Вие сте в: Начало // За медицински специалисти // Новостите в акушерството и гинекологията – обект на професионален дебат

Новостите в акушерството и гинекологията – обект на професионален дебат

От 24 до 26 юни т.г. в Поморие бе проведена ХХІХ национална акушерска конференция, организирана от Българското дружество по акушерство и гинекология. През тази година научното събитие протече съвместно с VІ национална конференция на акушерките.

Доц. Милко Сираков – секретар на организационния комитет на събитието, коментира обсъжданите теми и тенденциите в областта на акушерството и гинекологията, специално за „Форум Медикус”:

- Традиционната годишна акушерска конференция отново провокира интереса на специалистите от цялата страна. Във форума участваха над 220 акушер-гинеколози, 180 акушерки, както и представители на 23 фармацевтични компании.

Акцент в научната програма през тази година бе поставен върху проблемите на многоплодната бременност. Доц. Асен Николов въведе аудиторията в темата, като представи съвременните аспекти на поведение при многоплодна бременност. Екип специалисти от АГ болница „Шейново” коментира управлението на риска при многоплодна бременност, а колеги от Варна докладваха за възможните акушерски усложнения. Презентациите потвърдиха необходимостта от индивидуален подход към всеки конкретен случай. Като цяло при многоплодна бременност често се назначава цезарово сечение. Изборът на родоразрешение зависи от разположенията на бебетата. Например, ако първото бебе е в седалищно предлежание , а второто – в главично предлежание, съществува опасност по време на раждането двете главички да се заклещят.

Интерес предизвика докладът на проф. Т. Чернев за демографската ситуация в България. Той представи тенденциите при раждаемостта и смъртността и направи извода, че в последните години се отчита бавно повишаване на броя на ражданията.

По време на конференцията бяха обсъдени и други клинични проблеми в областта на акушерството и гинекологията. Представени бяха случаи от практиката и конкретни действия при тях. Проф. И. Козовски от Варна коментира животозастрашаващите постнатални кръвотечения вследствие на разкъсване на влагалището, на маточната шийка, при руптура на матката, както и след секцио и хистеректомия. За щастие у нас кръвотеченията не са първостепенен по важност проблем. Кръвозагубата е по-често срещано явление и сериозна причина за смъртност в слабо развитите страни. И все пак и в нашата практика се сблъскваме с това опасно състояние, понякога и съвсем неочаквано.

На високо ниво бяха и докладите, посветени на 3D и 4D ехографията. Актуална тема в секция „Инфекции в акушерството” бе „Морбили и бременност”. По време на епидемията в УБ „Майчин дом” имахме родилки, заразени с морбили. При техния прием основният риск бе да не пламне епидемия в болницата. Те бяха изолирани в отделни стаи. Бяха взети всички мерки за предпазване от разпространяване на инфекцията както сред персонала, така и сред другите пациенти. Подходихме изключително адекватно в тази рискова ситуация и избегнахме случаи на заразяване на персонала или на други лица в болницата. Представени бяха и доклади за инфекции на пикочните пътища при бременни, за профилактика на възпалителните усложнения след аборт и т.н.

В секцията „Вария” интерес предизвика доклад за новите ендоскопски техники в акушерството и гинекологията. Това направление се развива изключително бързо, а в практиката навлизат нови оперативни техники. В „Майчин дом” малко изоставаме с приложението на ендоскопските методи, като причината е свързана с финансовия фактор. Но се надявам скоро да наваксаме. Интерес предизвика и лекцията за бременност при жени със заболявания на щитовидната жлеза. Коментиран бе и въпросът за епидуралната аналгезия.

Гост на конференцията бе проф. Н. Колиаку от Гърция, която изнесе доклад за настоящето и бъдещето в приложението на стволовите клетки. Специалист от Германия представи презентация за някои хормонални препарати в акушерството. Смятам, че темата беше изключително актуална, защото наблюдаваме известно връщане към лечението с хормони при опасност от аборт в началото на бременността. Преди години едва ли не на всяка жена с проблемна бременност назначавахме хормонални препарати, след това отидохме в другата крайност – никакви хормони. Сега и в световната научна литература се отбелязва едно „връщане” към хормонотерапия по преценка на лекаря.

По време на конференцията бе изнесена лекция на сдружение „Естествено” в подкрепа на естественото раждане. Исканията на неправителствената организация предизвикаха сериозен дебат. Акушер-гинеколозите се съгласиха с представителите на сдружението за по-добра комуникация между родилките и лекарите и за по-внимателно отношение. Но някои техни виждания за раждането са категорично неприемливи и противоречат на медицинския стандарт по акушерство и гинекология. От сдружението искат например по време на първия период на раждането майката да приема храна и течности. От медицинска гледна точка ние не можем да позволим това. При прием на храна и течности по време на раждането жената може да повърне, да аспирира повърнатото и да умре. Преди много години сме имали такива случаи. Оттогава много стриктно следим дали жената е консумирала храна и при необходимост слагаме сонда и изпразваме стомаха.

Представителите на „Естествено” изразиха мнение, че ако бременността протича нормално, жената трябва да има възможност да роди вкъщи. Според нас винаги има риск и за българските условия това е все още неприемливо предложение. В страните, където жените могат да изберат да родят вкъщи, има строги регламенти за отдалечеността на дома на родилката от лечебното заведение. В моята практика например имах случай на родилка, която раждаше за втори път при нормално протичаща бременност. Като започна раждането, не бе необходимо да го ускоряваме по някакъв начин. След раждането обаче жената прокърви, направен бе масаж на матката, но кървенето се появи отново. Приложен бе кюретаж. Кървенето не бе овладяно и по необходимост бе прелята кръв. В края на краищата се наложи да направим хистеректомия. Ако това раждане се беше осъществило в дома на родилката, тя щеше да умре.

В заключение бих казал, че основната цел на нашата конференция е да запознаем специалистите от цялата страна с динамично променящото се медицинско познание в областта на акушерството и гинекологията, да обменим опит и да коментираме трудни случаи. Доказателство за реализирането й е нарастващият интерес на акушер-гинеколозите към събитието.

ФМ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.