Вие сте в: Начало // Всички публикации // Асоциация ще брани болничните лекари

Асоциация ще брани болничните лекари

Национална асоциация на лекарите от болничната помощ към БЛС бе учредена на 4 и 5 септември т.г. в с. Равда. Управителят на болницата в Харманли д-р Динчо Генев бе избран за председател на новата институция. Зам.-председатели на асоциацията станаха д-р Венцислав Грозев и доц. Иван Мазнев от Плевен, д-р Атанас Атанасов от Нови пазар. Главен секретар на организацията е д-р Тодор Хинов от Севлиево.

Специално за „Форум Медикус” д-р Динчо Генев коментира целите на асоциация, както и решенията, приети на учредителното събрание:

- Основната цел на новоучредената асоциация е да защитава и отстоява правата и авторитета на болничните лекари. Сред задачите ни са развитие на международна дейност, юридическа защита на членовете, оказване на методическа помощ на БЛС чрез експерти от нашата асоциация, участие в преговорите за НРД, в изготвянето на правила за добра медицинска практика, както и в подготовката на стандартите по различните медицински специалности.

След създаването на сдружението на общопрактикуващите лекари и на асоциацията на специалистите в извънболничната помощ естествено бе да се учреди и структура, която в рамките на лекарския съюз да защитава интересите на лекарите от болничната помощ. Нашата асоциация обединява голямата група от лекари, които работят във всички видове болници – държавни, общински или частни. Организацията възникна, за да запълни една празнота в БЛС. Досега често се случваше специалисти от доболничната помощ да участват в преговори, които касаят болниците. Тези експерти не познават достатъчно добре нашата територия, което водеше след себе си и грешни решения.

В учредителното събрание на асоциацията участваха 90 лекари. В ръководството на асоциацията са включени представители на държавна, на общинска и на частна болница. И в структурата на членовете е постигнат този баланс. Най-после сме обединени от общото, което ни свързва. Предстои създаване на регионални структури.

По време на учредителното събрание взехме решение за организирането на протестни действия, насочени срещу нарушението на конституционните права на българските граждани за достъпна, равнопоставена и безопасна болнична медицинска помощ. Ще сезираме омбудсмана на Република България и еврокомисаря по здравеопазване. Направихме анализ на данни от НЗОК и МЗ, който показва, че в отделните области средствата, отпускани от РЗОК на глава от населението, варират от 50 до 250 лв. При тази огромна разлика не можем да говорим за достъпност и равнопоставеност за пациентите в Ивайловград с тези в София, Варна или Пловдив. Тази тенденция с всеки изминал ден се задълбочава. У нас е приет солидарният принцип на здравно осигуряване – всеки плаща поравно и получава здравна помощ, когато се нуждае от нея. Но на практика сега всеки плаща, но достъп имат само някои. За каква безопасна медицинска помощ можем да говорим при орязване на средствата под формата на делегирани бюджети и недофинансиране на клиничните пътеки.

От асоциацията категорично не приемаме системното забавяне и изплащането в непълен размер на дължимите от НЗОК суми за оказана болнична помощ по клинични пътеки. Общоизвестен факт е, че през март, април и май т.г. касата изплати на болниците 80% от изработените фактурирани и проверени дейности, а за юни – 70%. Много лечебни заведения, които нямаха никакви задължения към доставчици, формираха дълг единствено и само заради неизплатените от касата средства.

Ще протестираме и срещу тиражираните в медийното пространство недоказани обвинения срещу лекари за престъпна дейност, свързана с източване на НЗОК и некачествено оказване на медицинска помощ. На практика сега медиите нагнетяват ненавист към българските лекари. Обвиниха ни едва ли не във всички грехове – източваме касата, крадем, вдигаме скандали, убиваме пациенти. А никой не потърси причините за нередностите в системата.

Досега по какви ли не начини се опитвахме да обясним на управляващите, че положението е много тежко. В началото областните и университетските болници, които получаваха допълнително финансиране, одобряваха решенията на правителството. Сега в асоциацията участват представители на всички видове болници у нас, защото положението във всички лечебни заведения е едно и също. Заради неизплатените средства и университетските болници формираха задължения в размер на милиони левове.

Целта ни не е само да критикуваме управляващите, а да предложим решения за проблемите, да посочим болните места в системата. Ако управляващите се вслушат в нас, най-вероятно ще има промяна към по-добро. В рамките на една седмица ще излезем с предложения. Не трябва да губим време, защото ни притиска новият Закон за лечебните заведения, според който до края на ноември т.г. трябва да сме подали документи за пререгистрация на лечебните заведения и за нови разрешителни за дейност. Тези срокове са просто нереални. Изготвените стандарти може да са идеални, но не отговарят на положението в нашата страна. Те изискват финансова обезпеченост и добре функционираща държава. А ние не може да се похвалим с тези две условия. Най-лошото, което може да се случи, е в желанието да бъде предоставена качествена медицинска помощ, да се стигне в другата крайност – пациентът да не получи нищо.

Записа Светлана ДИМИТРОВА

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.