Вие сте в: Начало // Всички публикации // В УБ „Царица Йоанна – ИСУЛ” Уникален апарат за лъчелечение

В УБ „Царица Йоанна – ИСУЛ” Уникален апарат за лъчелечение

На 2 юни т.г. УБ „Царица Йоанна – ИСУЛ” се сдоби с нов линеен ускорител с многолистен колиматор. Това е четвъртият линеен ускорител в България и е най-модерният апарат от този вид на Балканския полуостров.

Линейният ускорител с многолистен колиматор е предназначен за самостоятелна или спомагателна терапия към хирургично или химиотерапевтично лечение на: злокачествени заболявания на гърдата, маточната шийка и матката, правото черво, устната кухина, гълтача, ларинкса, носа и ушите, тестисите, кожата, мозъка, белия дроб, простатата, стомаха, пикочния мехур, панкреаса и др. Същественото предимство на новото поколение линеен ускорител е максимално точното насочване на лъчите към болните клетки, при което здравите тъкани наоколо не се увреждат.

Цената на линейния ускорител е 6,732 млн. лв., като с цялостния ремонт вложените средства надхвърлят 8 млн. лв. Финансирането е осигурено от МЗ през 2008 г. Очаква се апаратът да бъде пуснат в действие до края на тази година.

Линейният ускорител е част от модерното оборудване, с което е обзаведен новият лъчетерапевтичен комплекс. Той ще бъде монтиран в модерната и реконструирана част на болницата.

ФМ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.