Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Решения на Министерския съвет

Решения на Министерския съвет

Нови лечебни заведения в концепцията за преструктуриране

Кабинетът одобри промени в Концепцията за преструктуриране на системата на болничната помощ. Целта е да се включат нови лечебни заведения, които биха могли да усвояват средства по ОП „Регионално развитие”.

Към 17-те държавни болници, които могат да получат финансиране за подобряване на диагностиката и лечението на онкологични заболявания, ще бъдат прибавени и  двете болници в Стара Загора. Те обаче ще могат да кандидатстват за средства само ако се обединят. Към момента от 17-те лечебни заведения са одобрени проектите за финансиране на 13 болници: СБАЛО, УМБАЛ „Св. Марина” – Варна, „Александровска”, УМБАЛ „Св. Георги” – Пловдив, УМБАЛ „Г. Странски” – Плевен, и многопрофилните болници в Русе, Монтана, Велико Търново, Бургас, Сливен, Смолян, Кърджали и Благоевград. За подобряване на диагностиката и лечението на онкологични заболявания в държавните болници са предвидени близо 148 млн. лв.

С промените към 10-те общински онкологични центъра, които ще се финансират със средства по оперативната програма, се прибавя и този във Варна. В концепцията се включват и още три болници от големи общински агломерации – Троян, Първомай и Харманли. Общо за развитието на онкологичните центрове и големите общински болници са одобрени 100 млн. лв.

С промените се прецизират и болниците в по-малки общини, които се очаква да развиват грижи за долекуване. Това ще бъдат лечебните заведения в общините Златоград, Луковит, гр. Исперих, Павликени, гр. Кубрат, Ихтиман и Своге. Лечебните заведения, които могат да получат финансиране, за да развиват услуги в извънболничната помощ, са тези в Годеч, Искър, гр. Елена, Дряново, гр. Генерал Тошево, Малко Търново, Тервел, Котел, Тополовград, Момчилград, Костенец и Средец. За всички тях са предвидени 47 млн. лв.

Лечебните заведения, които се включват в концепцията за болнично преструктуриране с тези промени, ще могат да кандидатстват по ОП „Регионално развитие“, след като получат покана от МРРБ.

Приети са методиките за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ

Министерският съвет одобри Методики за остойностяване и заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал. 2, т. 2 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО). Те са съобразени с последните изменения и допълнения на Наредба №40/2004 за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК.

Методиките за остойностяване и заплащане на дейностите в извънболничната медицинска помощ, в болничната медицинска помощ и в извънболничната дентална помощ са сходни с тези, приети с ПМС 304/2010 за обемите, цените и методиките за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал. 2, т. 2 от ЗЗО.

Методиките за остойностяване залагат механизъм за изчисления на обемите и цените на медицинските и денталните дейности в зависимост от отчетените и заплатените дейности от предходните години, изчисления на реимбурсните цени на база прогнозни обеми в зависимост от спецификата на дейностите: първична, специализирана, медико-диагностична, болнична и дентална. Методиките за заплащане определят реда, начина и сроковете на заплащане на договорената и извършената от изпълнителите на медицинска и дентална помощ.

Пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места

Правителството предлага промени в Закона за здравето, с които от 1 юни 2012 г. се въвежда пълна забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места. По изключение пушачите ще могат да палят цигари само в обособени самостоятелни помещения в летищата.

Пушенето ще бъде забранено и в дворовете на училища, детски ясли и градини, специализирани институции за социални услуги за деца и ученически общежития. Мярката има за цел да намали тютюнопушенето и вредата му за здравето.

С проекта се въвеждат и мерки за ограничаване употребата на енергийни напитки от деца. Напитките ще бъдат забранени за продажба на младежи до 18 години, на територията на детски градини, училища, общежития и лечебни заведения. Напитките няма да могат да се предлагат още на спортни прояви и обществени мероприятия за ученици. Освен това ще бъде забранена и рекламата на тези напитки, ако е насочена към децата и младежите. Енергийни напитки са безалкохолни с високо съдържание на кофеин (над 150 mg/1), имат стимулиращ ефект и съдържат поне една от изброените съставки: таурин, витамини и други субстанции с хранителен или физиологичен ефект като глюкоронолактон, инозитол, карнитин, креатин, растителни екстракти (гуарана, мате, акация, женшен, гинко билоба) и др.

Със законопроекта се променя и редът за получаване на медицинска експертиза при децата до 16 години. Вместо в детските експертни лекарски комисии (ДЕЛК) те ще бъдат освидетелствани в общите състави на ТЕЛК с участието на специалист по детски болести. Причината е, че няма достатъчно детски експертни комисии. С промяната ще бъде облекчен редът за освидетелстване на децата.

1 Отговор to " Решения на Министерския съвет "

  1. петров казва:

    нека ги обединяват или закриват само да не ни мъчат
    с такива болници като общинската в Котел

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by Theme Junkie. Modified by Magstudio. Powered by WordPress.