Вие сте в: Начало // Всички публикации // 15 години фармацевтичен факултет в МУ – Пловдив

15 години фармацевтичен факултет в МУ – Пловдив

В академичен стил честването бе отбелязано с Национална научна конференция, проведена в Девин под патронажа на ректора на университета чл.-кор. проф. Стефан Костянев.
Форумът събра над 200 учени, фармацевти, лекари, специалисти и представители на фармацевтични фирми, представители на академичната общност от медицинските университети в София, Пловдив, Плевен, Варна, Ст. Загора, от БАН, от СУ „Св. Климент Охридски“.
- През тази година се навършват 15 години от старта на обучението във Фармацевтичния факултет в Пловдив. Това бяха години, изпълнени с мотивация, упорит труд, всеотдайност, но и с професионална удовлетвореност, заяви при откриването на конференцията проф. Людмил Пейчев, декан на факултета. – Академичният състав днес включва 85 преподаватели. Защитени бяха десетки дисертационни трудове, хабилитирахме свои доценти и професори. С гордост отбелязваме, че нашият факултет има над 1000 дипломирани студенти със 100% професионална реализация. Отбелязвайки това, ис-
кам да приветствам целия академичен състав, който продължава да отдава своята енергия, знания и опит, и заслужено може да се гордее с постигнатите резултати, отбеляза  проф. Пейчев. И допълни: – 15 години са и много, и малко. Те са подходящ повод да се обърнем с благодарност към хората, които със своя ентусиазъм и прозорливост поставиха основите на фармацевтичното образование в нашия факултет: доц. Георги Паскалев, ректор на МУ в Пловдив от 2003 до 2011; доц. Людмил Луканов, първи декан на факултета и основоположник на Катедра ”химия и биохимия“; проф. Златка Димитрова, основоположник на преподаването по социална фармация и на фармацевтично законодателство; проф. Маргарита Караиванова, ос-
новоположник на преподаването по токсикология и фармакотерапия;  проф. Людмил Пейчев, основоположник на Катедрата по фармакология и лекарствена токсикология; проф. Маргарита Касърова, основоположник на Катедрата по фармацевтични науки; доц. Ирина Хайдушка, основоположник на Катедрата по микробиология и имунология; проф. Атанас Кръстев – ръководител на Катедра „Медицинска физика и биофизика“; доц. Герасим Китанов, основоположник на преподаването по фармакогнозия; проф. Илия Киряков, основоположник на преподаването по ботаника; проф. Тодорка Цветкова – ръководител на Катедра  „Клинична лаборатория“. Те поставиха началото и делото им бе продължено. Фармацевтичният факултет в Пловдив с днешна дата доказа, че подготвя много добри специалисти. Част от тях са включени в екипите на научноизследователските лаборатории на големи фармацевтични фирми по света – там, където се  създават и изпитват нови лекарства. Фармацевти, завършили факултета, работят далеч извън пределите на Европа, за което получаваме все по-
вече сведения от Алумни клуба на нашия университет, каза в заключение проф. Пейчев.
Поздравления към участниците отправиха ректорът на университета и кметът на Девин Красимир Даскалов.
Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов приветства юбилярите и връчи на декана плакет на бог Асклепий. В словото си той изтъкна, че Фармацевтичният факултет в Пловдив е на едно от първите места в страната по публикации и цитирания на научни трудове в областта на фармацията и аптечното дело. Не случайно през 2017 г.  факултетът заслужено получи високата акредитационна оценка – 9.32, при максимален бал 10.
Организаторите на форума изказаха благодарност към ръководството на МУ в Пловдив, Българския фармацевтичен съюз, фармацевтичните фирми Боарон България, Алпен фарма, ГлаксоСмитКлайн и Севекс фарма за оказаното съдействие.
Научната програма на конференцията бе наситена с презентации на изтъкнати гост лектори – учени и преподаватели от фармацевтичните факултети към медицинските университети.
В продължение на два дни 90 участници от цялата страна представиха своите научни постижения в областите фармация, медицина, природни науки. Научно жури удостои с награди и грамоти три авторски колектива.
Както всяка годишнина, и тази се превърна в празник за участниците и гостите. А след празника – отново по пътя за създаване на нови висококвалифицирани кадри за българската фармация и аптечното дело  – до следващия юбилей, до следващата равносметка…

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.