първично здравеопазване, които са важен фактор за предоставянето на основни терапевтични услуги. Акцентира се върху ролята, която силните здравни системи могат да играят за осигуряването на глобалната обществена здравна сигурност. Страните ще могат да защитят здравето на своите граждани, само когато най-уязвимите групи от населението получат необходимия достъп.

Резолюцията се фокусира върху здравето на жените, децата и юношите, в това число сексуалното и репродуктивното здраве като ключов компонент на UHC. В последния параграф СЗО е поканена да работи с IPU и с други партньори, за да улесни процеса на изпълнение на настоящата резолюция на глобално, регионално и национално равнище, и да наблюдава напредъка.

В Белград ген. директор на СЗО се срещна с министър-председателя на Сърбия Ана Бърнабич, с вицепремиера Ивица Дачич и с министъра на здравеопазването д-р Златибор Лончар.

Г-жа Бърнабич подчерта важността на сътрудничеството със СЗО за подобряване здравето и благополучието на сръбските граждани. Тя отбеляза, че UHC е сред основните приоритети в здравната политика на Сърбия и за целта е създадена междуведомствена работна група за изпълнение на Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. Премиерът информира, че през последните 10 години Сърбия е постигнала значителен напредък към UHC, а в резултат средната продължителност на живота в страната вече е 75.4 години.

Г-н Дачич благодари на СЗО за реализирането на различни проекти и по-специално за техническата помощ и експертизата. Той подчерта, че за Сърбия е важно изпълнението на Програмата до 2030 г., по-специално по Целта за устойчиво развитие 3 – осигуряване на здравословен живот и насърчаване на благосъстоянието във всички възрасти.

Офисът на СЗО в Сърбия и сръбското министерство на здравеопазването организираха посещение на терен за представителите на IPU в Студентската поликлиника в Белград.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.