Вие сте в: Начало // Всички публикации // Българската експедиция към Антарктида

Българската експедиция към Антарктида

Д-р Петко Гинев – лекар от ВМА, е част от екипажа на българския военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“, който на 27 декември отплава на първата си мисия към ледената Антарктида.
В момента в българската база на остров Ливингстън се изгражда модерна научноизследователска лаборатория и корабът ще достави основните материали за строежа на лабораторията.
На борда на кораба пътуват учени от националната полярна експедиция, както и  курсанти от Висшето военноморско училище. Бъдещите морски офицери ще имат възможност да придобият нови и да подобрят своите умения по време на  практическия стаж. Екипажът се състои от 21 военнослужещи и включва старши лейтенант д-р Петко Гинев.
Медикът определя това плаване като най-голямото предизвикателство в живота си.
- Авантюрист съм по душа, затова и избрах медицината. В нея няма риск от еднообразие и всеки ден можеш да се сблъскаш с нещо различно. Имам и страст към непознати места, към планинарството и желание да стигна дотам, където друг човек няма да стигне. Антарктида винаги е била моя фантазия, но никога не съм мислил, че е реална възможност да стъпя там. За щастие след двете мисии в Мали натрупах много опит, научих да се справям сам. Приемам ги като подготвителен лагер за експедицията в Антарктида, споделя медикът.
Преди да отплава към поредното предизвикателство, д-р Гинев премина сериозна подготовка, разговаря със свои колеги с опит от експедиции до ледения континент – най-вече за голямото физическо и психично изпитание, на което са подложени участниците в екследицията.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.