Вие сте в: Начало // Всички публикации // Безплатно изследване за хепатит С

Безплатно изследване за хепатит С

От 18 октомври т.г. гражданите на София вече разполагат с постоянна услуга за безплатно и анонимно консултиране и изследване за хепатит С. Инициативата е на пациентското сдружение „ХепАктив“ и сдружението „Здраве без граници”.

Всеки желаещ да се изследва за хепатит С и ХИВ може да посети „Център за сексуално здраве” на ул. „Цар Самуил” 111, както следва:

- понеделник и четвъртък: 8:30 – 13:30 ч;

- вторник и сряда: 13:00 – 17:00 ч.

Използват се бързи тестове, като е необходима само капка кръв от пръста, а резултатите са готови в рамките на 15 минути.

- Изследването за хепатит С не е включено в годишния профилактичен пакет и не се заплаща от НЗОК. Имайки предвид, че това заболяване протича безсимптомно, не е изненада, че едва 3% от болните са диагностицирани. Нашата инициатива има за цел да повиши броя открити, консултирани и насочени за лечение пациенти, както и да им осигури нужната психологична подкрепа, сподели Силвана Лесидренска, председател на Сдружение „ХепАктив”.

Елена Биринджиева, председател на Сдружение „Здраве без граници”, допълва:

– Центърът за сексуално здраве вече 15 години предлага безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ, както и подкрепа на засегнатите от заболяването. Добавяйки новата услуга за хепатит С, даваме възможност за по-широк достъп до качествени интегрирани грижи на едно място, при гарантирана конфиденциалност.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.