Вие сте в: Начало // Всички публикации // Детската кардиохирургия – чудо за живот

Детската кардиохирургия – чудо за живот

През тази година за първи път в България официално бе отбелязана Световната седмица на вродените сърдечни малформации – инициатива, в която специалисти и пациенти от цял свят обединяват усилия, за да запознаят обществеността с проблема вродени сърдечни малформации (ВСМ), с предпоставките за тяхната поява, с възможностите за терапия на децата, с признаците и симптомите, които родителите трябва да следят, за да подпомогнат навременното диагностициране при тяхното дете.

В световен мащаб статистиката сочи, че ВСМ са най-честият животозастрашаващ вроден дефект, който се среща средно при 8-10 бебета на 1000 раждания.

В рамките на световната седмица Българската педиатрична асоциация и Асоциация „Детско сърце” организираха пресконференция в Националната кардиологична болница, за да популяризират темата, да представят актуална информация, да огласят възможностите за диагностика и лечение, да споделят идеи за решаване на организационни и финансови проблеми. Присъствието на специалисти бе авторитетно – проф. Марио Станкев, изп. директор на НКБ, доц. Маргарита Цонзарова, началник на Клиниката по детски болести и детска кардиология, д-р Стоян Лазаров, началник на отделението по хирургия на ВСМ, доц. Анна Кънева, началник на отделението по детска кардиология, д-р Венцислав Райков от отделението за следоперативно интензивно лечение и реанимация.

Клиниката по детски болести и детска кардиология в НКБ е единствената в страната, в която се извършва цялостна диагностика и лечение – медикаментозно, оперативно и чрез интервенционални процедури на деца с вродени и придобити сърдечни заболявания, ритъмни и проводни нарушения, болести на миокарда и перикарда. През 2013 г. през клиниката са преминали 1940 деца, от тях 850 в кардиологичното отделение, а 520 – в детската реанимация. Оперирани са 350 деца, от които 20% новородени до едномесечна възраст, а 55% – до навършване на годинка.

Според домакините българската детска кардиология и кардиохирургия имат сериозни постижения в лечението на ВСМ. Стана ясно обаче, че държавата пренебрегва този факт и разходва огромни средства за лечение на децата в чужбина. У нас с такива малформации годишно се раждат около 500 бебета. Благодарение на усилията на медиците броят на рано диагностицираните и успешно оперирани деца все повече нараства. От години в НКБ лекуват деца и от чужбина. Въпросът е защо тогава фондът за лечение на деца да заплаща по 45-50 000 евро за лечение на българчета с ВСМ в други страни, когато те могат да бъдат успешно лекувани у нас, а част от спестените средства да се инвестират за тази цел.

Сега клиничната пътека за сърдечна операция е обща, независимо дали става въпрос за дете или за възрастен, и е на стойност около 10 000 лв. НЗОК е на път да отстрани тази недомислица, като раздели двете възрастови групи в самостоятелни клинични пътеки. С промяната ще бъде поправена една дългогодишна несправедливост – подценяване на несравнимо по-голямата сложност и риск при операциите на новородени с ВСМ.

Според медиците обаче свързаните с лечението изследвания, катетеризации, интервенционални процедури, операция, както и значително по-дългият болничен престой многократно надхвърлят регламентираните средства. Болницата на практика ги дофинансира – обикновено за сметка на трудовите възнаграждения на екипа.

- Финансирането от държавата е крайно недостатъчно, алармира проф. М. Станкев. Той обясни, че поради ниско заплащане много млади специалисти, получили отлична подготовка и специфични умения на детски кардиохирурзи, напускат НКБ и постъпват в частни болници, където не работят това, за което са обучени и което обичат да правят. Но пък са по-добре платени… Д-р Ст. Лазаров изрази надежда, че след като в НЗОК е направена първата крачка за отделна клинична пътека, очаква през следващата година наистина да бъдат отпуснати повече средства. Според специалиста държавата трябва да подпомогне развитието на детската кардиохирургия не на „парче“, а комплексно в нейната цялост. И това да бъде включено в една реално приложима за дълъг период национална програма. Проблемите са поставяни многократно, обсъждани са и с министър Андреева. Д-р Лазаров има и конкретна идея: – Ако нужните средства не се осигурят, то да се отделят пари от фонда за лечение на деца в чужбина. Ние не изпращаме нито едно дете в чужбина по разбираеми причини, но с гордост можем да отчетем, че работата ни е на световно ниво.

Като неблагоприятна тенденция бе определен недостигът на детски кардиолози в страната. Явно тази специалност не е сред „атрактивните“. Резултатът е красноречив – липсваща пренатална диагностика, закъсняла консултация със специалист, трудно осъществимо пълноценно наблюдение за вече оперираните деца, а при навършилите 18 години „нишката“ направо се къса. На тази възраст младежите „напускат“ педиатрите, но няма ясен регламент къде и към кого следва да се обръщат занапред.

Доц. М. Цонзарова постави важен за малките пациенти въпрос: – Сериозна част от нашите деца боледуват много често, вдигат висока температура, крехкият им организъм е податлив на респираторен вирус, за който се изисква скъпа имунизация. Но тя не се „покрива“ от НЗОК. Участвали сме в проучване с медикамент и резултатите са отлични. Няколко пъти сме правили предложения той да бъде заплащан от касата, но и през тази година не стана. Оставаме с надежда. Понякога оперираме деца, които не са съвсем здрави, но поемаме този риск, за да няма по-страшни усложнения, разясни доц. Цонзарова.

От асоциация „Детско сърце” също поискаха по-адекватно финансиране за малките. „За възрастните има санаториуми и повече опции за следоперативно възстановяване, а за децата няма“, напомни Юлия Райчева от асоциацията, майка на успешно оперирано в НКБ дете. Тя разказа, че от „Детско сърце“ организират оздравителни лагери, където лекар, медицинска сестра и няколко родители обгрижват децата.

Специалистите обобщават, че институциите неоценяват постиженията и потенциала на тази сфера от българското здравеопазване, поради което не предприемат необходимите промени за комплексен подход при решаване на проблемите, в това число и за по-ефективен модел на организация и финансиране. С години отлаганата национална програма всъщност отлага в бъдеще време още по-настъпателното развитие на детската кардиология и кардиохирургия.

Присъстващите на пресконференцията журналисти и гости чуха специалистите, видяха чудесата, които те сътворяват и се приобщиха към тревогата им, че постигнатото досега може да изгуби набраната висока скорост…

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by Theme Junkie. Modified by Magstudio. Powered by WordPress.