Вие сте в: Начало // Всички публикации // Първи европейски конгрес по клинична хомеопатия

Първи европейски конгрес по клинична хомеопатия

На 16-18 май т.г. в Несебър бе проведен Първият европейски конгрес по клинична хомеопатия, организиран от Българската медицинска хомеопатична организация и Европейската школа по клинична хомеопатия,  със съдействието на Боарон–България. В събитието участваха над 400 български лекари хомеопати и техни колеги от Гърция, Македония, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Турция, Унгария, Франция, Чехия. За този пръв по рода си форум с домакин България висока оценка с присъствие и поздравителни адреси дадоха държавни институции, съсловни и пациентски организации, ректори и декани на медицински университети, представители на местната власт.

Основната научна тема на форума „Хомеопатия и болка“ бе разработена и разгледана в интересни и задълбочени лекции, доклади и постерна сесия.

В съвместна разработка на проф. Иван Смилов и на д-р Петко Загорчев бе направена връзка между механизмите на болковата чувствителност и хомеопатичния подход. Авторите разгледаха различните видове болка, степента на толерантност на пациентите към болковите усещания, критериите за диагноза и за избор на терапевтични подходи – медикаментозни, физиотерапевтични и нетрадиционни. Представени бяха съвременните възможности на хомеопатичното лечение с Arnica montana, Bryonia alba, Capsicum annuum и др. В заключение авторите обобщиха, че срещу болковите синдроми най-добри резултати се постигат с общите усилия на различни медицински специалисти.

За съвременните аспекти за лечението на невропатната болка информира в лекцията си проф. Марин Маринов. Той отбеляза, че невропатната болка засяга 6,9% от общата популация, като едва 30% от пациентите отчитат положителен резултат от медикаментозното лечение. При останалите или няма полза, или има неприемливи странични ефекти. Като разглежда невропатната болка като резултат от структурни лезии или дисфункции на периферната или на ЦНС, с разнообразна характеристика и строго индивидуално представяне по отношение на локация, времева модалност и емоционално/когнитивна регулация, д-р Загорчев акцентира върху основни медикаменти от Материя медика за лечение на хронична или на смесен тип болка – Hypericum perforatum, Arsenicum album, Causticum, Capsicum annuum, Aurum metallicum, Nitricum acidum.

Преглед на наскоро публикувани клинични проучвания за контрол на болката чрез хомеопатия направи проф. Надка Бояджиева. В проучване, включващо голям брой деца от 5 до 15-годишна възраст с доказана мигрена, е било установено значително намаляване на мигренозните пристъпи след прилагане на хомеопатично лечение. Положителен ефект е доказан и при деца със среден отит и периферна нервна болка, при жени с предменструален синдром, при пациенти с постоперативна болка и оток след поставяне на титаниеви зъбни импланти. Изследвания показват, че хомеопатията – като подпомагаща терапия в онкологията – въздейства върху контрола на болката.

За дисменорея и хомеопатия говориха проф. Благовест Пехливанов и д-р Райна Томова. Болезнената менструация е значим социален проблем, засягащ милиони жени по света. Конвенционалното лечение включва нестероидни противовъзпалителни средства и комбинирани орални контрацептиви. Успешният хомеопатичен подход въздейства върху симптомите с прием на Magnesia phosphorica, Colocynthis, Viburnum opulus и с теренни медикаменти – Calcarea phosphorica, Natrum muriaticum, Sepia officinalis и др.

Доц. Борислав Маринов и д-р Антоанета Пандурска се спряха на ефикасността на хомеопатичното лечение при мастодиния с Folliculinum, Lachesis mutus и др.

Темата за терапия на постзостерни невралгии бе разработена от проф. Любка Митева и д-р Иван Енев. Конвенционалното лечение препоръчва антидепресанти и антиконвулсанти. Хомеопатията може бързо и дефинитивно да повлияе както постзостерните невралгии, така и невралгичните болки без изявен херпес зостер. За целта е разработен алгоритъм с основни медикаменти – Arsenicum album, Causticum, Kalmia latifolia, Mezereum.

Върху болката при абстиненция от наркотични зависимости и върху ролята на хомеопатичното лечение като иновативен модел в тази сфера акцентираха проф. Риналдо Шишков и д-р Ивайло Димитров. С Nux vomica, Staphysagria, Magnesia phosphorica и др. успешно се повлияват зависимостта и болковите симптоми на физическо и емоционално-психично ниво при абстинентни състояния.

Проф. Мирослава Бошева и проф. Людмил Пейчев разгледаха аспекти на главоболието и мигрената – актуален проблем, засягащ 20% от децата и юношите. Авторите представиха собствен опит с момиче на 13 години, с всекидневно главоболие и абнормно ЕЕГ с 4-годишна давност. Специалистите са приложили Aconitum napellus, Belladonna, Ignatia amara и теренно лечение. Успешният резултат показва, че колаборацията между педиатър и лекар хомеопат постига и друга цел – подчертава предимствата на хомеопатичното лечение като щадящо и безопасно.

На проблемите, предизвикани от фарингитната и тонзилитната болка, се спряха проф. Илия Йовчев и д-р Мариан Иванов.

Хомеопатичният подход при рецидивираща коремна болка в детска възраст бе темата на доц. Димитричка Близнакова, д-р Зорка Угринова и д-р Слави Филчев.

В доклад, разработен съвместно от проф. Мурат Дикменгил, сърдечно-съдов хирург в болница „Ремеди“ в Истанбул, д-р Кирил Добрев,  д-р Антон Елкин и доц. Емил Славов от Университетската болница в Стара  Загора, е разгледана темата за патологията на артериите, засегнати от атеросклероза, както и за адювантната хомеопатична терапия при пациенти в компенсиран стадий на ХАНК. Оценено е значимо положително повлияване, когато след конвенционалното лечение са включени хомеопатични препарати с отношение към профилактиката на артериалната съдова патология, стимулирането на сърдечния тонус, регенерацията на исхемичните тъкани, имунната реактивност.

Автори от Румъния представиха свой клиничен опит на хомеопатична терапия при заболявания в различни сфери на медицината: при хронична тазова болка, предизвикана от ендометриоза; при абцедирала пневмония и гноен плеврит при 3-годишно дете в Спешната педиатрична болница в Букурещ чрез прилагане на комплексен подход – хомеопатичен, алопатичен и хирургичен; при контактен дерматит, вследствие от излагане на флуороводородна киселина.

Участници от Полша бяха избрали теми от сферата на педиатрията – за хомеопатично лечение на колики при новородени, на болки след травми на очите и вследствие от спортен травматизъм.

С голям интерес бе изслушана лекцията на д-р Франсоа Шефдевил от Франция за културните аспекти на болката, разгледана във философския и религиозния контекст на възприемането сред различни общности, през различни исторически епохи в търсене на отговор на въпроса – да бъде или да не бъде лекувана болката. Авторът представи артфакти от литературата, живописта, скулптурата, музиката, които показват, че в творческите среди болката – физическа и душевна, е важен стимул за вдъхновение.

На тържествена церемония новозавършилите курса на обучение по хомеопатия в медицинските университети на София, Пловдив, Варна и Плевен получиха своите дипломи от представители на ръководствата на всеки един от университетите. Общият брой на завършилите своето обучение през тази академична година е 286 лекари и 89 фармацевти.

Първият европейски конгрес по хомеопатия изпълни наситената си тридневна научна програма при пълна зала. Организацията беше на високо ниво и това бе предпоставка за пълноценната творческа атмосфера на форума. Интересът към докладите бе изключителен. Направи силно впечатление компетентността, с която участниците обсъждаха темите, споделяха опита си. Неслучайно присъстващите представители на академичната общност високо оцениха събитието и подчертаха, че признанието на хомеопатията расте не само сред пациентите, но и сред доскоро скептичната лекарска общност, и че може би е назрял моментът за откриването на нова, 47-ма катедра към Медицинския факултет на МУ в София – катедра по клинична хомеопатия.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.