Вие сте в: Начало // Всички публикации // Липсата на движение е много по-опасна от затлъстяването

Липсата на движение е много по-опасна от затлъстяването

Последни европейски научни проучвания показват, че дори малко дневни упражнения – например 20 минути бягане, са изключително полезни независимо от степента на затлъстяване на хората.

Това проучване показва, че най-често хората, които умират от преждевременна смърт, са тези с нормално тегло и с нормална коремна обиколка, но със значително намалена физическа активност дневно. Най-често това са хора, които работят професии, при които седят на едно място по цял ден.

Проучването е направено сред 300 000 мъже и жени, които са проследени в продължение на 12 години. Установено е, че два пъти повече е смъртността сред хора, които са на статична работа, в сравнение с хора с наднормено тегло, които извършват всекидневни упражнения.

Резултатите са публикувани онлайн на 14 януари 2015 г. в  American Journal of Clinical Nutrition от д-р Улф Екуланд от Университета в Кеймбридж, Великобритания, и д-р Хедър Уард от Империал колидж в Лондон, Англия. Двамата лекари са били ръководители на отдела на Европейския изследователски център за онкологични болести и болести, свързани с храненето.

Д-р Екуланд съобщава: “Много малко физическа активност дневно е нужна на „неактивните“ хора, за да може да се удължи животът им значително“. Авторите на публикацията информират, че само 20 минути дневно са достатъчни за постигането на значителни резултати в дългосрочен план, но колкото повече човек се движи, толкова по-голям е шансът да живее по-дълго“.

Стимулирането на движението е много лесно според авторите на проучването. Това може да стане от личните лекари, като те предоставят инструменти за улеснено практикуване на физическа активност. Това може да стане чрез организиране на групи за бягане, спорт, туризъм и др. Фокусът на лекарите не трябва само да бъде в стимулирането на пациентите да отслабнат, а да се движат повече. Идеята е да се поставят постижими цели за активност, не да се цели непременно свалянето на 10 кг. По-лесните задачки и по-лесно постижимите цели могат да накарат пациентите по-често и по-редовно да се включват в груповите занимания за физическа активност, което от своя страна да доведе до по-добри резултати в дългосрочен план.

От тези 300 000 пациенти за 12 години са починали 21 438 души. Всичките участници са били разделени на две групи – активно спортуващи и неактивни. При активно спортуващите е отчетена 30% по-малка смъртност спрямо тези, които не спортуват, независимо от теглото и степента на затлъстяване. Авторите смятат, че 20 минути бягане дневно може да помогне да бъдат изгорени до 110-200 ккалории дневно, което да прехвърли участника в групата на активно спортуващите и с това да увеличи шанса за по-дълъг живот с 30%. Не трябва да се игнорира и фактът за вредното действие на затлъстяването. От 9,2 млн. смъртни случая в Европа през миналата година 667 000 се дължат на затлъстяване. Това не е малко, като се има предвид, че проблемът се коментира от много време.

Ефектът от активното движение върху организма е: засилване на сърдечния мускул, общият сърдечен обем нараства, нормализира се кръвното налягане. Ако кръвното налягане е ниско, упражненията, общо взето, ще доведат до нормализиране на стойностите. Увеличаването на капацитета на кръвта да пренася кислород ще позволи по-голям обем кръв да стига до всички части на тялото. Забавя се пулсът. Това е много важно, защото сърце­то не трябва да работи прекалено учестено. Упражненията могат да намалят броя на ударите в минута до 60 и така да спестят на сърцето около 28 000 удара на всеки 24 часа, което според някои автори ще удължи живота на човека. Подобрява се кръвообращението. Стимулира се дълбокото коремно дишане – чрез рефлекторно действие и чрез различни химични вещества на обмяната, упражненията стимулират дълбо­кото коремно дишане. Дробовете се тренират и се разширяват. И понеже те стават по-ефективни, много повече кислород се изпомпва в кръвта и много повече въглероден двуокис се изхвърля. При отпускане на мускулното напрежение се освобождават потисканите негативни емоции. Пациентите се чувстват по-добре физически и емоционално. Някои видове упражнения – коремните преси например, ще подпомогнат увеличаването на налягането в корема, което ще доведе до по-лесно справяне с обстипациото. Засилват се мускулите, костите и ставните връзки, което предпазва от намаляване на минералните вещества в костите. Постига се физиологичен баланс в ендокринната система, а хипофизата, панкреасът, надбъбречните и половите жлези стават по-ефективни. Засилват се умствените възможности и се увеличава капацитетът за мислене. Стопяват се излишните мазнини не само чрез изгаряне на калории, но и чрез повишаване на метаболизма – така теглото намалява дори по време на сън. Забавя се процесът на стареене. Увеличава се издръжливостта, отдалечава се умората. Стимулира се производството на ендорфини в мозъка, които осигуряват спокойствие и чувство за благополучие и отдалечават прага за усещане на болката.

Всичките тези ефекти трябва да бъдат промотирани сред населението още от ранна детска възраст. Не е важно само да се споменава на децата за вредата от излишните килограми, а да се набляга на добрия ефект от движението, смятат още изследователите.

Ann Intern Med. 2015;162:123-132, 146-147

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.