Вие сте в: Начало // Всички публикации // Кожа и диабет

Кожа и диабет

Проф. Димитър Господинов – началник на Клиниката по кожни и венерически болести в УБ „Д-р Георги Странски“ в Плевен:

Необходима е колаборация между специалистите

- Уважаеми проф. Господинов, какво е общото между диабета и кожните заболявания?

- Кожата е един от най-големите невроендокринни органи. Всяко едно заболяване на жлезите с вътрешна секреция води до кожни промени, които могат да бъдат кожни заболявания, стигми на ендокринологични болести или просто кожни прояви при различните ендокринни заболявания. Диабетът предопределя една много богата палитра от обривни единици по кожата, която може да започне с елементарна гъбична инфекция при един видимо здрав човек или чрез сухота на кожата, необясним сърбеж и уплътняване на кожата, особено в горната част на торса.

- Кои са първите симптоми на кожни проблеми при хората, живеещи с диабет?

- Кожните промени при захарен диабет са многообразни. Предимно при млади хора и деца например се появяват кандидозни баланити или въобще кандидозна инфекция по половите органи. При млади лица, както и при хора в зряла възраст, които не знаят, че страдат от диабет или той не се е изявил дотогава, често се среща фурункулоза или трудно заздравяващи рани. Много от страдащите от диабет се оплакват и от необоснован сърбеж и неестествена сухота на кожата, настъпваща постепенно във времето, въпреки грижите, които вече почти всеки един жител на планетата познава и полага.

- Кои са най-честите кожни заболявания, асоциирани с диабета?

- Много са. Голяма част от екземите се лекуват с кортикостероиди, чиято продължителна употреба може да доведе до метаболитен дисбаланс, който за жалост след това не може да бъде коригиран. Смята се, че над 50% от пациентите с псориазис  ще развият диабет в следващите 10 години. Псориазисът и атопичният дерматит имат общи генетични детерминанти с диабета. Някои кожни болести са характерни само за пациенти с диабет – Bullosis Diabeticorum, Dermatopathia Diabetica, Necrobiosis lipoidica diabeticorum и др.

- Кои са подходите за намаляване на риска от кожни усложнения при хора с диабет?

- Основният подход изисква добър контрол на метаболитния дисбаланс. Ако нивото на кръвна захар се поддържа в нормални граници, то изявата на кожните стигми е значително ограничена.

За предотвратяване на усложненията при пациенти с диабет и изявени гъбични или бактериални инфекции антимикотичното или съответно  антибиотичното лечение решават проблема адекватно. Трябва да се има предвид, че всеки един рецидив на гъбична или бактериална инфекция може да означава настъпил нов дисбаланс в захарната обмяна на организма.

Когато лекуваме пациенти с кожни прояви и диабет, задължително работим в колаборация с ендокринолог. Това сътрудничество е особено важно, когато лекуваме пациенти с тежки автоимунни заболявания най-често с кортикостероидни медикаменти. В тези случаи се налага ендокринолозите да променят дозировката на инсулина, за да можем ние да си свършим работата, след което те отново поемат отговорността си.

Лечението на пациентите с диабет изисква не само колаборация между ендокринолог и дерматолог, но и екип от повече специалисти – кардиолози, ревматолози, хематолози. Сътрудничеството между тези специалисти трябва да бъде не всекидневно, а ежечасно, за да получи всеки пациент това, от което има нужда.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.