Вие сте в: Начало // Всички публикации // Диабет и сърце – сложна система, предизвикателна за професионалиста

Диабет и сърце – сложна система, предизвикателна за професионалиста

Д-р Гинка Раянова, Клиника по ендокринология и обмяна на веществата, УМБАЛ „Д-р Г. Странски“, Плевен, пред “Форум Медикус“

- Какво е общото между диабета и сърдечно-съдовите заболявания?

- Ендокринолозите и кардиолозите са единодушни, че захарният диабет тип 2 е еквивалент на прекаран остър миокарден инфаркт. Т.е. имаме пациент с прекаран миокарден инфаркт и търсим каква е прогнозата и какво е поведението към такъв пациент.

- Кои са най-често срещаните усложнения на захарния диабет?

Най-често срещаните сърдечно-съдови усложнения са от т. нар. диабетна кардиомиопатия – исхемична болест на сърцето, с проява на остър миокарден инфаркт или хронична застойна сърдечна недостатъчност в резултат на кардиомиопатия. На второ място е мозъчно-съдовата болест – мозъчният инсулт. На трето – периферната съдова болест, т.нар. хронична артериална недостатъчност на крайниците.

- Каква е причината за сърдечно-съдовия риск при диабетно болните?

- Атеросклерозата. Но първопричината е повишената кръвна захар. Тя е тази, която отключва процеса на засягане на кръвоносните съдове. Промените в големите съдове са от типа на атеросклерозата. При захарен диабет тип 2 тя засяга много по-млади хора, много по-бързо прогресира и уврежда повече кръвоносни съдове. Повишената кръвна захар променя кръвоносните съдове. Създава т.нар. крайни продукти на свързване на глюкозата с белтъците и с мастите. По този начин, свързването с протеините и липидите прави процеса необратим. Продуктите се отлагат в съдовете заедно с лошия холестерол, който създава плаките. От друга страна, хипергликемията променя тонуса на кръвоносния съд. При пациентите със захарен диабет тип 2, които имат повишено ниво на инсулина, още преди диагностицирането на диабета, самият инсулин води до субендотелно нарастване на клетките, което също запушва кръвоносния съд.

Всички тези фактори – високата кръвна захар, нарушението в мастната обмяна, артериалната хипертония, която засяга 85% от хората със захарен диабет тип 2, водят до промени в кръвоносните съдове и повишават риска от сърдечно-съдови заболявания от 2 до 4 пъти при хората със захарен диабет.

- Лесно ли се поставя диагнозата за сърдечно заболяване при хора с диабет?

- Острият миокарден инфаркт не протича както при хората без диабет. Ние говорим за „тиха исхемия“, за безболков инфаркт на миокарда или за инфаркт на миокарда, който протича с болки в корема, с общо неразположение, главоболие, гадене, повръщане. Причината за това е, че се развива автономна невропатия, която засяга инервацията на миокарда, на кръвоносните съдове, на коронарните съдове. И оттук се явяват тези промени, които настъпват в коронарните съдове при инфаркт на миокарда и протичат атипично.

- При хора с диабет и повишен сърдечно-съдов риск кои показатели трябва да бъдат следени?

- На първо място е кръвната захар – не само изследваната на гладно, но и постпрандиалната кръвна захар, която сама по себе си е рисков фактор. Освен това трябва да се следят флуктуациите в дневните стойности и резките колебания в тях, които отключват т.нар. оксидативен стрес или гликиране на протеини, на масти… и като цяло се получава завъртане в порочния кръг на увреждане на съдовете. Освен това трябва да проследяваме гликирания хемоглобин. Той е показателят за добър контрол на диабета. Той показва каква е била средната кръвна захар през предшестващите шест месеца. При хората със сърдечно-съдов риск задължително се прави липиден профил и се следи артериалното налягане.

- Когато тези показатели се променят, кои са първите спешни мерки?

- Разбира се, има и други рискови показатели, каквито са покачването на микроалбуминурията и на пикочната киселина. Първата стъпка е своевременното лечение – поддържане в норма на кръвното налягане, на кръвната захар, на мастите, особено на LDL холестерола. На пациент с влошени показатели задължително се прави ЕКГ, защото може да има тиха исхемия и да пропуснем инфаркт на миокарда. Ако болният има исхемична болест на сърцето, задължително трябва да бъде насочен към кардиолог за коронарография на съдовете и съответното лечение.

- Може ли забавена терапия на захарен диабет да повлияе върху този риск?

- Категорично да. През последните две години за нас, кардиолозите от голямо значение е, че вече разполагаме с групи медикаменти, които излизат отвъд гликемичния контрол. Т.е. тези медикаменти благоприятно повлияват телесното тегло, което за тип 2 захарен диабет е изключително важно, намаляват кръвното налягане, както и липидния профил. При пациенти, които са със захарен диабет тип 2 и със сърдечно-съдов риск, лечението трябва да бъде индивидуализирано. Новите медикаменти позволяват това.

- Какво показват клиничните изпитвания, проследяващи сърдечно-съдовите резултати при тези лечения? Бихте ли споменали групите медикаменти за нашата специализирана аудитория?

- Това са инкретиновите миметици – голяма група медикаменти – инжекционната им форма намалява теглото, кръвното налягане, както и сърдечно-съдовия риск, според резултати от ново клинично проучване. Друго клинично проучване на една от най-новите групи медикаменти за лечение на аксиални бъбречни тумори показва, че те намаляват кръвната захар, кръвното налягане и имат ренопротективен ефект върху бъбречната функция.

- В крайна сметка, можем ли да кажем, че добрият контрол на захарния диабет значително намалява риска от сърдечно-съдови усложнения?

- Проучвания върху захарния диабет показват, че намаляване само с 1% на гликирания хемоглобин значимо намалява всички усложнения на захарния диабет, а до 47% – риска от сърдечно-съдовите усложнения. Затова е важно да поддържаме добър контрол на диабета чрез индивидуализирана терапия с наличните медикаменти, както и да постигаме метаболитен контрол чрез овладяване на нарушенията в липидната обмяна.

Разговаря Филип МАРИНОВ

1 Отговор to " Диабет и сърце – сложна система, предизвикателна за професионалиста "

  1. диабет казва:

    Много полезно и интересно интервю,
    Благодаря

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.