Вие сте в: Начало // Всички публикации // Започна годината на здравните реформи

Започна годината на здравните реформи

През 2016 г. в здравеопазването ще ври и кипи от промени – напук на твърденията, че нищо съществено не се е случвало през последните 20 години. Само след няколко месеца нови правила ще има за всички договорни партньори на Националната здравноосигурителна каса, а държавата ще въведе механизми за ограничаване на нерегламентираните плащания на всички нива в сектора. Пациентите ще получават комплексна услуга, без да обикалят по болниците, но също така ще имат думата при формиране на оценката за качество на едно лечебно заведение. Очаква се да доплащат по-малко за лекарства, а част от услугите в основния пакет да им гарантират напълно безплатно здравеопазване.

По-евтини лекарства

Първата видима промяна в сектора ще се случи само след месец и касае по-ниското доплащане за медикаменти от страна на пациентите. От средата на февруари т.г. у нас ще започне да се прилага т.нар. ценови коридор за лекарствата в позитивния списък, които са частично платени с публични средства. В момента здравната каса поема между 25% и 50% от тяхната стойност, а хората покриват останалите 50-75 на сто. Идеята е пациентите да не доплащат повече от 60% от цената на най-евтиния продукт в дадена терапевтична група, за да се облекчат разходите им за лечение. Това означава, че ако референтна стойност на опаковката на едно лекарство е например 15 лв., болните не би трябвало да доплащат повече от 9 лв., за да го получат в аптеката.

Ценовият коридор трябваше да влезе в сила от 15 декември 2015 година, но МЗ и Българският фармацевтичен съюз договориха двумесечна отсрочка, за да успеят аптеките да се адаптират към новите изисквания и да продадат наличните медикаменти по старите цени. Очаква се почти 600 лекарства видимо да поевтинеят още в края на февруари, но не са изключени и трусове. Много фармацевтични производители и вносители се опасяват, че новите по-ниски цени ще се отразят на годишните им приходи, което може да ги принуди да изтеглят продуктите си от българския пазар. Проблемът е, че това би се отразило негативно на стотици хиляди пациенти, на които ще се наложи да променят терапията си.

Два здравни пакета

Същинските и най-дълго чакани реформи в сектора ще стартират от 1 април т.г., когато не на шега всички ще се лекуват по основен или допълнителен здравен пакет. Дотогава здравната каса и Българският лекарски съюз трябва да са договорили параметрите на Националния рамков договор за годината, а разпределението на легла, апаратура, лекари, лаборатории и здравни заведения по вид и брой според нуждите на населението в Националната здравна карта – да бъде окончателно приключило. Тогава НЗОК ще премахне лимитите в болниците и ще започне да разпределя наличните средства по бюджетите на районните каси. Най-новият момент е, че на лечебните заведения ще се плаща само след проверки. Първо ще се разглеждат отчетите и документите към тях, а след това фактурата ще се одобрява от контролна комисия. Районните каси ще могат да прехвърлят помежду си неизразходваните средства, а при цялостен недостиг ще се ползват парите от резерва за непредвидени и неотложни разходи.

Както е известно, в основния пакет ще останат 198 от всичките 311 клинични пътеки, заплащани от НЗОК. По тях болните ще бъдат приемани веднага за лечение, без да доплащат. Общо 122 пътеки пък ще са едновременно и в основния, и в допълнителния пакет, а в зависимост от диагнозата част от процедурите след лечението ще бъдат отлагани за следващ период (например рехабилитация, повече планови операции и диагностични процедури). За „прехвърлянето” на пациентите от основния в допълнителния пакет са изготвени специални индикатори, разписани в клиничните пътеки.

Само в допълнителния пакет ще останат 6 процедури – oпepaция пpи инкoнтинeнция, paдикaлнa eкcцизия нa лимфни възли, хиpypгичнo oтcтpaнявaнe нa кoжни дeфeкти и пocлeдcтвия oт изгapянe, oпepaция нa oкo, роботизирана АГ хиpypгия и оперативно зaтвapянe нa cтoмa. От клиничните пътеки отпада кoнcepвaтивнoтo лeчeниe нa възпaлитeлнитe зaбoлявaния нa мъжкитe пoлoви opгaни, a лeчeниeтo нa дeцa c мeтaбoлитни нapyшeния ce oбeдинявa c клиничнaтa пътeкa зa диaгнocтикa и пoпaдa cpeд “гpaничнитe” диaгнoзи и в двaтa пaкeтa. Изцяло нова ще бъде само една клинична пътека и тя ще е за продължително лечение след прекарани инсулти или тежки травми. За oнкoлoгичнитe зaбoлявaния и зa мyкoвиcцидoзa пък ce ocигypявa кoмплeкcнo лeчeниe, което попада изцяло в основния пакет и осигурява вceки eдин eтaп от тepaпиятa.

Пръстово идентифициране

Пак за 1 април т.г. е планирано и въвеждането на системата за пръстово идентифициране в болниците и аптеките. Както вече е известно, комбинацията от уникални линии върху пръстите (наричана биометрични данни) ще се преобразува в цифров код, без който занапред ще бъде невъзможно да се постъпи в болница или да се взимат лекарства от аптеката. За целта НЗОК се готви да похарчи около 400 хил. лв. за внедряването на софтуерна система за обработка на всички кодове, а лечебните заведения и фармацевтите ще трябва да закупят специални устройства за разчитането на всеки пръстов отпечатък (на цени от 20 до 60 евро броя). Крайната цел на новата система за пръстово идентифициране е да се спрат злоупотребите, с които най-често се източват публични средства от бюджета на здравната каса. Цифровите кодове ще „визуализират“ всички здравни услуги в реално време (лечение, отпускане на лекарства, прегледи, изследвания и т.н.) и отчитането на „мъртви души“ или неизвършени процедури ще бъде практически невъзможно. От касата се надяват да намалеят и фалшивите хоспитализации, както и някои лекарски грешки при терапията, защото болниците и специалистите ще бъдат по-внимателни в отчитането на работата си.

Пациентът има думата

В началото на годината се очаква да започне въведеното от министър Москов измерване на удовлетвореността на пациентите. Тяхната оценка за предоставеното им лечение в болница ще влияе на сумите, превеждани от здравната каса на лечебните заведения. Планирано е през тази година специални анкетьори да проведат телефонни интервюта с почти 70 000 души, преминали болнично лечение, за да отчетат отзивите им пред здравната каса. При повече от три негативни оценки съответното лечебно заведение ще бъде наказвано, а при регистрирането на системни нарушения – ще губи договора си с НЗОК. Още се спори доколко меродавно е мнението на пациентите и дали трябва то да влияе върху плащанията на болниците, но наредбата с новите правила отдавна е факт, а здравният министър е категоричен, че тя ще започне да се прилага още от първите дни на 2016 г.

Линейки за 8 минути

Сериозни промени предстоят и в спешната помощ, въпреки че сроковете за реализацията им не са строго фиксирани. Както е известно, през тази година започва поетапното въвеждане на чисто новия стандарт по спешна медицинска помощ, който предвижда линейките да се отзовават за 8 минути при най-тежко пострадалите. С новите критерии се въвеждат три кода на спешност – червен, жълт и зелен, като дори в случаите на леки наранявания екипите не бива да се бавят повече от 2 часа след повикване. Преценката на състоянието ще се прави с анкетни карти от обучени служители на спешния телефон 112. Те ще се интересуват не само какво се е случило и колко са пострадалите, но и от специфични симптоми, за да определят какви лекари и с каква апаратура да се отзоват на инцидента. Работата по новия стандарт започва от първите дни на 2016 г., но резултатът от промените се предвижда да стане видим чак към края на годината. Цялостното внедряване на новите изисквания и критерии към спешните центрове в цялата страна обаче ще се осъществява през следващите пет години и трябва да приключи до 2020 година.

Слава АНАЧКОВА

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.