Вие сте в: Начало // Всички публикации // Предстои редакция на здравните пакети

Предстои редакция на здравните пакети

Буквално за ден дълго подготвяните реформи на здравния министър д-р Петър Москов се върнаха почти в изходна позиция, след като една от основните промени в сектора се оказа незаконна.

На 8 март т.г. 11 от общо 12 конституционни съдии обявиха, че разделянето на медицинските дейности, заплащани от здравната каса, в основен и допълнителен пакет  е противоконституционно.  Особено мнение по казуса е изразил единствено съдията Филип Димитров, но единодушието на магистратите е показателно.

Решението е окончателно и беше взето в отговор на жалба, внесена в средата на миналата година от 61 народни представители от  опозицията. С решението на практика се отменя действието на чл. 45, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване, който гласи:

„Медицинската помощ по ал. 1, с изключение на т. 11, 12 и 15, се определя като пакет, гарантиран от бюджета на НЗОК. Пакетът е основен и допълнителен и се определя с наредба на министъра на здравеопазването, като се актуализира веднъж годишно, в срок до 31 октомври на съответната година”.

Конкретните мотиви на съда ще бъдат публикувани след обнародването на решението в „Държавен вестник”, но според юридическото издание „Правен свят” касаят основно формулировката на понятията. Медията посочва, че според магистратите гласуваната от парламента промяна е уредена твърде неясно, а това е недопустимо, защото се засягат основни права на гражданите. Погазени са също принципът на правовата държава и чл. 52 от Конституцията, според който гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ.

Според конституционните съдии критериите, по които се определя кое заболяване в кой пакет да влезе, трябва да бъдат уредени в закона. Т.е. според тях няма пречка медицинскaта помощ да бъде разделена в различни пакети, но това трябва да става по ясни критерии, описани в закона, въз основа на които различните заболявания и лечението им да се разпишат подробно в наредба, посочват още от „Правен свят“.

Междувременно здравният министър Петър Москов се оказа подготвен за решението на Конституционния съд, защото още през миналата седмица публикува на сайта на ведомството предложения за промени в спорния текст. В мотивите към законопроекта се посочва, че измененията се правят заради „неоснователно насаждане на внушения, че поради разделяне на пакета здравни дейности на основен и допълнителен ще се стигне до принуда за пациентите да заплащат за своето лечение, до листи на чакащите, които ще доведат до влошаване на здравословното им състояние и до дискриминация по признак „болест“.

Ако предложените промени бъдат одобрени в този вид от Народното събрание, вече обявеният за противоконституционен чл. 45 ще изглежда така:

„Медицинската помощ по ал. 1, с изключение на т. 11, 12 и 15, се определя като основен и допълнителен пакет дейности, осигурени от бюджета на НЗОК, гарантиращи на всеки здравноосигурен достъпно лечение в съответствие с развитието, тежестта и остротата на съответното заболяване. Основният и допълнителен пакет се уреждат с наредба на министъра на здравеопазването и се актуализират веднъж годишно, в срок до 31 октомври на съответната календарна година“.

Дали това ще бъде окончателната формулировка обаче тепърва ще решават юристите на здравното министерство. По думите на министър Москов екипът му ще се запознае подробно с мотивите на Конституционния съд и ще редактира текста съобразно посочените забележки.

– Решения на съда не се коментират, те се изпълняват. Там, където текстовете не са достатъчно прецизни и са дали основание на съда да постанови това решение, те ще бъдат променени и отново ще бъдат внесени като поправки в закона, категорично заяви здравният министър, обещавайки да се съобрази с всички забележки на магистратите.

Москов увери също, че решението на Конституционния съд няма да създаде проблем нито за здравната система, нито за пациентите. По думите му в сила ще остане старата Наредба № 11 за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на здравната каса, която винаги е била правомощие на министъра.

– Пакетите гарантират, че здравноосигурените навременно и безплатно ще получат нужния обем лечение, независимо от това дали имат възможност да доплатят лечението, което към този момент касата не плаща. Това е смисълът на разделянето на пакетите, той не е предмет на решението на съда, допълни д-р Москов.

Според него реформата в този вид е нужната стъпка, за да се гарантира на българските граждани, че ще имат своевременен и безплатен достъп до медицинска помощ. Освен това, по думите на Москов, магистратите не тълкуват намеренията и целите на закона, а конкретни текстове, които логично ще подлежат на редакция.

Премиерът Бойко Борисов:

Продължавам да подкрепям Петър Москов

С тези думи министър-председателят Бойко Борисов категорично заяви, че няма намерение да иска оставката на здравния министър заради определената за  противоконституционна здравна реформа. По думите му партиите в опозиция „има много да чакат” за оставката на Москов, а темата дори не беше засегната на редовното правителствено заседание.

– Неточностите в закона ще бъдат коригирани, следвайки препоръките на съда, ще бъдат внесени отново. И съм убеден, че Москов знае какво прави. Той е достатъчно грамотен човек, ако има някакви неточности, ще ги поправи, категорично потвърди Борисов.

Опозицията:

Москов да се изнася, искаме оставка

Въпрос на чест и достойнство е министър Москов да освободи поста си и сам да си подаде оставката, след като се оказа, че една от основните му реформи противоречи на Върховния закон. Около това становище се обединиха депутатите от опозицията, след като Конституционният съд отмени разделянето на медицинските дейности в основен и допълнителен пакет.

– През последната година ние от ДПС и колегите от БСП Лява България предупреждавахме, че това, което прави министърът на здравеопазването, е изключително предизвикателство за българското здравеопазване, защото в крайна сметка решенията, които той предложи, водят до нормативен хаос. Водят до това достъпът на българските граждани да бъде ограничен, сподели в кулоарите на парламента Хасан Адемов от ДПС.

Депутатът припомни, че преди решението на Конституционния съд министър Москов е получил звучен шамар и от лекарското съсловие, което отказа да подпише Националния рамков договор за годината. Върховният административен съд пък всеки момент ще се произнесе по законосъобразността на Националната здравна карта, 14 от медицинските стандарти и един куп наредби на здравното министерство. В списъка са Наредбата за измерване на удовлетвореността на пациентите и тази за разделянето на пакетите на основен и допълнителен.

– Да си събира чуковете Москов и да се изнася. Друг човек да дойде и да прави това, което трябва да прави ГЕРБ в областта на здравеопазването, категоричен беше лидерът на БСП Лява България Михаил Миков.

Председателят на левицата обяви, че колегите му вече подготвят нови промени в Закона за здравното осигуряване и Закона за лечебните заведения. Предложенията им обаче няма да бъдат внесени за гласуване преди Конституционният съд да се е произнесъл по втората жалба, заведена от опозицията. В нея 57 народни представители от БСП, ДПС и БДЦ оспорват критериите, по които Националната здравноосигурителна каса ще подписва договори с болниците.

Управляващите:

Реформите вече дават резултат

Министерството на здравеопазването трябва да се съобрази с решението на Конституционния съд и да реши дали да редактира оспорените текстове, като ги съобрази с предстоящите реформи, или да върне старите разпоредби.

Коментарът направи председателят на парламентарната здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. По думите й усилията на здравния министър да промени сектора заслужават подкрепа и той може да разчита на такава от най-голямата парламентарна група в Народното събрание.

– Ние сме коректни коалиционни партньори и подкрепяме екипа на Министерството на здравеопазването. Това, че зад този екип стои премиерът, за нас е гаранция, че трябва наистина в рамките на коалиционното партньорство да подкрепяме намеренията за промяна, увери Дариткова.

В същия дух зад ресорния министър застана и единственият депутат от управляващото мнозинство, излязал в опозиция на кабинета, Радан Кънев:

– Не съм запознат с мотивите на Конституционния съд. Мога да споделя, че съм изключително разтревожен, защото истината е, че мнозинството в парламента и правителството имат много малко успехи и много малко неща, които изобщо доведоха до промяна. Основната промяна в България е промяната в здравеопазването. Ако тя бъде прекършена, всичките ни усилия са се провалили, коментира той.

Според председателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов пък стартиралите реформи в сектора са повече от успешни и дори вече дават резултат:

– Бих желал реформата да продължи да действа, защото тя доказа, че за една година може да се икономисат 500 млн. от бюджета на здравната каса, които бяха преразходвани към началото на 2015 година. Затова усилията на министерството трябва да бъдат насърчавани, посочи Симеонов.

Негласна подкрепа министър Москов получи и на редовното заседание на Министерския съвет в сряда, където темата за неговата оставка не попадна в дневния ред.

Слава АНАЧКОВА

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.