Вие сте в: Начало // Всички публикации // Световни новости в офталмологията

Световни новости в офталмологията

Международният опит в лечението на социалнозначимите и най-чести заболявания се възприема и от нашите очни лекари. Това констатираха участниците в Националната конференция „Новости в офталмологията”, организирана от Софийския клон на Българското дружество по офталмология. В конференцията в столицата взеха участие повече от 250 офталмолози от цялата страна.

Сред новостите са микрохирургията на окото, лазерната корекция на зрението, управлявана от компютър, вграждането на вътреочни лещи за корекция на зрението, контролирането на глаукомата със специални импланти, които също се поставят вътре в окото. На микрохирургията и операциите на ретината, особено като справяне с най-честото усложнение при диабета, бяха посветени голяма част от докладите и лекциите на конференцията.

Бе представена и друга новост – уникален за страната и Балканите лазер за операция на катаракта с пълен компютърен контрол. Апаратът прави голяма част от етапите на операцията автоматично, без намеса на лекар. Той ще заработи у нас в началото на 2013 г., вече са насрочени и първите операции.

В България годишно се правят около 40 000 операции на катаракта, още толкова са те и при диабетната ретинопатия. Бе даден пример и с последните операции на живо от Пловдив, при които с микрогилотината на апарат Constellation, с 5000 разреза в минута бе възстановено зрението на двама диабетици.

- През тази година заложихме като основна тема усложненията от едно сериозно социалнозначимо заболяване – диабет, а именно – диабетната ретинопатия, обясни доц. Лъчезар Войнов, председател на Софийския клон на българското дружество, и ръководител на Клиниката по очни болести във ВМА. – Диабетната ретинопания е на пето място по причиняване на слепота в света, развиват я 90% от хората със захарен диабет, допълни той.

Гост-лекторът проф. Паскал Масен от университетската болница „Ларибоазиер” в Париж изнесе две лекции – „Съвременно лечение на диабетния макулен едем” и „Скрининг за диабетна ретинопатия – мрежата ОФДИАТ”. Както във Франция, така и у нас диабетната ретинопатия може да се лекува с лазер, а и с лекарствени средства, стана ясно от първата лекция. Втората представи мрежа за телемедицина. Тя се поддържа от университетската болница в Париж и дава възможност на лекари от цял свят да получават консултация от специалисти, когато имат съмнения за определен случай. В специално разработен сайт те въвеждат данни на пациенти и параметрите на прегледа, включително и специализирана снимка на окото. Специалист от клиниката разчита снимката и дава консултация на своя колега.

Телемедицината тепърва ще навлиза и в нашата практика, споделиха българските офталмолози. Те препоръчаха на диабетиците да ходят на очен лекар поне веднъж годишно, дори и да нямат оплаквания. „Проблемът е, че диабетиците идват твърде късно, а всички страдащи от диабет от тип 2 задължително получават усложнения на очите. За това има проблем и в нашата здравна система, защото за диабет тип 2 ендокринолозите имат право да изпращат пациента на офталмолог, едва когато бъде диагностицирана диабетната ретинопатия. А кой да я диагностицира? Това е късен симптом. Началните промени са тези, които могат да се лекуват и резултатите са много по-добри”, коментира националният консултант по офталмология доц. Ива Петкова.

За да се извоюват за диабетно болните повече направления за очни прегледи, доц. Петкова организира среща между офталмолози, ендокринолози, представители на МЗ и БЛС.

1 Отговор to " Световни новости в офталмологията "

  1. Много ме интересува има ли някъде по света вече тествано лечение върху хора с пигментен ретинит.Синът ми има такова заболяване и сега има само централно зрение. Това много съсипва него и нас родителите му.Ако знаете моля Ви отговорете ми. Хубави дни Цветанка

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.