Вие сте в: Начало // Всички публикации // Ваксината на Johnson & Johnson

Ваксината на Johnson & Johnson

според становище на д-р Питър Маркс, директор на Центъра за оценка и изследване на биологичните вещества към FDA, и д-р Ан Шукат, зам.-директор на CDC

Към 12 т. м. повече от 6,8 млн. дози от ваксината Johnson & Johnson (Janssen) са приложени в САЩ и FDA преглежда данните, включващи шест докладвани случая за рядък и тежък тип кръвен съсирек при лица след получаване на ваксината. В тези случаи е бил наблюдаван вид кръвен съсирек, наречен церебрална венозна синусова тромбоза (CVST) в комбинация с тромбоцитопения. И шестте случая са настъпили при жени на възраст между 18 и 48 години, а симптомите са се появили 6 до 13 дни след ваксинацията. Лечението на този специфичен тромб е различно от обикновено прилаганот, като приложението на хепарин може да бъде опасно и трябва да се приложат алтернативни лечения.

CDC ще свика заседание на Консултативния комитет по имунизационните практики (ACIP), за да разгледа допълнително тези случаи и да оцени тяхното потенциално значение. FDA, като разследващ орган, ще прегледа този анализ. Докато този процес не завърши, ние препоръчваме пауза в употребата на тази ваксина с цел предпазливост. Това е важно, за да се гарантира, че общността на доставчиците на здравни грижи е наясно с потенциала за тези нежелани събития и може да планира правилното им разпознаване и управление поради уникалното лечение, необходимо при този тип съсирек.

В момента тези нежелани събития изглеждат изключително редки. Безопасността на ваксината срещу COVID-19 е основен приоритет за федералното правителство и ние приемаме много сериозно всички доклади за здравословни проблеми след ваксинацията срещу COVID-19. Хората, получили ваксината Johnson & Johnson, които развиват силно главоболие, болки в корема, болки в краката или задух в рамките на три седмици след ваксинацията трябва да се свържат със своя доставчик на здравни услуги.

Светът реагира

САЩ, Южна Африка и ЕС временно спират прилагането на ваксината Johnson & Johnson. В САЩ тя беше разрешена за употреба на 27 февруари т.г. и е приложена на близо седем милиона души, което е около 3% от общата имунизация, направена до момента.

Южна Африка, която беше първата страна, която приложи ваксината, също е спряла употребата й, въпреки че в страната не са регистрирани случаи на образуване на кръвни съсиреци. Там тя бе предпочитаната ваксина, след като проучванията показаха, че има по-висока степен на защита срещу южноафриканския вариант.

Ваксините Johnson & Johnson и AstraZeneca действат по сходен начини, така че в някои отношения не е изненадващо, че те могат да причинят подобни странични ефекти, които обаче изглеждат сравнително редки. Цифрите са толкова ниски, че е трудно да се каже с увереност какъв е рискът от фатални съсиреци. За AstraZeneca той е оценен на един на милион и се равнява на риска при Johnson & Johnson – шест случая от 6,8 млн. ваксинирани.

За разлика от това COVID-19 убива един на всеки 1000 заразени на 40 години сред тези, които развиват симптоми. И този риск е много по-висок сред възрастните хора.

Ваксината Johnson & Johnson все още не е одобрена във Великобритания, въпреки че 30 млн. са предварително поръчаните дози. От Министерството на здравеопазването обявиха, че забавянето няма да повлияе върху ваксинационната програма в Обединеното кралство.

Канада е поръчала предварително 10 млн. дози от ваксината и „все още е на път“ да получи първата пратка до края на април, заяви премиерът Джъстин Трюдо, но подчерта, че ситуацията в САЩ ще бъде следена внимателно.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.