Вие сте в: Начало // Всички публикации // Пътят на д-р Бакърова

Пътят на д-р Бакърова

На Националната конференция по обща медицина, състояла се в Пловдив, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари определи за „Семеен лекар на годината“ д-р Снежана Кехайова-Бакърова.

– Чувствата ми са смесени, защото наистина съм изненадана, че съм удостоена с такова отличие. Всеки един от колегите в страната е достоен за тази награда, защото всички работим в много трудни условия, защото всеки може да бъде герой в определена ситуация, каза развълнувано д-р Бакърова при получаване на наградата.

Д-р Снежана Бакърова е общопрактикуващ лекар в смолянското село Смилян от 27 години и е единственият лекар, който се грижи денонощно за над 2500 жители от 32 села, някои отдалечени на повече от 30 км.

Различни са случаите, при които се налага тя да реагира на момента. Д-р Бакърова често се сблъсква с трудности твърде далеч от медицината – трудно проходим планински терен, особено при зимни условия, махали, където живеят по 1-2 или 50-100 пациенти на средна възраст над 70 години. Повечето селища в района й са откъснати от света – връзката е много трудна, без обхват, липсва транспорт или идва автобус един-два пъти в седмицата.

С много спомени за сложни рискови ситуации е изпъстрен професионалният живот на д-р Бакърова.

През зимата на 2015 г., докато транспортирала бременна от с. Чокманово към болницата в града, раждането започнало. Д-р Бакърова свалила родилката на поляната и докато дойде линейката, на бял свят се появило живо и здраво момченце…

При друг случай се наложило близо час да върви до с. Димово по козя пътека, натоварена със спешна чанта, електрокардиограф и кислородна бутилка. Опитала да се придвижи с кон, предложен от сина на болния, но тъй като нямала опит, отказала. Дала първа помощ, но се наложило да търси обхват на мобилен оператор, за да се обади на 112. После мъже от съседни махали пренесли дядото с одеяло по козята пътека до линейката.

Д-р Бакърова казва, че да работиш на село е огромно предизвикателство, че държавата е длъжник и на медиците, и на пациентите в отдалечените райони, че трябва да се подобрят условията на труд и по някакъв начин да се привлекат младите хора да останат в България.

Двете деца на д-р Бакърова са поели по нейния път в медицината…

Б.Р. Редакционният екип на „Форум Медикус“ поздравява д-р Бакърова със заслуженото високо звание. И ще я абонира безплатно за вестника през 2018 година.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.