Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Тъжни загуби

Тъжни загуби

- Ще започна с факта, че междувременно успяхме да сключим договор с анестезиолог – така отстранихме причината за прекратяване на договора с РЗОК и сега очакваме решението оттам. Добрият вариант е да продължим да работим до края на годината, докато стане факт новата здравна карта. Песимистичният вариант е от 1 юли да освободим персонала и да прекратим дейността си, защото ще ни останат 3 клинични пътеки, с които – ясно е – не можем да издържаме болницата.

Трябва да подчертая, че всичко това се случва, макар че завършихме 2009 г. с 2200 преминали пациенти, работихме по 40 пътеки, имахме 100-120 хил. лв. печалба, което ни помогна за 2010 г. Веднага след новата година очаквахме работа по 40 пътеки, но след въвеждане на изискването за двама специалисти, успяхме да сключим договор за 20 пътеки. Работехме добре, дори сме изплатили заплатите на персонала за май т.г.

Песимизмът се поражда и поради факта, че ако затворим болницата, рискуваме да изгубим специалистите. Те сега работят и като доболнични специалисти с индивидуални договори с РЗОК. Ако обаче нямат болницата зад гърба си, те вероятно ще напуснат Ардино. Освен това се очаква да намалее търсенето на специализирана доболнична помощ – самите пациенти ще предпочетат да ги консултира специалист, който после да осигури и болнично лечение, когато се налага.

Тъжно е и друго – с усилия и с помощта на общината в Ардино успяхме да стегнем болницата, купихме нужното за клиничната лаборатория според изискванията на стандарта, дори стартирахме процедура за подмяна на рентгеновата апаратура. Има решение на Общинския съвет и през 2010 г. да ни подпомогнат със 100 хил. лв., макар да е известно тежкото положение и на общинските бюджети. През изминалата година общината взе решение да предложи на лекари, които биха желали да работят при нас, място за живеене, като им поеме и режийните – все пак никой не се отзова на това предложение.

Днес – 21 юни, бях на съвещание в РЦЗ и съм информиран, че според новата здравна карта трябва да станем болница за долекуване и да сформираме медицински център. Ясно е обаче, че ако не работим до декември, много трудно ще създадем тогава каквато и да е нова структура, защото за 6 месеца хората ще са си намерили други работни места.

Дори да приемем вариант да станем за долекуване, възникват нови въпроси. Не са ясни критериите за този вид клинични пътеки, не са ясни изискванията – как да мислим перспективно какви кадри ще ни трябват. Да не говорим, че не е ясно как ще се финансират дейностите по долекуването.

Темата за компромисите също е щекотлива. Ние и сега имаме двама кардиолози, в началото РЗОК не призна трудовия договор на единия и отказа договор по някои пътеки. Заведохме дело, което спечелихме на първа инстанция, те обжалваха и предстои през октомври ВАС да се произнесе. Ето защо сега работим по пътеките в кардиологията, отчитаме дейността, за която РЗОК не заплаща, успяваме да отделяме средства от другите приходи, за да формираме възнагражденията на работещите. Важното е, че по тези пътеки пациентите не заплащат и получават адекватна медицинска помощ в нашата болница.

Искрено вярвам, че при всяко решение по новата карта ще се мисли конкретно. Община Ардино например има 14 хил. души население, но е типично планинска, има 52 села, пътната мрежа е 3 и 4 клас, до повечето села автобус пътува два пъти седмично. От наличните по здравна карта 11 първични практики са заети едва 4, като 3 са в града. Най-отдалеченото от Ардино село е на 50 км, а до Кърджали са още 40 км. Тогава за каква достъпност до медицински грижи говорим? Мисля, че всичко трябва да се преценява, когато се вземат решения. Искрено вярвах, че няма да стигнем до подобна ситуация, пък и какво ли ще се спести на здравеопазването – нали тези болни трябва да бъдат лекувани някъде и за тях също ще са нужни публични средства.

Ще кажа още, че всички сме наясно, че реформа трябва да има. Но първо е нужно да се знае какви са целите, какво искаме да направим, какво ще бъде добре за България. А после да пристъпваме към нови решения.

Бих искал да съобщя, че от РЗОК възстановиха договора за работа, както бе досега. Започваме пак да приемаме пациенти по 20 клинични пътеки. Очакваме решенията по новата здравна карта, като разчитаме да стане възможно от 2011 г. да имаме и отделения за активно лечение, и да създадем база за долекуване. Ще работим, като очакваме да се избере оптималният за 2011 г. вариант.

Д-р Себахтин Хаджисеид – управител на болницата в Ардино

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.