Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Многолика е хроничната венозна недостатъчност

Многолика е хроничната венозна недостатъчност

Коментар на доц. Кузман Гиров – председател на Българското националното дружество по ангиология и съдова хирургия:

- У нас терминът разширени вени е добил гражданственост – много често диагнозата се изписва като варици. Коректното наименование обаче е хронична венозна недостатъчност, защото разширените вени са само един от стадиите в развитието на заболяването. На практика е възможно пациентите да страдат от хронична венозна недостатъчност и без да имат разширени вени.

Преди 3 години Българското национално дружество по ангиология и съдова хирургия съвместно с фармацевтичната компания Servier проведохме проучване, чиято цел бе да се установи честотата на заболяването у нас. В проучването участваха много общопрактикуващи лекари и почти всички съдови хирурзи, като бяха обхванати повече от 29 хил. души – пациенти над 18-годишна възраст. След обработката на данните се оказа, че 37% от хората в България страдат от хронична венозна недостатъчност в един или друг стадий – от дребните оплаквания, които предизвикват дискомфорт, до инвалидизацията. Поради тази причина можем да твърдим, че става дума за социалнозначимо заболяване.

Фамилната предиспозиция е един от основните рискови фактори за поява на болестта. Статистиката сочи, че в семейства на засегнати, вероятността хронична венозна недостатъчност да се развие е 80%.

От много голямо значение е начинът на живот. Така например на сериозен риск са изложени хора, които работят прави и неподвижни или прекарват с часове зад бюрото. Защото, когато човек е прав, но се движи мускулите на подбедрицата и на стъпалата изтласкват кръвта. Изниква въпросът какво се случва по време на сън? Дихателните движения са другият фактор, който допринася за движението на кръвта.

Наднорменото тегло и затлъстяването също могат да доведат до развитие на хронична венозна недостатъчност.

На сериозен риск са изложени и бременните жени. Вероятността да бъдат засегнати се засилва особено през последните 3-4 месеца на бременността, когато плодът нараства и притиска вените в малкия таз на бременната. При тези пациентки се наблюдават варикоза, отоци и т.н. До шестия месец след раждането обаче настъпва значително подобрение. Счита се, че това, което остане след този период, са фиксирани варици. Хормоналните промени по време на бременността също допринасят за намаляване на тонуса на дълбоките вени.

Разбира се, значение има и неудобното облекло. Така например в седнало положение тесните панталони притискат вените в областта на коляното и на таза, което допринася за непрекъснат венозен застой. Високите обувки пък натоварват краката.

Често пациентите задават въпроса за начина на хранене. Диетата е от значение единствено, ако човек страда от хроничен запек, който в известна степен допринася за развитието на заболяването.

Хроничната венозна недостатъчност започва с увреждане на клапния апарат. Заболяването обхваща цялата система на дълбоките, на повърхностите и на перфорантните вени.

През последните 4-5 години изключително много се държи на т. нар. левкоцито-ендотелна реакция – левкоцитите се фиксират върху ендотелните клетки на венозната стена и на клапите, преминават в интерстициума, където се разграждат, медиаторите на възпалението увреждат съдовата стена и клапния апарат. Увреждането на клапите на дълбоките вени, на вена сафена магна, както и на вена сафена парва довежда до рефлукс на кръвта – венозната стена се променя от повишеното хидростатично налягане. Според появата на рефлукса повишеното хидростатично налягане води до: преминаване на формени елементи на кръвта през съдовата стена в интерстициума, разпадането им, образуване на хемосидерин – така се получава типичната оцветка в кафеникаво на долните трети на подбедрицата при пациенти с дългогодишна хронична венозна недостатъчност. Впоследствие се развива подкожна съединителна тъкан, затруднява се кръвоснабдяването на кожата и започват трофични промени – спонтанно или от най-малката травма се образуват язви, които заздравяват много бавно.

Налице са десетки класификации на заболяването, но през последните десетина години всички те са изместени от т.нар. класификация CEAP – клинична етиологична, анатомична, патофизиологична.

Според класификацията заболяването се разделя на 7 стадия:

♦ Нулев стадий – наблюдава се лек оток в края на деня, който сутрин изчезва;

♦ Първи стадий – налице е т .нар. ретикуларна варикоза. Става дума за малки кожни капилярни разширения или т.нар. телеангиектазии.

Характерни са и малки разширени вени до два милиметра;

♦ Втори стадий – на разширените вени. При него няма съмнение, че човекът страда от хронична венозна недостатъчност. Съпроводен е с неприятното усещане за тежест в краката, нощни крампи и т.н.;

♦ Трети стадий – на отока. Освен наличието на разширените вени, краката отичат и то още през първите часове на деня;

♦ Четвърти стадий – наблюдават се трофични промени – промяна в оцветката на кожата, липодерматосклероза, бяла атрофия на кожата;

♦ Пети стадий – налице са белези от заздравели рани;

♦ Шести стадий – на постоянните язви.

Виждал съм язви, които не са се затваряли от 15 години. На практика става дума инвалидизиране на пациента. Той става асоциален, не може да работи, да се събира с хора и трябва да пази определен режим.

За съжаление много често заболяването се подценява от самите пациенти. Изключение правят жените, които се грижат за външния си вид и още при появата на телеангиектазии се обръщат към специалист. Но това не е само козметичен дефект, а е сигнал, че е налице някакъв проблем във венозната система. Мъжете например не обръщат внимание до момента, в който започне появата на рани. Понякога, особено при по-възрастни хора, върху някои от варикозните пакети кожата некротизира и е възможно да се стигне до кръвоизлив.

Най-безобидното усложнение от хроничната венозна недостатъчност е повърхностният тромбофлебит – кожата се зачервява, варикозните пакети се втвърдяват и тромбозират. Терминът тромбофлебит е запазен само за възпаление на повърхностните вени. Много често се допуска грешката при лечението му да бъде предписван антибиотик. Държа да подчертая, че

тромбофлебит с антибиотик не се лекува

Лекуват се септичните тромбофлебити, но те са по-малко от 1% от всички. Терапията започва с хепаринов препарат – желателно е нискомолекулярен хепарин, който обикновено се дозира на килограм тегло. Впоследствие задължително се дава нестероиден противовъзпалителен медикамент, като се следи за противопоказания при хора с язва, с колити и т.н. Лечението продължава с прием на много големи дози венотоник. През първите 2-3 дни най-добре действат компресите със спирт и риванол и едва тогава може да започне локалното приложение на хепаринови препарати.

На фармацевтичния пазар се разпространяват медикаменти, които масово се изписват на пациенти с неусложнена варикоза. Според мен

това е неправилно

защото в последствие болният може да получи алергия към хепарина, а когато реално се наложи, той да не може да бъде приложен. Медикаментите са без рецепта, лекарите масово ги изписват, а и самите пациенти си ги купуват. Дори се рекламират по медиите. Така например един от продуктите е рекламиран като препарат за разширени вени, а това е лекарствено средство, което съдържа доста големи дози хепарин в един грам. Този препарат е чудесен за лечение на повърхностен тромбофлебит и само за това. Когато повърхностният тромбофлебит асцендира и мине средата на бедрото, тогава е необходимо да бъде направена малка хирургична интервенция – легира се вена сафена магна непосредствено преди вливането й във вена феморалис. Защото, ако тромбофлебитът продължи нагоре, в даден момент тромбът от вена сафена магна навлиза във вена феморалис, кръвният ток го отнася и се стига до белодробна тромбемболия.

Друго усложнение е дълбоката венозна тромбоза. През първите 24 до 48 часа е доста трудно да бъде диагностицирана, защото е налице т.нар. предоточен стадий – болните чувстват дискомфорт, напрежение в крака, усещат, че нещо не е наред. И когато посетят ОПЛ, той обикновено поставя диагноза ишиас, дископатия и т.н. В този момент съществуват твърде дискретни симптоми и би трябвало пациентът да се обърне към съдов хирург, да му бъда направен еходоплер, който да установи наличието на тромби в дълбоките вени. Те не запушват изцяло вената и затова не се наблюдават видимите признаци като промяната на цвета. Проблемът е, че в предоточния стадий тромбите са прикрепени много слабо към съдовата стена и най-често тогава се получава откъсването им и белодробна тромбемболия, която може да бъде с различна тежест, вкл. и фатална.

Профилактиката на хроничната венозна недостатъчност включва на първо място промяна в начина на живот. Разбира се, това не означава човек да смени професията, но ако работи прав, необходимо е от време на време да поседне и да си вдигне краката, да почине десетина минути. Хората, които прекарват цял ден зад бюрото, трябва да добият навика на всеки час да стават и да се движат по 5-10 минути – да се разходят, да направят гимнастика на стъпалата. По този начин венозният застой се преодолява. Става дума за съвсем елементарни подходи, които могат да забавят развитието на заболяването.

На пазара съществуват много лекарствени средства, които повишават тонуса, намаляват левкоцито-ендотелната реакция и понижават количеството форми на елементи и плазма, които минават през съдовата стена. Такива са флавоноидните препарати, които се получават от корите на цитрусовите плодове. Отдавна са се доказали медикаментите на базата конския кестен, както и на някои други билки. В последно време се появиха китайски препарати на принципа на хранителни добавки. Лично аз не работя с такива. Ефект се наблюдава и при употребата на някои козметични кремове, които също са на основата на конския кестен.

Важно е да отбележим и т.нар. ластотерапия, която включва използването ластични чорапи, чорапогащи, бинтове.

Склеротерапията е друг от методите за лечение на хронична венозна недостатъчност. Представлява инжектиране на силнодразнещи вещества в разширените вени, които предизвикват артифициален тромбофлебит. Впоследствие на пациента се налага стегната превръзка на крака. Идеята е, че след възпалението на ендотела и притискането на венозната стена, вените постепенно слепват една с друга.

От дълго време в науката съществува спор кои вени трябва да бъдат склерозирани. В чужбина това е вид бизнес и много специалисти започнаха да склерозират вени. В България тази процедура се осъществява от съдовите хирурзи вече 40 години. За да се склерозират вените обаче, е необходимо много добре да бъде познавана анатомията. Защото инжектирайки във вената близо до някоя от перфорантните вени, склерозанът спокойно може да бъде „изстрелян” в дълбоката венозна мрежа и това предизвика дълбока венозна тромбоза, а впоследствие белодробна тромбна емболия. Затова ние заемаме една умерена позиция и склерозираме само малки вени до 3-4 мм, както и телеангиектазии.

Бих желал да направя едно отклонение. През последната около половин година в България склеротерапия прилага израелският лекар д-р Яир Галили. Той обаче

няма право да практикува у нас

защото не е член на БЛС, а освен това нарушава редица закони. Сезирали сме лекарския съюз и МЗ и се надяваме проблемът да бъде разрешен. Д-р Галили пристига в събота и неделя, склерозира, взима по 1000 евро на крак и след това си заминава. Само няколко дни по-късно пациентите сами идват при нас да им лекуваме повърхностни тромбофлебити. Заявявам това най-отговорно, защото вече имаме натрупани такива случаи. Израелският лекар склерозира с пяна, което според мен е опасен метод, защото немалка част от пациентите с големи варици, ако не получат усложнения, то месеци наред носят ластични бинтове. От друга страна, резултатът не винаги е задоволителен, защото предизвиква тромбофлебит и по варикозните вени остават бучки. През следващите 6 месеца болните се мъчат, а накрая се насочват към съдов хирург за операция. Самият аз осъществявам склеротерапия, както и колегите от Националната кардиологична болница в София. Това са съдови хирурзи и ангиолози, които носят пълна отговорност за действията си.

При лечението на хронична венозна недостатъчност се прилагат и т.нар. миниинвазивни подходи – лазерната аблация и радиофреквентна аблация.

При лазерната аблация във вената се вкара световод и с лазер се обработва вътрешната повърхност. Принципът е, че на върха на лазерния световод се получава изпаряване на течната съставка на водата и самата пара уврежда венозния ендотел. Впоследствие се налага ластична превръзка и след време вената облитерира. Този подход е доказал ефикастността си и се прилага повече 10 години.

Радиофреквентната аблация е по-нов метод и ние работим с него. С високочестотни токове във вената се вкарва електрод, който я обработва. От високочестотните токове и от термичния фактор се получава промяна в структурата на колагеновите влакна и самата вена се свива. След това тя просто облитерира. Разбира се, необходимо е пациентът да носи ластичен бандаж за известен период.

При лазерната аблация температурата може да достигне до 700 градуса и това понякога води до изгаряне на кожата. При радиофреквентната аблация обаче температурата не надвишава 120 градуса. Недостатъкът на двата метода е, че и световодът и електродът за радиофреквентна аблация са доста ригидни и не могат да влязат в малките венички. Затова на определен етап извършваме манипулация като комбинираме с варицектомия. Тези два метода са чудесни

много модерни, но изключително скъпи

НЗОК обаче не заплаща електрод ( той струва около 1000 лв.), както и световода (около 600 лв.).

Последният подход, който е прилаган, това е оперативното лечение – стрипинг и варицектомия.

Мога да кажа, че през последните пет години личните лекари натрупаха много опит по темата и доста напреднаха. Благодарение на фармацевтичните компании бяха организцирани редица семинари, по на които изнасяме лекции. Съдови хирурзи задължително представят доклади и в рамките на зимния и летния медицински университет. На интернет страницата www.venite.bg е предоставена много обширна информация по тази проблематика.

Смятам, че личните лекари в никакъв случай не бива да бъдат подценявани и пациентите спокойно могат да минат първо през тях. Разбира се, ако колегата от първичната доболнична помощ има някакви съмнения, би трябвало да насочва болния към съдов хирург, най-малко за доплерово изследване. Добре би било пациентите във втори стадий например също да бъдат преглеждани от съдов хирург.

Въпросът за хроничната венозна недостатъчност става особено актуален през летния сезон. Вените не обичат топлото и в жегите краката отичат повече. Ако през зимния период пациентите нямат никакви оплаквания, то когато започнат горещините, болните получават отоци още през първата част на деня, а нощно време не могат да спят. Това означава, че всички тези мерки, които споменах, трябва да се изпълняват задължително и дори по-често. За съжаление през летния сезон не е възможно да се носят ластични чорапи и чорапогащи. Затова се препоръчва, ако е възможно, през деня да се направят 2-3 обливания със студена вода на краката, да се полегне или седне с вдигнати крака. Морската вода действа много добре, а плуването е един от спортовете, които помагат. Често съветвам пациентите си да се движат по 2-3 километра на ден. Обикновено препоръчвам на жените да използват велоергометър. Защото колкото по-цивилизовани ставаме, толкова по-малко се движим – това е проклятието на цивилизацията.

52 Отговори to " Многолика е хроничната венозна недостатъчност "

 1. Полезна статия,но малко късно публикувана.В началото на август аз станах пациент на д-р Галили.Рекламата на неговия метод е голяма, а за първи път срещам професионален коментар и на български специалист.Мога да споделя,че съм правила склерозиране на вени и при български лекари преди 13години/д-р Горанов и д-р Червенков в София,бул.Скобелев 21,етаж 1/,като закупих ампулите за терапията от Австрия.Един месец ходих с ластичен бинт.Резултат нямаше и затова сега отново направих това при израелския лекар.Решена съм да информирам публично какъв е резултатът при мен лично и да призова и други пациенти на д-р Галили да го направят чрез този форум,за да знаят тези като нас има ли смисъл да дават толкова много пари.Аз имам голяма изпъкнала варикозна вена на единия крак от средата на бедрото до стъпалото.След склеротерапията преди една седмица, там където ми постави инжекцията, вената е на бучки, а участъкът на прасеца не е толкова изпъкнал.При стъпалото засега няма никаква промяна.Казаха ми, че тези бучки са нормални и ще изчезнат.На контролен преглед съм след 3месеца.

 2. Аз тренирам всеки ден и нямам проблеми!

 3. Евгения Николова казва:
  15.08.2010 в 19:48

  Полезна статия,но малко късно публикувана.В началото на август аз станах пациент на д-р Галили.Рекламата на неговия метод е голяма, а за първи път срещам професионален коментар и на български специалист.Мога да споделя,че съм правила склерозиране на вени и при български лекари преди 13години/д-р Горанов и д-р Червенков в София,бул.Скобелев 21,етаж 1/,като закупих ампулите за терапията от Австрия.Един месец ходих с ластичен бинт.Резултат нямаше и затова сега отново направих това при израелския лекар.Решена съм да информирам публично какъв е резултатът при мен лично и да призова и други пациенти на д-р Галили да го направят чрез този форум,за да знаят тези като нас има ли смисъл да дават толкова много пари.Аз имам голяма изпъкнала варикозна вена на единия крак от средата на бедрото до стъпалото.След склеротерапията преди една седмица, там където ми постави инжекцията, вената е на бучки, а участъкът на прасеца не е толкова изпъкнал.При стъпалото засега няма никаква промяна.Казаха ми, че тези бучки са нормални и ще изчезнат.На контролен преглед съм след 3месеца.

  Най-вероятно след 3 месеца ще сте добре и бучките ще са заличени, ако спазвате компресивната терапия.Въпросният доктор се хвали обаче ,че пациентът оздравява за 4 секунди…което няма как да стане…

 4. Реших по-грамотно да напиша коментара си.Преди да се подложа на лечението на д-р Галили много търсих някакви отзиви и мнения ,но освен реклама почти нищо не намерих.За това реших да пиша.На 23.10.2010 се подложих на това лечение на единия крак.При мен случая не е толкова тежък-нямам рани и бучки ,но вената е по продължение на целия крак и ме болеше.Сега вената е с кафяв отенък ,на свивката вече е изчезнала.Надявам се,че с течение на времето ще изчезне и другата част от вената.Почти не усещам болка и даже от скоро ходя на аеробика.Януари съм на контролен преглед и ако съм доволна ще продължа лечението и на другия крак.Тогава ще пиша пак.

 5. Минаха повече от 3 месеца от склеротерапията и промяната е,че бучките на бедрото са много малки вече,но всичко останало няма промяна.Все още има ипъкнали участъци на прасеца, а на стъпалото няма никаква промяна.Декември трябва да съм на преглед и ще споделя за мнението на доктора.Засега не е това, което очаквах,но все още има надежда…

 6. Здравейте !
  Страдам от това заболяване от 15 години.
  В напреднал стадий на двата крака – преди поява на рани.
  Посещавам кабинета на д-р Галили от почти година. Първите инжекции ( по една
  на двата крака ) ми бяха поставени на 20.02.2010 г. Последната беше на 02.02.2011 г.
  За този период имам общо 5 процедури – 3 в левия и 2 в десния крак. Искам да споделя
  какво се случи до момента с мен :
  1. След първия преглед ( тези, които са ходили сигурно са впечатлени от всички снимки -
  ПРЕДИ :СЕГА ) – реших веднага да започна лечението и на двата крака.
  Следващите 14 дни бяха меко казано стресиращи : силни, непрестанни болки с отоци и
  зачервяване около областта на инжекциите .Не можех да ходя на работа , не можех да
  спя , не можех да върша нищо. Болкоуспокоителните не ми помогнаха.
  След споменатия период болката започна постепенно да утихва.
  2.Втория преглед беше след няколко месеца.На снимките се виждаше, че вената
  се скрива .
  Взех решение да продължа само с левия крак (той беше по-зле), за да мога
  да водя нормален живот, докато трае болката. В следващите 30 дни не чувствах нищо.
  Лошото дойде после – възпаление, което започна от областта на глезена и за около
  месец стигна почти до коляното. Болките мога да сравня с тези след секцио.Разликата
  е, че след склеротерапията продължиха около 2 МЕСЕЦА.През това време имах
  и усещането, че краката ми са в бетон и той бавно се втвърдява.
  През цялото време поддържах връзка с д-р Галили и асистентите му в София.
  Всички казваха , че реакцията е нормална, но аз не вярвах и мислех, че умирам.
  Отвори ми се и малка рана, но бързо зарастна.
  Тогава се запознах с друга пациентка, която е имала подобни симптоми – Ива.
  Тя беше човекът, който ми даде вяра и много ме успокои. Разговорите ми с нея
  бяха най-голямото болкоуспокоително .
  3.След третата инжекция в левия крак болките бяха поносими.
  4.На прегледа преди два дни продължих с другия крак.

  Не знам доколко е резултатна склеротерапията. Факт е, че болните нямат големи
  алтернативи. Аз ще продължавам да посещавам д-р Галили.

 7. Страдам от разширени вени от няколко години,а от 2 години имам варикозна язва на десния крак.През януари 2011 год.изчетох всичко,което беше написано в интернет за д-р Галили и за лечението склеротерапия с пяна под ултразвуков контрол включително и от наши „добронамерени“ български лекари.Бях много объркана,колебаех се,но накрая се реших и си записах час за процедурата на 02.02.2011г.Евгения Николова,която беше писала във форума и беше провела лечението при д-р Галили много ме успокои и ми помогна да взема решение.Първите 3 дни нямах оплаквания,но след 3 ден се появиха зачервяване,оток и болка.И така около месец.Мажех се с фелоран-гел и 2-3 пъти пих диклофенак-дуо.Най-изпъкналите вени на подбедрицата се скриха една седмица след склеротерапията,а раната ми се затвори на 19 ден,така както ми обеща д-р Галили.Все още имам други по-малки вени, които не са изчезнали още,но има още време.На контролен преглед съм началото на май 2011.

 8. Здравейте,
  Минаха 3 месеца след втората склеротерапия и реших отново да пиша,както обещах.Вече я няма голямата грозна вена.Все още има твърди участъци и белезникави петна,но като цяло, резултатът е добър и не съжалявам,че се доверих на този метод и лекар.Надявам се да няма рецидив или други странични ефекти след време…

 9. Здравейте,пак съм аз-обещах, че след втората процедура при доктор Галили пак ще пиша.Доволна съм почти съм се излекувала(не всички вени са се скрили,но проблемните вече ги няма).Направи ми инжекция и на другия крак.Останаха някакви петна ,които избледняват с течение на времето,но нямам вече болки.Доволна съм, че се подложих на това лечение,доста е скъпо,но си заслужава.

 10. Здравейте !
  Много се радвам, че вече повече хора споделят как протича лечението при тях.
  Сега, два месеца след поредната процедура се чувствам добре.Имам леки болки от време на време, но те са търпими.Изчезна ужасното чувство за тежест, което не ме напускаше години наред.Вярвам,че ще изчезнат и отоците и синините,въпреки че при мен всичко се случва ужасно бавно . Вече мога да се разхождам с дъщеря ми без това да ми причинява ужасна болка и умора. Би било чудесно ако пак имам нормални крака.
  На всички,които се прочели публикацията ми от 04.02.11 и на тези, които ми писаха искам да кажа следното :
  1.При мен така протича лечението.Реакциите на всеки организъм са различни.
  2.Всяка манипулация крие риск. Важното е той да е оправдан. В този смисъл мисля,че е излишно да споменавам,че медицината в Израел е със светлинни години по-напред от нашата (ако изобщо в България има медицина).Доктор Галили има собствена клиника в Тел Авив. Проверила съм.Според мои приятели там – той е много добър лекар .
  3.Аз съм твърдо решена да продължа със склеротерапията.
  От мен това е засега.
  Пишете, споделяйте как е при вас !

 11. Здравейте и от мен! Аз също съм пациент на Д-р Галили и понеже видях, че тук има няколко мнения за него искам и аз да споделя моя случай, защото мисля, че си заслужава, още повече, че това промени живота ми коренно. Имах проблеми с разширени вени и на двата крака в продължение на повече от 25 години, като се има предвид, че аз самият съм на 48. С годините проблемът с разширените ми вени ставаше все по-сериозен и мъчителен. Накрая ми се отвориха варикозни рани и на двата крака, които по никакъв начин не можеха да заздравеят. Цели пет години страдах от тях. Просто не можете да си представите колко ужасно е да ходиш с две огромни дупки на краката! Бях пред нервна криза и психически колапс и нямаше как да е иначе при моето положение. Дори имаше голяма вероятност за анпутация на левия ми крак, който явно беше по-зле. Кошмарът беше пълен. И така – за д-р Галили научих от Интернет. В началото имах съмнения, разбира се, но като попрочетох малко информация, която беше налична в Интернет, се заинтересувах още повече. Най-малкото, защото нямах друг избор, а и бях изправен до стената. Дори помолих мои познати в Израел да проучат и получат малко повече информация за Д-р Галили и там, просто да видя колко е достоверна цялата информация за него, че нали всички знаем колко често ни превръщат в опитни зайчета. От Израел получих категорична информация – Д-р Галили е с безупречна репутация в Израел и е шеф на съдова хирургия в една от най-известните болници в Тел Авив – Машон Мор, и това вече сложи край на моите съмнения. Така че „рискувах“ и не сгреших. Само с една манипулация на единия крак и две на този, на който му предстоеше ампутация, раните се затвориха и краката ми започнаха да си възвръщат естествения цвят на кожата, защото иначе бяха мораво-черни и целите в люспи. След около 10 дни след манипулацията започнаха да се появяват леки болки, които продължиха около седмица. След това нещата започнаха да утихват и дори тежестта в краката, която ме мъчеше постоянно, започна да намалява значително, докато съвсем изчезна. Сега се чувствам перфектно и съм много благодарен на съдбата и на това, че все още си имам две крачета. А освен тях имам и деца, за които трябва да се гриха. Няма как. Еми, ето, и аз си споделих моите варикозни преживявание и неволи. Дано да съм бил от полза на някого.

 12. Здравейте добри хора..!!
  Ще споделя нещо с Вас с очакването някой да ме насочи към правилно решение.
  На 31 години съм, бивш спортист лекоатлет. На двата ми крака под коляното до глезена имам една голяма изпъкнала, накъдрена вена. Когато бях на 20 тези вени почти ги нямаше, само подуто място в една точка по продължение на вената. Никога не съм имал болки, никога не са ми пречили да тренирам, да извършвам тежки и продължителни натоварвания, дори по два пъти на ден тренировки. Дори и през последните 5 години, когато вената вече доста се разшири, увеличи повърхността си на разширение и се накъдри. В момента също тренирам, не толко активно но няколко пъти на седмица също се подлагам на не малко натоварване на краката с тичане. Резултата е отново, че нямам никакви болки по време на натоварването и след това.

  Въпроса ми е дали наистина този мой проблем е лечим от д-р Галили, защото всички, които се оплакват от разширени вени, имат други симптоми, аз нямам нито тежест, нито подуване вечер, просто ако не погледна надолу към крака няма да усетя че имам разширена вена.
  Благодаря предварително на тези, които ще изкажат мнение, а аз ще пиша отново когато отида на предглед не само при д-р Галили.
  Мерси до нови срещи :)

 13. здравейте и аз страдам от разширени вени вече 9 г.На 30,04,2011 ходих при д-р Галили всичко мина нормално направих си и двата крака по тънките вени дори изчезнаха а другите вече почнаха да потъмняват днес е третият ден от маниполацията дано да има ефект

 14. Красимира казва:

  Хора какво става с ефекта от лечението при д-р.Галили?.След 3 дни имам записан час,за склеротерапия и съм много разтревожена и разколебана.Всичко наред ли е при Вас?

 15. Нели казва:

  Мили хора, ходих при д – р Галили преди 2 дена. Самата манипулация беше толкова бърза и безболезнена – няколко минутки преглед с доплер, отбелязва с флумастер по крака къде е проблема и те боцва със спринцовката – цялата работа точно няколко минути, а аз толкова се страхувах.На втория ден мястото на убождането се зачерви и ме наболява, ама то това е целта – да се възпалят вените на това място и да се слепят. Надявам се всичко да е наред. Само не разбирам защо е тоооолкова скъпо…

 16. Спортувайте активно! Спортуващите хора, но умерено са доста по-здрави.

 17. КРИСТИАННА казва:

  Днес бях на манипулазия при д-р Галили Много страх заложих но вси4ко мина добре Тези които са минали казват 4е се появяват болки и за4ервявяния което било нормално но се маже с указаните медикаменти или които може пие аулин аз ще из4акам да видя и ще ползвам друго но като разговарях с разли4ните хора разбрах 4е жсеки слу4аи е разли4ен и затова реакциите и ле4ението е разли4но но ако няма алтернатива и 4овек не пробва няма как да се разбере да плаща се но може би си заслужава след 3 мес след контролата ще пиша пак

 18. Привет на всички,

  Миналата година се подложих на процедурите на Д-р Галили. Казвам процедурите, защото имах проблеми и с двата крака, единия от които беше опериран преди 4 години, но вените отново се появиха. Искам да сподяля, че след една манипулация на оперирания крак и две на другия, който беше в плачевно състояние преди манипулациите, сега се чувствам отлично и няма и следа от вените, но това, което е най-важно за мен, краката ми не ми се подуват повече и ги чувствам много леки дори и сега в горещото време. Като цяло съм много доволен и дори насочих колега от работата към този Израелски лекар. Желая успех на всички!

 19. Здравейте,

  Аз съм пациентка на д-р Галили и преди 5 дни бях на контролен преглед след манипулацията, която направих през март. Лекарят установи, че лечението е приключило и че нямам нужда от допълнително инжектиране. Аз се чувствам значително по-добре, а и нямах никои от страничните ефекти като болка или зачервяване. Само се появи пигментация по протежение на вената, но вече и тя започна да избледнява. А иначе вената се прибра и докторът каза, че след няколко месеца няма да има и следа от нея. Аз съм доволна от лечението и дори да ми беше малко скъпичко не съжалявам, че се подложих на него. Късмет и на останалите!

 20. Аз също съм пациент на д-р Галили и искам да споделя моето мнение. Страдах от разширени вени повече от 20 години и състоянието ми беше почти отчайващо. На единия крак имах голяма и дълбока варикозна рана и въобще не можех да сложа чорап. Другият крак беше малко по-добре, но пък много се подуваше през горещините. Преди година и половина разбрах за д-р Галили и в следващите 1-2 месеца изчетох доста неща за метода и за него самия. Дори се консултирах с мои приатели, които живеят в Израел и след като получих окуражителна информация се подложих на неговите процедури. Отворената рана на крака се затвори след 2 манипулации, а на другия крак, който се подуваще ужасно се нуждаех от само една манипулация. Не знам какво стана с краката ми, но вече второ лято нямам никакви проблеми като тежест и подуване. Чуствам се идеално. Дано да продължи така и занапред. Като цяло съм много доволен, а и самите манипулации преминаха много леко при мен.

 21. клавдия казва:

  Здравейте,моля да ми помогнете.Баба ми вече от година има страшна рана на единият крак,с какволи не се лекува и нищо.Като гледам снимки ми прилича на язва но не знам дали е това.Няма диабет,захарта и е ок,здрава е .Много се е отчаяла и не знае какво да прави.Ще съм ви много благодарна ако ми помогнете.Тук не знам как да кача снимка за да видите за какво става на въпрос.Благодаря за отговора

 22. николай казва:

  здравейте, извините ми за може би тъпият въпрос но това ме притеснява и търся изход а именно,получих флеботромбоза запушване на дълбока вена и ми отече подбедрицата и трети месец съм на синтром но от няколко дни започна да ми отича и бедрото. ще съм благодарен на всеки съвет …

 23. Здравейте,
  Последно писах на 21.03.2011г и имах добри новини за предстоящите пациенти на д-р Галили.Днес вече не е така-при мен се получи рецидив.След две процедури,вената започна отново да се разширява и за три месеца вече изглежда зле.Не искам да ви обезкуражавам,защото това може би е индивидуално,но съм длъжна да го споделя,както обещах в началото.Не съм решила какво да правя,но мисля ,че трябва да информирам доктора и както се казва,каквото сабя покаже…

 24. mariq patronova казва:

  Molq Vi za savet!Maika mi e s ileofemoralna tromboza sled smqna na stava.Lekuvat q s dioket,sintrom,kraka e otekal i okolo 6eva na operaciqta vtvardeno i za4erveno!Moje li samo s lekarstva da se opravi ili intervenciq trqbva i kade da q napravim

 25. nadia vantcheva казва:

  Аз съм много невежа в медицината, но искам да споделя, че разширените вени на майка ми и ранички се повлияха добре от процедури с лампа Bioptron на Цептер. Големи буци в областта на коленете значително намаляха и няма вече сърбежи и ранички по кожата. Доколкото зная това не може да замени лечение с медикаменти и др., но при нея има добър ефект.

 26. Здравейте,
  Докато се чудех какво да правя с възникналия при мен проблем, с мен се свързаха хора от екипа на д-р Галили. Те следят тези публикации и ме поканиха да отида на преглед. Да, докторът потвърди, че има рецидив и ми направи трета процедура /на9.XII.2012г./ Сега кракът ми отново е добре. Искам да призова хората, които са пациенти на д-р Галили, да споделят как действа при тях лечението. А на ЕКИПА-БЛАГОДАРЯ!

 27. Здравейте,
  Аз прочетох всички коментари и съм много объркана по отношение на мерките, които трябва да предприема. Страдам от разширена вена от ходилото до 10 см. над колянната свивка. Миналата година ходих в болница „Токуда“ и диагнозата ми беше „аневризъм“ около 25 см. Казаха ми, че съм за операция. Аз не се реших. Сега чувствам болка и вената ми е подута доста и е втърдена на малки бучки. Пак съм си запазила час в „Токуда“ за преглед. Но трябва вече да предприема нещо. Като чета се страхувам и от метода на д-р Галили,макар, че почти бях се решилада отида при него, дори миналата година се бях записала и се отказах. Какво ще ме посъветвате?

 28. rumiana nestorova казва:

  na men mi predstoi skleroterapiq pri d-r Goranova( predi 2 meseca tq operira desniq mi krak v Nacionalna Kardiologichna Bolnica)…nqkoi moje li da mi kaje neshto za neq

 29. rumiana nestorova казва:

  vchera bqh na skleriterapiq pri d-r Goranova v med.centar Hubcha….vsichko mina mnogo dobre.Bqh dosta pritesnena,zashtoto ne znaeh kakvo me ochakva, no…nqmashe nikakva bolka, samo leko ubojdane ot igla- osem pati me bockaha i za sega tova e…na 10.03. shte hodq pak, zashtoto doktorkata kaza che otvednaj ne stavalo.Za sega se chuvstvam dolu-gore dobre,useshtam leko parene i shtipene v oblastta na ubojdaniqta i – tova e!Shte vidim kak shte e vtoriq pat…

 30. rumiana nestorova казва:

  vchera bqh na skleriterapiq pri d-r Goranova v med.centar Hubcha….vsichko mina mnogo dobre.Bqh dosta pritesnena,zashtoto ne znaeh kakvo me ochakva, no…nqmashe nikakva bolka, samo leko ubojdane ot igla- osem pati me bockaha i za sega tova e…na 10.o4. shte hodq pak, zashtoto doktorkata kaza che otvednaj ne stavalo.Za sega se chuvstvam dolu-gore dobre,useshtam leko parene i shtipene v oblastta na ubojdaniqta i – tova e!Shte vidim kak shte e vtoriq pat…

 31. Здравейте,
  баща ми страда от разширени вени и има голяма дълбока варикозна рана на десният крак.Заведох го при д-р Галили на 01.04.2012г.направиха му манипулацията д-ра каза,че дава 60%гаранция за възтановяване.Платих ме си 2000лв.и си тръгнахме с уговорката след шест месеца да отидем на преглед.Отидох ме след шест месеца на преглед нямаше видимо подобрение.А сега кракът му е в ужасно състояние болките са нетърпими кажете ми какво да правя.

 32. Привет, на всички колеги – страдалци! Аз съм пациент на д-р Галили и искам да споделя, че при мен лечението премина страхотно и сега няма и помен от въжетата по крака ми, а също така изчезнаха и болките и отоците по крака. Искам обаче да споделя още нещо – следя често форумите и мненията относно д-р Галили и неговия метод на лечение и наистина се чувствам омерзен от злобата и невежеството на „уж най-големите“ Български лекари в тази област. Пишат какви ли се неистини относно метода и репутацията на д-р Галили, а вместо това би трябвало да понаучат малко английски, да се поровят в Интернет и да се запознаят със световните тенденции и иновации в медицината. Не съм адвокат на д-р Галили, но пък не понасям човешката злоба и завист. И още нещо, докато бях при д-р Галили там имаше двама наши лекари, които си бяха записали час за лечение при него – незнайно защо (или по-скоро знайно) те не бяха потърсили помощта на свойте български колеги съдови хирурзи. Ако някога ми се наложи да потърся отново помощ за вените, отново бих се доверил на д-р Галили и на никой друг. Това е от мен. Успех на всички!!!

 33. Дарина Атанасова казва:

  Елена Петрова ,свързахте ли се с екипа на д-р Галили? Моля ви да пишете какво е състоянието на баща ви?

 34. Кристианна казва:

  измина година и няколко месеца от манипулациите Дори се наложи и втора на контролата Появиха се мрежи по повърхността сини и аз отидох да видя какво става Казаха че не знаят защо е така и че трябва и на двата крака още по една манипулация На въпроса дали пак ще посинея нямало гаранции и аз се страхувам да продължа Иначе значително се подобриха нещата Ходих и на море и на водни процедури но тези синини ме притесняват

 35. Кирил Николов казва:

  Здравейте! Може ли някоѝ да ми каже какви са цените за преглед и процедури при д-р Галили? Начина на заплащане: На процедура ли е или на курс на лечение?

 36. Мел казва:

  относно лечението, което прилага Галили- това, което вкарва във вената не предизвиква ли алергия?
  тестват ли се пациентите преди манипулацията?

 37. Мина една година след третата процедура при д-р Галили и нямам проблеми. Вените се прибраха,а появилите се синини след процедурата изчезнаха.Дано да няма рецидив.

 38. Николова казва:

  Здравейте всички,
  Хубаво е, че има коментари по темата за лечението на разширени вени. Търся лечение за сина си, който е само на 21 години, но вече има такъв проблем. Записах час за Д-р Кузман Гиров и като прочетох информацията тук малко съм разколебана.Определено метода на Д-р Галили представлява интерес за мен. Доста са положителните коментари, но има и хора, които не са видяли полза. Моля тези, които са си правили процедурите преди 2-3 и повече години да споделят какво е актуалното състояние при тях. Ще съм благодарна на всички, включително на тези с усложненията. Ако има вредни последици ще предпазят много други.
  Очаквам коментарите ви.
  Благодаря

 39. Здравейте г-жа Николова на 30.05.2014 ще станат 3 г от както съм посетила д-р Галили имах разширени вени и на двата крака .Много съм доволна от резултата маниполацията е безболезна вените изчезват още на другият ден остават едни синини които след време изчезват тежестта и болките на краката изчезват за винаги.На следващият ден след като станах краката толкова бяха ми олекнали нямаше я тази тежест с която живях години наред.Вече 3 г нямам никакъв проблем с вените не са появили други имам една малка разширена вена до глезена от преди иако се наложи да ида на лекар пак ще отида при д-р Галили .Мисля че и вие по добре е първо да посетите д-р Галили Успех

 40. Николова казва:

  Да, благодаря за линка, гледала съм няколко пъти репортажа. По-скоро ме интересува състоянието на пациентите, подложили се на този метод след години – 3, 5, 10 и т.н Какъв е процента на рецидивите например и евентуални усложнения. Не мисля, че е голяма радост като светкавично пациента се усмихне на видимия резултат, а след време евентуално се наложи да лекува не една а примерно три разклонения на вената. Това ме интересува от първа ръка- някой, който лично се е подложил на този метод, моля да сподели.

 41. Здравейте незнам какво искате да кажете с това някой първа ръка но д-р Галили работи в България от 2010 г а аз съм се подложила на тоя метод в началотао на 2011 г и вече 3г се усмихвам за сега на тези вени нямам никакъв рецидив а за след 5 или 10 г нищо не мога да кажа но можете да се поразровите в международните сайтове и да прочетете отзивите за д-р галили иметода му той го практикува от доста години и отзивите са добри Избора все пак си е ваш .Поздрави

 42. Николова казва:

  Още веднъж благодаря г-жо Люман. Това, което ме притеснява са коментарите на наши изявени съдови хирурзи, че при вени по-широки от 3-4 мм. има риск от тромбофлебит. Може би вашите са били по-тесни ??? Може би звучи смешно, но е интересно при по изявени вени с по-широк дебит къде изчезва кръвта при т.н слепване на стените на кръвоносния съд?, или си задавам твърде много въпроси.

 43. Здравейте пак г-жо Николова не мога да ви кажа къде изчезват тезитопчета от вените но изчезват едната ми вена беше на свивката на крака под коляното ибеше широка около 2СМ и имаше доста топчета по вената но всичко ичезна на др ден ина др крак вената ми беше в СМ с множес8тво топчета и тя се сви .Това което качват в сайта на д-р Галили като снимки преди и след маниполацията резултатът е видим А що се отнася до нашите лекари имам познати които се влачеха с месеци за сподобна маниполация и им струваше мн нерви без много голям резултат…

 44. Нели казва:

  здравейте и аз имам разширени вени и от 4месеца имам рана която не се ликува ,ходих на преглед при доцент гиров който ми каза че не може да ме оперира да не се съгласявам на операция ако ми предложат та въпроса ми е доктор галили всички ли вени ликува как стават процедурите или като отидеш той на место ли решава може ли някой да ми отговори …..

 45. Николова казва:

  Здравейте,
  виждам, че коментарите са оскъдни.
  До Елена Петрова – какво е състоянието на баща ви г-жо. Последно сте писали, че баща ви е в ужасно състояние. Ходихте ли пак, какво ви казаха?
  Аз се опитах да изпратя съобщение на д-р Галили по оповестения E-mail, но без резултат – невъзможно да бъде доставено. Нещо започвам да се съмнявам в цялата тази работа. В сайта му е оповестена 100% успеваемост на метода, доста съмнително звучи. Същевременно хората тук пишат за ужасни болки……., дано някой се включи с повече информация.

 46. кристианна казва:

  аз писах че съм правила манипулация преди две години ами многожясно че всеки случай е различен и на много от въпросите отговаря док галили не пи-е 100% а по малко и аз попадам в тези изключения но не губя надежда след две процедури очевидно има подобрение но има и проблеми сега провеждам консултации и ще продължа много е важно какви са вените състояние и др така че всеки преценява за себеси а нашите плюят по презумция така че всяка коза за своъ крак

 47. Димитров казва:

  Здравейте
  Имам разширени вени от малък, на 29 години съм и не знам какво да правя. Толкова съм объркан. Ходих и във ВМА и в Токуда и в Пирогов… казват ми че съм за операция, че ще останат белези и т.н. Много четох за д-р Галили – коментари на лекари и пациенти … Повечето пациенти са доволни, щастливи, докато нашите хирурзи плюят по него и казват че е безполезно, много опасно и че се появяват тромбофлеблити и т.н. НЕ знам на кой да вярвам. На десния крак ми е силно изразена вената имам и доста разклонения, има бучки и просто изпадам в ужас всеки път когато погледна надолу, на другия крак са съвсем малки, под кожата едни зеленикави петънца и се появяват само като го натоваря, но като седна да си почина бързо се скриват. НЕ съм ходил на море от много години, не мога лятото да нося къси панталони, чувствам се ужасно всеки път когато е топло навън, когато натоваря крака си … болката е изгаряща направо. Простоооо както казах не знам на кой да вярвам. Нашите лекари ли си пазят хляба като плюят по д-р Галили или … Ако някой може и иска да ми помогне, да ми вдъхне кураж да отида при д-р Галили, да поговорим, да контактувам с него за да се убедя, че нашите лекари нарочно говорят против д-р Галили моля да ми напише емайла или телефон или там каквото му е удобно, за комуникация. Просто искам да живея нормално, това е всичко …
  Благодаря на всички предварително

 48. Моля за адреса на д-р ГАЛИЛИ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.