Вие сте в: Начало // Всички публикации // ECDC предупреждава: войната увеличава опасността от инфекции

ECDC предупреждава: войната увеличава опасността от инфекции

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията препоръча съседните на Украйна страни, които приемат украински бежанци, да ги включат в своите ваксинационни програми. В специален доклад центърът анализира ситуацията в региона, породена от военния конфликт, и препоръчва поредица от мерки, насочени към опазването на общественото здраве.
Според ECDC страните, приемащи бежанци, трябва да дадат приоритет на ваксинацията срещу COVID-19 и полиомиелит, както и срещу морбили, тъй като настоящият ваксинационен обхват е недостатъчен за предотвратяване на огнища на морбили.
„Струпването на много хора в бомбоубежища и приемни центрове може да улесни началото на епидемия от морбили, особено след като пролетта съвпада с естествената сезонност на болестта. Осигуряването на ваксиниране срещу полиомиелит, морбили и COVID-19 трябва да бъде в центъра на вниманието“, категорично твърди ECDC. И припомня, че не трябва да се подценява опасността за хората с травматични рани.
„Медицинските специалисти трябва да бъдат информирани, че инфекциите, свързани с тези наранявания, често могат да са причинени от мултирезистентни организми, което означава, че процедурите за диагностицирането и лечението им трябва да бъдат съобразени и с тази вероятност“.
Здравната ситуация в региона бе във фокуса и на извънреден брифинг на СЗО, на който бе потвърдено, че нападенията над лечебни заведения и линейки в зоната на военни действия в Украйна зачестяват. От началото на войната на 24 февруари до 7 март най-малко 9 души са загинали при 16 такива атаки.
В Регионалния офис на СЗО за Европа се работи за бързо осигуряване на медицински доставки за Украйна, където кислородът, инсулинът, личните предпазни средства, изделията и консумативите, използвани в хирургията, както и кръвните продукти са на изчерпване, увери регионалният директор д-р Ханс Клуге.
- Снабдяването с кислород, осигуряването на достатъчно количество ваксини, особено срещу полиомиелит, както и експертизата в областта на психичното здраве са сред основните приоритети на СЗО за региона, каза той.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.