Вие сте в: Начало // Всички публикации // Проветрявайте, проветрявайте, проветрявайте!

Проветрявайте, проветрявайте, проветрявайте!

За разлика от пролетта, по време на сегашната „мека карантина“ в Германия училищата остават отворени. Една от мерките, препоръчвани за намаляване на опасността от инфекция със SARS-CoV-2, е честото проветряване на класните стаи.

„Германците са обсебени на тема „чист въздух“ и отварят широко прозорците дори през зимата“, написа британският „Гардиън“ по повод казаното от канцлера Ангела Меркел в началото на октомври, че „проветряването е една от най-евтините и ефективни мерки“ за ограничаване на разпространението на инфекцията.

По този повод се появиха анекдоти и реални казуси:

Срещат се двама германски учители:

- С какво работиш в клас – с таблет или с лаптоп? – пита единият.

- С одеало – отговаря другият.

Кристиан Келер има двама сина, които учат в различни гимназии в Бавария. Единият, 16-годишен, всекидневно мръзне в клас, тъй като заради опасността от зараза класната стая бива проветрявана често и продължително, и учениците седят в часовете с якета и шапки, и дори с одеала. Другият син – 18-годишен, доброволно носи маска в клас, тъй като класната стая с 30 ученици не се проветрява често. „Това е безумие“, казва бащата по повод разнопосочните мерки.

Междувременно педагозите получиха съответните указания – на всеки 20 мин прозорците на класните стаи трябва да се отварят широко за 5 мин, а през междучасията трябва да бъде осигурявано течение. На децата и учителите се препоръчва да се обличат „многослойно“, за да се нагаждат по-лесно към промяната на температурата в помещението.

Както научно е установено, освен по капков път жизнеспособни вируси се разпространяват и чрез аерозоли при кашлица и кихане, но и при говор, пеене, и просто при дишане. В затворени пространства с лоша вентилация тези микроскопични частици могат да се носят във въздуха в продължение на часове и да преодоляват по-големи дистанции. „Проветряването снижава концентрацията на аерозоли – в  добре проветрени  вътрешни пространства не се наблюдават събития на свръхразпространение, при които един инфектиран може да зарази много хора“, казва Мартин Кригел от Техническия университет в Берлин. „Колкото по-голям е притокът на чист въздух, толкова по-малко са вирусно натоварените частици, макар че техният брой никога не може да бъде сведен до нула“.

Какво да правят обаче привържениците на тезата, че „никой не се е задушил от мръсен въздух, но много са настинали на течение“? И тук важат природните закони. През зимата притокът на студен въздух отвън много по-бързо „измества“ по-топлия въздух в помещението и затова по време на отоплителния сезон ударното проветряване в продължение на няколко минути може да бъде достатъчно. Колко често да става това зависи от големината на помещението и броя на присъстващите в него.

Комисията по

хигиена на вътрешните пространства

към федералната агенция по околната среда разпространи съответните принципни положения:

Жилища: при нормално ползване, без външни посетители и при нормална големина на стаите е препоръчително всекидневното ударно проветряване при широко отворени прозорци в продължение средно на 10 – 15 мин. През лятото за целта са необходими 20 – 30 мин, през студените зимни дни могат да бъдат достатъчни и 5 мин. Ако в помещението има повече хора, например при семеен празник, се препоръчва проветряване и по време на визитата.

Класни стаи: при големина от 60 – 75 куб. м и до 30 ученици да се проветрява интензивно във всяко междучасие, като прозорците се отварят широко и по възможност се осигурява течение. Ако часовете са по-дълги от 45 мин или паузата между тях е по-малка от 5 мин, необходимо е прозорците да се отварят за кратко и по време на занятията. „При осигуряването на течение през междучасията не трябва да се допуска разпространението на потенциално инфекциозни аерозоли извън помещението – ако отсреща в коридора няма прозорец, вратата на класната стая трябва да остане затворена“.

Работни помещения: съгласно правилата за условията на труд помещенията трябва да бъдат проветрявани добре на всеки час, а конферентните зали, в които се събират повече хора – на всеки 20 мин. С оглед на пандемията това трябва да става и по-често. Ударното проветряване през лятото продължава 10 мин, през есента и пролетта – 5 мин, а през зимата – 3 мин.

Експертите обобщават: в затворени помещения мерките за хигиена, спазване на разстояние и маските са ефективни, само ако е осигурен достатъчен приток на чист въздух чрез проветряване или от климатичните инсталации.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.