Вие сте в: Начало // Всички публикации // Безсънието – по-висок риск от инсулт

Безсънието – по-висок риск от инсулт

Появиха се данни, че инсомнията повишава риска от инсулт. Направено е широкомащабно популационно четири годишно проучване в Тайван, публикувано през април т.г. Изследователи са използвали базата данни на Тайван, където са сравнили заболяемостта от инсулт сред 21 438 пациенти,  страдащи от инсомния, и 64 314 здрави индивиди. В проучването са включени хора от всяка възраст и пол.

Безсънието е трайно болестно разстройство на съня и съответно на способността на човешкия организъм да отпочива. Може да бъде предизвикано от различни причини: страх, стрес, депресия, медикаменти, естествени възбуждащи вещества – кофеин и много други.

Безсънието се разделя на два вида: остро или хронично.

Остра е инсомнията, която се появява внезапно и отшумява след няколко дни, най-често след премахването на предизвикващия фактор. Хроничната инсомния трае повече от 1 месец и обикновено води до тежки последствия. Инсомнията може да бъде променлива както в своята изява, така и в последиците, които причинява. Състоянието е по-често срещано сред жените, хората с хронични здравословни проблеми, тези, които имат психични разстройства, както и при по-възрастните хора.

Будуването през нощта е неприятно изживяване, което оказва голямо влияние върху дневните дейности, тъй като липсва възстановяване на мозъчната функция. То води до нарушено съсредоточаване и лошо изпълнение на всекидневните задачи, повишава се и рискът от депресия и други усложнения. Безсънието нарушава обичайното функциониране на онези системи в мозъка, които поддържат съня. Инсомнията може да бъде симптом, предизвикан от различни здравословни състояния, а може и да не се дължи на конкретен проблем.

Първичната инсомния представлява нарушение на съня, което трае месец или повече и води до изтощение. При първичната инсомния няма ясна причина за възникването. Коморбидната инсомния е друга форма на безсъние. Тя може да се предизвика от други соматични заболявания. Определени медикаменти също биха могли да доведат до коморбидно безсъние, а също така и до психически разстройства.

Обобщените резултати от мащабното проучване в Тайван показват, че хората, страдащи от инсомния, имат 85% по-висок риск от развитие на инсулт. Дори младите пациенти са били с по-висок риск в сравнение със свои връстници, които не са страдали от инсомния. Най-застрашени са пациентите, страдащи от безсъние, между 18 и 35 години, като те са имали 8 пъти по-висок риск от своите здрави връстници.

Д-р Уа-Вен Хсу от университета по фармация и наука в Тайван, който е един от авторите на проучването, споменава:

- Хората не трябва да смятат безсънието за нещо безобидно или за нещо, което не носи риск. Точно обратното е и нашите резултати го доказват. Ние препоръчваме на млади пациенти, срадащи от хронична инсомния, да потърсят своите лекуващи лекари и да си направят профилактични прегледи за рисковите фактори, предизвикващи всякакви форми на инсулт. Нашите проучвания потвърдиха и клиничното значение на скрининг на млади пациенти с безсъние. Ранното лечение на инсомнията е изключително важно, независимо дали е с лекарства или чрез когнитивни методи.

Учените споменават, че данните от проучването, направено в Тайван, може да се интерпретират и за населението в Европа. Резултатите хвърлят повече светлина върху влиянието на съня върху човешкия организъм. Проучването е уникално по рода си, защото не само обхваща голяма популация, но и е направено за дълъг период от време, което повишава неговата достоверност. Таблиците показват процентното съотношение на риска от развитие на инсулт между пациентите с инсомния и здравите хора.

Болести Инсомния(%) Здрави(%) Риск от развитието на инцидент P Value
Инсулт (всякакъв вид) 7,04 3,80 1,85 <.0001
Исхемичен инсулт 3,84 2,15 1,79 <.0001
Хеморагичен инсулт 1,12 0,85 1,32 .0268
Некласифицируем 0,53 0,26 2,07 .0002
Транзиторна исхемична атака 1,55 0,55 2,84 <.0001

Изключителни данни са представени в следващата таблица, от която се установява, че рискът от инсулт е по-висок сред младите пациенти, страдащи от безсъние, въпреки че досега се смяташе, че възрастните са по-застрашени.

Асоциация на риска от инсулт при инсомния, свързан с възрастта

Години Инсомния(%) Здрави(%) Риск от инцидент (%) P Value
18 – 34 1,10 0,14 8,06 <.0001
34 – 39 2,56 0,94 2,72 <.0001
50 – 64 7,10 3,81 1,86 <.0001
≥64 18,85 11,02 1,71 <.0001

От таблицата е видно как с годините рискът намалява. Други фактори, които са отговорни за високата честота от инсулти, са: захарен диабет, артериална хипертония, предсърдно мъждене, нисък социален статус. Патофизиологичните механизми, по които безсънието увеличава риска от инсулта, се дължат на нарушено кръвоснабдяване по време на будуването, на повишения глюкозен толеранс по време на инсомния, повишеното кръвно налягане и симпатиковата хиперактивност. Някои поведенчески навици също са имали отношение: физическа активност преди сън, тютюнопушене, алкохол, хроничен стрес, строги диети и др.

В заключение лекарите обобщават, че лечението трябва да бъде насочено към ранно откриване на кардиоваскуларни проблеми, както и ранно предотвратяване на проблемите с безсънието. Особено внимание трябва да се обръща на младите пациенти. Най-добри начини за лечение са чрез медикаменти или чрез когнитивни техники. Двата начина на лечение могат да бъдат използвани поотделно или комбинирано. Най-добре е да се потърси квалифициран специалист.

Д-р Иван ЛЮТАКОВ

1 Отговор to " Безсънието – по-висок риск от инсулт "

  1. Чудомир казва:

    Сещате ли се за тези баби, които са на 90 години, цял живот живели на село, без напрежение, без този забързан начин на живот.

    В сегашно време бързам, та бързаме. За къде бързаме не е ясно. Всичко товта води до стрес и безсъние.

    А животът е простичък…. трябва да се учим от бабите…

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.