Вие сте в: Начало // Всички публикации, За медицински специалисти // Майчинство и диабет

Майчинство и диабет

В навечерието на Световния ден на диабета – 14 ноември т.г., стартира дългосрочен проект на пациентски организации съвместно с педиатъра ендокринолог доц. Мая Константинова под мотото „Усмивка и за моето слънчице”. В рамките на тази инициатива децата с диабет и техните семейства ща бъдат подпомогнати в овладяване на изкуството на лечение и контрол на захарния диабет. Ще бъдат организирани безплатни консултации за деца и подрастващи, страдащи от заболяването, в Центъра за обучение на деца и юноши с диабет и наднормено тегло.

Центърът се намира на ул. „Христо Станчев” №13 в София. Консултациите се провеждат всеки понеделник от 14:30 до 18:30 часа след предварително записване на тел. 02/951 51 36.

Акцент в проекта е поставен върху обучението на момичетата с диабет за бъдещо майчинство. Темата е провокирана от честите случаи на лош контрол на заболяването при бременни диабетички. В различни документи за осигуряване на по-качествен контрол на диабета специално внимание се обръща на създаването на максимални условия за протичане на нормална бременност. Независимо от това изпълнението на подобна клауза представлява затруднение в световен мащаб. Оказва се, че бременните диабетички не се подлагат на предварителна подготовка.

Доц. Мая Константинова – педиатър-ендокринолог в Клиниката по ендокринология, диабет и генетика към Специализираната болница по детски болести, коментира за „Форум Медикус” спецификите на бременността при жени с диабет:

Планираната бременност и контролът намаляват рисковете

- Бременността при жени с диабет протича по-особено. От една страна, диабетът влияе на бременността, а от друга – бременността също оказва въздействие на заболяването. Тази взаимна връзка създава проблеми.

В първите два-три месеца от бременността при голяма част от жените са налице гадене и сутрешно повръщане. При бременни с диабет тип 1 тези състояния нарушават рутинния режим на инсулиново лечение и налагат коригиране на дозата на инсулина. В тези случаи жената трябва да съобрази колко инсулин да приеме. Най-подходящ в подобен момент е т.нар. базално-болусен инсулинов режим. Не трябва да се забравя, че при предозиране на инсулина или намален прием на храна бременната може да изпадне в хипогликемия. Лесно решение с добри резултати е лечението с инсулинови помпи, които могат ефективно да помогнат при тези бързи промени. Корекцията на дозата с помпата се прави много фино и позволява да се покрие моментната необходимост от инсулин.

Бременността протича с индивидуална промяна на инсулиновите нужди. Проучвания показват, че настъпващата инсулинова резистентност по време на бременност води до средно увеличаване на инсулиновата доза с 40%. Отново ще подчертая, че тази промяна е строго индивидуална. При някои жени дори две поредни бременности протичат с различна нужда от инсулин.

Лекарствата за лечение на диабет тип 2 не се препоръчват по време на бременността. Ето защо е добре жените с това заболяване по време на бременността също да се лекуват с инсулин.

По време на бременност е необходимо много стриктно мониториране на кръвната глюкоза и адаптиране на инсулиновата доза. За да постигне това, младата майка трябва да бъде добре обучена как да контролира диабета и да бъде наясно със спецификите в протичането на бременността.

Лошият контрол на диабета води до малформации на плода. Особено критичен период са първите месец и половина – два, през които се осъществява органогенезата. През тези първи дни голяма част от жените все още не знаят, че са бременни и в някои случаи живеят с високо ниво на кръвната захар, а това повишава риска за бебето. При бременни диабетички с висока кръвна захар рискът от малформации е 25%, съществува и по-голяма вероятност бременността да завърши със спонтанен аборт. Поддържането на нормална кръвна захар намалява риска до 5%. За сравнение при жени без заболяването рискът е 3%. Тоест с оптимален контрол вероятността от малформации може да бъде сведена до минимум.

Непосредствено след раждането инсулиновата резистентност изчезва. Тогава инсулиновата доза трябва да се намали, за да не изпадне родилката в хипогликемия.

Бременната и лекуващите лекари трябва да се съобразяват с тези динамични промени в инсулиновата нужда през различните периоди от бременността и по време на раждането. Някои млади дами успяват да поддържат в допустимите граници своята кръвна захар. Но за съжаление много са бъдещите майки, които не следят заболяването си. Ето защо с реализирането на проекта се надявам да помогнем на повече момичета да осъзнаят необходимостта от отличен контрол на диабета преди и по време на бременността.

Препоръчително е жените с диабет да предприемат планирана бременност. Оказва се, че всички неудачи при бременните с диабет идват от факта, че много малко от тях забременяват планирано. Много диабетички не познават възможните рискове. Ето защо смятам, че е изключително важно да се организират информационни кампании и обучения за диабетиците, за лекарите и за цялото общество.

Средната стойност на кръвната захар на жената преди забременяване трябва да бъде 6 mmol/l, а на гликирания хемоглобин – максимум до 7%. Тези показатели гарантират, че яйцеклетката ще бъде жизнеспособна. При лош контрол по време на бременност тялото на майката непрекъснато дава сигнали за висока кръвна захар на панкреаса на бебето и той започва да произвежда инсулин. Тъй като инсулинът има анаболен ефект бебето получава т.нар. макросомия. Ето защо майките с неконтролиран диабет раждат едри плодове, което крие рискове както за майката, така и за бебето. Често в тези случаи се прибягва до планирано цезарово сечение.

Повишено внимание е необходимо и при диабетички, които вече имат някакво усложнение – бъбречно, очно и т.н. Бременността може да задълбочи тези усложнения. Например при диабетна ретинопатия може бързо да се развие пролиферативна ретинопатия, което на практика да доведе и до ослепяване. Нужно е офталмолозите да следят бременната диабетичка много стриктно. За да се избегнат подобни усложнения, още преди забременяването майката трябва да изследва своя здравен статус.

Кръвната захар на новороденото трябва да се следи, но не още от първите часове. Възможно е в първите два часа бебетата да имат ниска кръвна захар – до 1,7 mmol/l. Ако детето няма макросомия и видими признаци на някаква тежка хипогликемия, не е необходимо да бъде отвеждано в специализиран сектор. Ранното захранване е много важно. Ако не съществуват други рискове, се препоръчва кръвната захар да се изследва преди второто захранване. Това естествено става по преценка на неонатолога.

В заключение бих казала, че жените с диабет трябва да познават рисковете на бременността и да изберат най-подходящия момент, в който да станат майки. Защото те нямат право на грешки.

Светлана ДИМИТРОВА

1 Отговор to " Майчинство и диабет "

  1. dooroteq казва:

    Здр зашто при мен нештата се обиркват лекарите ми казват че плода се развива добре и нормално през1_6 месец кривната ми захар е нормална след това се дига и в 34 -35 седмица аз изпадам в много тежко систояние точно когато трябва да раждам става така че се ражда мъртав плод това ми се сличва 2 пъти на какво се дилжи не ми е ясно аз си мислоя че ако има някакъв проблем няма да се стигне до край с бременоста друг вид инсолин ли трябва който е специален аз сим с диабет от 10 г

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.