Вие сте в: Начало // Всички публикации // Пример за активно дълголетие

Пример за активно дълголетие

До последния миг на 105-годишния си живот той е отдаден на благородната лекарска професия. Починал е ненадейно от белодробна недостатъчност. Календарът му е бил запълнен с прегледи на пациенти, консултации, лекции и медийни изяви за пет месеца напред. Считали са го за най-възрастният практикуващ лекар в света. Преди половин век столетниците в неговата родина Япония са наброявали стотина души, но сега – благодарение на неговия личен пример и на активната му просветителска дейност за здравословен начин на живот – прехвърлилите рубежа на 100-те години са над 36 хиляди.
Роден десет години след откриването на адреналина в кристален вид (1901 г.) от неговия сънародник Ш. Кичидзато, д-р Шигеаки Хинохара е имал щастливо и весело детство. Баща му от 1901 г. е тръгнал по нов път за разлика от много други японци и заминал да учи в университета „Дюк“, Северна Каролина, САЩ. След завръщане в родината обичал да чете на сина си стихове от Робърт Браунинг, с които го вдъхновявал да си поставя високи цели в живота. Шигеаки завършил медицина в Токийския университет и започнал работа в местната болница „Сейнт Лука“ през 1941 г. По време на войната бил непрекъснато до пациентите, грижел се за тях, дори когато небето над Токио се раздирало от убийствени бомбардировки. От 1990 г. е почетен директор на тази болница и председател на Настоятелския съвет до последните си дни. Удостоен е с много отличия и почетни звания, в това число от Императорския Университет в Киото, от престижния университет „Томас Джеферсън“, Филаделфия, САЩ, и от университета „Макмара“, Онтарио, Канада.
Удивителното в биографията на д-р Хинохара е, че невероятно активният му професионален живот се засилва особено много след като навършва 75 години. От тогава той публикува над 150 книги, сред които е бестселърът „Живей дълго, живей добре!“, разпространен в над милионен тираж. Основната тема в дейността му е популяризирането на здравословния начин на живот. Той е първият медицински специалист, който доказва с личния си пример и с теоретична обосновка силната зависимост на дълголетието от позитивното отношение на хората към собственото им физическо и душевно здраве.
Популярни са следните 15 правила за дълголетие на доктор Хинохара:
1. Човекът получава енергия не само от храната и съня, а и от веселието. Ако възрастните живеят безгрижно като децата, имат по-големи шансове за щастливо дълголетие. Тялото не трябва да се натоварва с някакви супер точни, категорични и твърди указания за прием на храна или сън.
2. Дълъг живот могат да постигнат хора от всяка раса, националност и пол. За всички тях е важно само едно изискване – да не допускат прекомерно надвишаване на нормите за здравословно тегло.
Действително сред дълголетниците няма дебелаци. Самият доктор Хинохара на 30-годишна възраст е бил с тегло около 60 килограма, което поддържал непроменено до края на живота си.
3. Храната и начинът на хранене са много важен критерий за качеството на битието. Малки количества (или нищо, когато човек е зает), добри продукти (зеленчуци, риба, ориз, около 100 г нетлъсто месо, плодове). Никога преяждане!
4. Планиране на задачи далеч напред. Ясно запълненото бъдеще е хубава перспектива за добро здравословно състояние.
5. Пенсионирането не е необходимо, ако не е задължително. Човек не трябва да прекъсва физическата и мисловната трудова дейност. Разбира се, без претоварване и според индивидуалните възможности.
6. Споделяне на натрупания опит и получените знания с хората около себе си и във възможно най-широк кръг.
Д-р Хинохара е чел по 150 лекции на година пред всякакви аудитории – от ученици до бизнесмени и тесни специалисти. Чувството да си полезен и разбран е изключително живо-
творно.
7. Повече движение и работа на мускулите. Изкачване и слизане по стълби, самообслужване за личния багаж с умерено натоварване. Самочувствието извисява личността.
8. Да се поставят цели, кои-
то не могат да се достигнат цял живот, винаги да има нещо за довършване. Светът около човека е огромен кръг и той вижда само част от него – малък сектор и дъга, останалото е зад пределите на неговото зрение.
9. Преодоляване на болките, колкото и да е тайнствен техният произход. Без да се подценяват и без да се прекъсва обгрижването, трябва да се отвлича вниманието от болката с някакви странични интереси и дейности.
10. Не е необходимо да се трупат излишни материални вещи. Никой не знае кога ще удари неговият час и нищо не може да отнесе в другия свят.
11. Науката поставя всички хора под един знаменател, но те са с различни индивидуалности и болестите им са тясно свързани с тяхната душевност. За да се разбере болестта и за да се помогне на човека, е необходима не само наука, а също и духовно изкуство: арт-
терапия, домашни любимци, понякога с по-широко разбиране и чрезвичайни методи.
12. Готовност да се живее при екстремални ситуации и пълна неочакваност. На 31 март 1970 г. доктор Хинохара е преживял отвличане на самолет от терористи и 4 дни е бил прикован на седалка при 40-
градусова жега. Надмогнал страданията и като лекар на-
блюдавал отстрани как организмът му успешно се справя с кризисните изпитания.
13. Избор на образец за подражание – силна героична личност, чието поведение в критични случаи би могло да бъде за пример. Желателно е да има старание за прилика с избрания герой, а защо не и да бъде надминат.
14. Има случаи, когато на човек се налага да се подложи на някакво изпитание: медицинско изследване или операция, преодоляване на житейско премеждие. Трябва да се прецени внимателно рискът от възможна опасност. Нека организмът не се подлага на излишни страдания.
15. Да се живее дълго е прекрасно, стига човек да не бъде в тежест на околните или на самия себе си. Висше благо е, ако е в състояние дори по най-скромния начин да работи в полза на близките и на обществото. Това е най-добрият начин да се остави следа за бъдещето и да се победи забравата.
Д-р Шигеаки Хинохара изпълни мисията да предаде знанията си за съхраняването не само на физическото, но и на душевното здраве. Когато навършил 88 години, той написал сценарий на мюзикъл, в който участвал и като актьор. На 90 години застанал на диригентския пулт пред  оркестър, за да осъществи своя младежка мечта. През 2016 г. посещава олимпиадата в Токио и си позволява приятни забавления на спортните състезания. Трудно е за вярване, но е факт негово предсмъртно изявление:
”Откакто навърших 65 години, работя безплатно по 18 часа на ден, седем дни в седмицата. И се наслаждавам на всяка минута“.

Доц. Тодор Керин

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.