Вие сте в: Начало // За медицински специалисти // Идиопатичната белодробна фиброза и специфичната при аускултация находка

Идиопатичната белодробна фиброза и специфичната при аускултация находка

• Въпреки постигнатия напредък, диагнозата идиопатична белодробна фиброза (ИБФ) все още представлява предизвикателство

• Разпознаването на специфичнитe крепитиращи хрипове е от решаващо значение, защото те могат да бъдат аускултаторна находка при по-голямата част от пациентите с ИБФ

• Фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim подкрепя експерти и пациентски организации, с цел повишаване на осведомеността за ранни признаци и симптоми на ИБФ, за подобряване състоянието на пациентите с тази рядка и опустошителна болест

Ингелхайм, Германия, 11 октомври, 2017 г. ИБФ е прогресивно и инвалидизиращо заболяване, което причинява постоянно и необратимо увреждане на белите дробове. Ранното диагностициране е жизненоважно, защото без подходяща медицинска намеса се губи възможността да се забави прогресията на заболяването. Въпреки това поставянето на диагнозата може да бъде предизвикателство. През тази година, през Световната седмица, посветена на ИБФ в периода 16-24 септември, фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim организира кампания за повишаване на осведомеността и подпомагане на медицинските специалисти да разпознават специфичните за заболяването крепитиращи хрипове, наподобяващи отлепване на велкро лента. Целта е по-ранна и точна медицинска диагноза, която да доведе до незабавно започване на лечението.

Въпреки че е рядко заболяване, ИБФ засяга приблизително три милиона души по целия свят и има опустошително въздействие върху живота на пациентите. Проф. Тоби Майер от Кралската болница в Бромптън, Лондон, коментира:

- ИБФ е заболяване с непредсказуем ход, при което може да възникне екзацербация по всяко време, без предупреждение. Клиничните проучвания показват, че пациентите без лечение търпят загуба на белодробната функция, дори когато заболяването им е в най-ранните етапи. Антифиброзното лечение може да намали този спад с около 50%. Следователно всяко забавяне на започване на лечението поставя пациентите в риск от необратима загуба на белодробен капацитет.

Има две одобрени антифиброзни лекарства, показали, че забавят прогресирането на заболяването при ИБФ, които се препоръчват съгласно международните ръководства.

Анализът на резултатите от две глобални проучвания, подкрепени от фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim, включващи над 400 пулмолози и 150 пациенти, показва, че пациентите и медицинските специалисти се съгласяват – поддържането на белодробната функция за възможно най-дълго време е един от ключовите приоритети на лечението. Въпреки ясните приоритети и наличието на медикаменти за лечение, около един на всеки трима пациенти (30%) с ИБФ, не се чувства въвлечен в дискусиите за лечение изобщо.

Лиам Галвин, секретар на Европейската федерация по идиопатична белодробна фиброза (EU-IPFF), обясни:

– Това, което научавам от пациентите, е, че тяхната основна грижа  е да получат потвърждение на своята диагноза. Следващата стъпка е разговор с лекуващия лекар за лечение, което може да забави прогресията на ИБФ. Осъзнаването на диагнозата ИБФ е шокиращо и пациентите трябва да мислят за бъдещето си: те се притесняват от спада на белодробната функция и се страхуват от поява на остри екзацербации.

За да се повиши осведомеността относно важността при аускултация да се разпознават специфичните за ИБФ находки, фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim създава набор от образователни инструменти. Медицинските специалисти, заинтересовани да научат повече, могат да посетят онлайн сайта inIPF.com. В допълнение, LifewithIPF.com е платформа за пациенти, където могат да бъдат намерени редица разнообразни материали, видеоклипове с истории на пациентите с ИБФ и уеб семинари с пулмолози.

- Времето е от съществено значение. Ако пациентите могат да бъдат диагностицирани своевременно и се обърнат към специалист пулмолог, за да започнат лечение при първа възможност, имаме по-голяма възможност да насочим в положителна посока управлението на тази опустошителна болест. Трябва да повишим информираността за ИБФ и да действаме заедно, за да помогнем на пациентите и техните семейства, каза Иван Бланарик, старши вицепрезидент и ръководител на терапевтична област пулмология към Boehringer Ingelheim.

За повече информация: www.boehringer-ingelheim.com

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.