Вие сте в: Начало // Всички публикации // Телемедицина в интензивно отделение

Телемедицина в интензивно отделение

Как в щата Мериленд решават проблема с недостига на реаниматори.

И в малките болници в САЩ има дефицитна кадри за работа в ОАРИЛ. В местните болници в щата Мериленд са намерили иновативен начин за наблюдение на пациентите през нощните смени въпреки липсата на лекари. Реанимационна сестра по време на нощно дежурство забелязала, че един от пациентите има некротизиращ фасциит. Некротизиращ фасциит е термин, който описва болестното състояние на бързо разпространяваща се инфекция, обикновено се намира във фасциалната равнина на съединителната тъкан, което води до некроза на тъканите. Тази болест се среща рядко, но може да се появи в почти всяка област на тялото, най-често се причинява от стрептококи или от полимикробна флора. Ранното поставяне на диагнозата е ключово за живота на пациента. Тъй като тогава не е имало дежурен лекар (поради недостиг на лекари със специалност анестезиология и реанимация), се наложило да бъде използван „резервният план“. Сестрата потърсила лекар –  реаниматор, който се намирал в най-близката болница с реанимационно отделение – това била болницата „Атлантик Генерал“.

Днес д-р Марк Т. Зуброу, медицински шеф на интензивното отделение на University of Maryland Medical System’s eCare казва, че той може да използва система от монитори в болниците и по този начин „дистанционно“ да се наблюдават над 100 пациенти в 8 различни болници в отдалечени части на щата Мериленд. Пациентите могат да бъдат снимани с камера и чрез директна видеовръзка цялата медицинска информация от мониторите и изследванията се изобразява на екрана на „лекуващия лекар“. В представения случай е станало точно така. Лекарят бил на 125 мили разстояние от пациента, но посредством видеовръзка, микрофон и бърз трансфер на информация е била осъществена т.нар. „телемедицина“. Практиката е станала толкова честа, че в Мериленд вече я наричали „Meryland eCare“. В цитирания случай реаниматорът бързо потвърдил наличието на инфекция и веднага уредил трансфера на болния в друга болница с хирург, който да премахне некротизиралите тъкани.

„Атлантик Генерал“ е болница, която чрез „Meryland eCare“ наблюдава още 6 интензивни отделения в други болници из щата с общ капацитет над 72 интензивни легла. До края на годината системата ще стартира „на живо“ в още три болници по източното крайбрежие, ще бъдат наблюдавани още 18 легла.

Проучванията показват, че пациентите се възстановяват по-добре и по-бързо, когато за тях се грижат лекари реаниматори. Дори в болницата „Атлантик Генерал“, която е университетска, е трудно да се намерят и задържат лекари, които да работят като реаниматори. Интересен факт е, че дори високите заплати, които им се предлагат, не могат да привлекат лекарите да бъдат реаниматори. Смята се, че този нов подход на консултация чрез телемедицина може да попълни празнотата. Лекарите биват стимулирани чрез заплащане за оказване на услугата, а и не се налага да напускат голямата болница, за да работят в отдалечени лечебни заведения.

Вече е започнало използване на телемедицината и в други специалности – за обмен на информация, а и за административни задачи и др.

Все още има много скептици за програмата. Оказва се, че използването й струва 50-60 хил. долара годишно за легло. Ако работи щатен лекар за същия брой легла, цената е два пъти по-висока. В момента прилагането на възможностите на телемедицина е доста бързо развиващо се явление в САЩ.

Принципът на работа на „Meryland eCare“ е съобразен с факта, че в малките болници от 7 часа сутринта до 19 часа има дежурен реаниматор в отделението. След 19 часа се включва „Meryland eCare“. В събота и неделя наблюдението е 24 часа, но задължително има реанимационна сестра в отделението.

Д-р Aтиф Зеешан, лекар реаниматор, който работи в „Атлантик Генерал“, споделя, че преди четири години той е бил един от първите, използвали системата.

- Имаше спешни случаи, в които спасихме живота на няколко пациенти с намесата на телемедицината, казва той.

Д-р Зеешан първоначално бил скептик относно програмата, защото знаел, че никой лекар не би искал да бъде командван от дистанция.

- Голяма част от моята работа бе да убедя малките болници, че системата няма да навреди на пациентите. Към програмата са осигурени курсове, в които лекари от голямата болница посещават малките болници, включени в „Meryland eCare“, запознават се по-добре със състоянието на малките болници и на екипа, който работи там. Лекарите от малките болници пък ходят на курсове в големите.

Системата е безсилна само когато лекарят реаниматор от „разстояние“ трябва да разговаря с близките на пациента. Но това се прави от лекаря, който сутринта информира лице в лице близките. Някои пациенти и лекари смятат, че е по-добре критично болни хора да се лекуват по-близко до дома, отколкото в големите болници на щата.

Друг положителен ефект от „Meryland eCare“ телемедицината е намалената честота на вътреболнични инфекции. В отделението влизат само сестри и санитари. Колкото по-малко хора посещават пациентите, толкова е по-нисък рискът от вътреболнични инфекции. В най-скоро време ще излязат резултати от проучвания за смъртността в тези интензивни отделения.

Много са скептиците относно програмата, защото има някои моменти, в които има нужда от „лекарска ръка“ въпреки добре обучените сестри. Критиците предлагат други варианти, като увеличаване на заплатите на лекари и различни преференции. Но директорите на болниците в малките градове не могат да си позволят такива допълнителни разходи, защото едно интензивно отделение така или иначе струва скъпо.

Последните статистики, публикувани в интернет от Critical Care Medicine, показват, че нарастването на броя на болниците, ползващи телемедицина, не е толкова голям. През 2003 г. 213 болници в САЩ са ползвали телемедицина, а през 2013 г. са с 8,1% повече

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by Theme Junkie. Modified by Magstudio. Powered by WordPress.