Вие сте в: Начало // Всички публикации // Болестта отстъпва, стигмата – не

Болестта отстъпва, стигмата – не

Лечението на ХИВ сякаш е под контрол. На прага сме на първото дълго действащо лечение на вируса и това заболяване ще може скоро да се лекува както други хронични заболявания – сърдечно-съдови и диабетни например.

Това отчетоха организации и лекари, които дискутираха върху развитието на лечението на ХИВ на семинар за журналисти на тема „За свят без HIV“, посветен на по-голямата информираност на обществото по темата ХИВ, модерните медикаменти и все още непреодоляната стигма към пациентите у нас.

- България постигна много сериозни успехи в борбата с ХИВ и СПИН през последните години, съществена стъпка напред е добре организираният мониторинг на пациентите, както и фактът, че постигаме над 97% обхват със съвременно лечение. Това заяви на д-р Тонка Върлева, директор на дирекция „Промоция и профилактика на болестите и зависимостите“ в МЗ. Всяка година у нас се провеждат над 330 000 изследвания за ХИВ-статус, с тази дейност са ангажирани повече от 100 лаборатории, допълни тя.

- Когато един ХИВ-позитивен пациент се лекува, вирусът става неоткриваем и този човек не може да зарази никого. Това подчерта проф. Марияна Стойчева, началник на Клиниката по инфекциозни болести в УБ „Св. Георги“ в Пловдив. Най-страшното, по думите й, е когато лекари отказват хирургични интервенции, а зъболекарите дори не желаят да правят прегледи на ХИВ-позитивни.

- Понякога самите ние съветваме нашите пациенти да крият своя статус, за да не им откажат операция. Те не са виновни, стигмата битува дори сред колегите ни, призна проф. Стойчева. И още веднъж тя подчерта, че социалната изолация на инфектираните е абсолютно излишна, тъй като докато те са на терапия, не са заразни.

- Хапче срещу СПИН има, но срещу стигмата – не, обобщи ситуацията Александър Миланов от Националната пациентска организация.

- Напредъкът в науката е огромен и сме горди, че сме част от него. До преди 40 години не знаехме за съществуването на ХИВ и СПИН, а в близко бъдеще очакваме одобрение на първата по рода си дълго действаща инжекционна терапия за възрастни, живеещи с вируса, заяви Лиза Бонадона, ген. мениджър на ГлаксоСмитКлайн в България. По думите й компанията ускорява темповете в иновациите, разработването и доставянето на разнообразни терапии.

- В ГлаксоСмитКлайн се ангажираме да преодолеем пропуските в терапията на ХИВ в педиатрията чрез предоставяне на решения, които гарантират, че нито едно инфектирано дете няма да бъде изоставено, обясни Лиза Бонадона. Тя добави, че благодарение на иновациите днес ХИВ е хронично контролирано състояние, при което човек може да доживее до дълбока старост. И даде пример: ако млад човек, инфектиран с вируса на ХИВ, започне терапия веднага, то той би доживял до 80 години, което е повече от средната продължителност на живота в много страни, включително и в България.

- Изключително горди и щастливи сме да кажем, че в България достъпът до терапия е значително подобрен благодарение на голямото партньорство между индустрията, пациентите, институциите и лечебните заведения, подчерта още Л. Бонадона. По думите й компанията е единствената в света, изцяло отдадена на проблема ХИВ и СПИН.

Директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев отчете, че у нас откриваемостта на ХИВ-позитивните е 91%. Той припомни, че на безплатна терапия са между 90 и 94 на сто от диагностицираните. От тях при над 90% се постига добър контрол на вирусния товар и това прави ХИВ практически неоткриваем при кръвни изследвания. Следователно България е постигнала т.нар. цел 90/90/90, но все още над пациентите тегне стигмата от това, че са носители на ХИВ.

-Трябва да работим заедно в посока да се разчупи стигмата, а хората, живеещи с това заболяване да се възприемат по-добре от обществото, каза още проф. Кантарджиев.

На срещата бе обявен финалът на журналистическия конкурс на тема „Иновации и напредък в името на общата кауза – за свят без ХИВ“.

Сертификат и стъклен плакет бяха връчени от проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Победител в конкурса с първа награда е Силвия Николова от вестник „Монитор“, за интервюто с проф. Марияна Стойчева „Лекарства правят ХИВ неоткриваем в кръвта“. Втора награда получава Надежда Динева от сайта News.bg за материала „За да живеят ХИВ-позитивните, стигмата трябва да се лекува“. Третото място си поделят Мария Драганова от сайта Zonazdrave.com за материала „За свят без ХИВ“ и Габриела Стефанова от сайта Zdravedae.com за материала „ХИВ вирусът срещу вируса страх“.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.