Вие сте в: Начало // Всички публикации, За медицински специалисти // Доц. Анета Хубенова – началник на Клиниката по клинична токсикология в „Пирогов“, за Особеностите на отравянията в детска възраст

Доц. Анета Хубенова – началник на Клиниката по клинична токсикология в „Пирогов“, за Особеностите на отравянията в детска възраст

Острите отравяния са един изключително важен проблем на спешната медицина. В детска възраст тази спешност е още по-изявена. Навременната, бърза и адекватна намеса на специалистите може да доведе до ефективно преодоляване на животозастрашаващо отравяне. Всяка година в Отделението за лечение на деца към Клиниката по токсикология в „Пирогов“ приемаме над 500 деца с тежки остри отравяния.

В Международната класификация на болестите отравянията при деца са част от детския травматизъм, те не са обособени в отделна група. Но според мен, както и според много други токсиколози, те трябва да бъдат отделени в самостоятелна единица.

За поведението на специалиста при интоксикация на дете значение имат възрастта, както и преморбидното състояние. Важно е да се установи и какво е причинило отравянето – медикаменти, битови отрови, ужилване от насекоми, ухапване от животно и т.н. При хранителни отравяния пациентите се насочват към инфекциозните отделения.

Във всеки един момент от растежа на детския организъм са налице физически особености и конкретна специфика на психомоторното развитие. Ето защо възрастта оказва влияние върху протичането на отравянето с различните видове отрови. От значение е и полът на детето, особено във възрастта до три години, когато момчетата са по-активни. При тази група деца трябва да очакваме по-голям риск от отравяния. Важно е също така кой се грижи и отглежда детето, тоест в каква среда е настъпило острото отравяне. Често отравянията настъпват в почивните дни. Тогава родителите са натоварени с много ангажименти – домашна работа, или пък са навън сред природата, което създава условия за настъпването на остри отравяния. Контролът към децата в подобни ситуации е занижен.

По начало отравянето настъпва внезапно на фона на пълно здраве и може за минути да доведе до фатален изход. Ето защо вниманието на цялата общественост и особено на тези, които се грижат за деца, трябва да бъде насочено към предотвратяване на случайните отравяния.

Умишлените остри отравяния настъпват обикновено в тийнейджърска възраст, когато децата влизат в конфликт със своите родители и учители. Не на последно място трябва да се спомене злоупотребата на младежите с алкохол и наркотици – това е бичът на днешното време не само у нас, но и по целия свят. Напоследък се отбелязва снижаването на възрастта на употребяващите алкохол, дори се случва при деца на 10-годишна възраст. Нито един младежки купон днес не минава без алкохол. Причините за тази негативна тенденция са комплексни – масовата реклама на спиртни напитки, семейството и т.н.

Симптоми и клиника

Съществуват две основни групи причинители на отравянията – медикаментозни и битови, като представителите на тези две групи непрекъснато се увеличават. Днес и двете групи агенти причиняват равно количество отравяния. Клиничната картина при остри отравяния, причинени от различни отрови, е толкова специфична, че често става повод за диференциално диагностичен проблем. Съществуват толкова различни препарати за битови нужди, растителни отрови, лекарства и всеки от тях може да има определен токсичен ефект. Ето защо не може да бъде направен еднозначен извод кое е водещо при острите отравяния. Симптомите могат да бъдат от страна на централната нервна система, храносмилателната система, дихателната и/или сърдечно-съдовата система.

Преди години в клиниката бяха приети деца с гърчова симптоматика, без каквито и да е било анамнестични данни за контакт с отровно вещество. Оказа се, че 3-4 от децата са отровени с антидиабетичен медикамент, който е причинил гърчовете.

При някои офталмологични изследвания например се накапват атропинови капки. Ако детето погълне този медикамент, или са приложени повече капки, те също могат да причинят отравяне, а симптомите са сходни с тези при менингит или енцефалит. Ето защо педиатърът трябва внимателно да снеме анамнезата и да не забравя риска от отравяне. В противен случай детето може да бъде подложено на лечение за заболяване, от което не страда.

Някои често употребявани медикаменти също имат токсично действие, които дори и в лечебна доза са със странични нежелани ефекти – например антиеметикът деган. Педиатри и ОПЛ често изписват това лекарство още след първо повръщане при деца, независимо че има и други начини да се подпомогне спирането на повръщането. В някои случаи медикаментът причинява изплезване на езика и изкривяване на погледа, на шията и изобщо на цялата лицева мускулатура на малкия пациент. Това е една много зловеща картина не само за родителя, но и за самото дете, защото контрактурите са болезнени.

Днес в първичната извънболнична помощ работят не само специализирали обща медицина, но и акушерство и гинекология, педиатрия и т.н. Всичко това не може да не рефлектира върху поставянето на диагнозата. Ето защо в новия медицински стандарт по клинична токсикология е обърнато особено внимание на професионалните взаимоотношения между общопрактикуващия лекар и токсиколога. В стандарта са разписани ангажиментите на семейния лекар при установяване или съмнение за остро отравяне. Спешните шкафове в кабинетите на семейните лекари трябва да разполагат с няколко животоспасяващи антидота. Навременното и бързо насочване на пациента от ОПЛ към токсикологично звено е решаващо за спасяването на малките пациенти.

Най-тежките случаи на остри отравяния при деца се лекуват в нашето отделение. Терапията в останалите случаи се провежда в детски и реанимационни отделения с второ и трето ниво на компетентност. Консултацията с клиничен токсиколог е задължителна, защото отравянията са твърде нетипични и специфични.

С въвеждането на нивата на компетентност много болници не получиха разрешение за лекуване на отравянията. Смятам, че тези промени ще създадат редица трудности и ще се отразят зле върху овладяването на острите отравяния както при деца, така и при възрастни.

Аз съм първият научен сътрудник по детска токсикология в България от 1973 г. и съм видяла всички етапи от развитието на детското токсикологично здравеопазване. В научен аспект през годините е направено много, но все още има организационни неудачи. Би било добре, ако останалите лекари се интересуват от описаните от нас редки казуистични случаи, които представяме в медицинската литература. В нашата клиника сме лекували деца с изключително редки отравяния, например такива, причинени от талий или боракс.

Прогнозата

При навременна диагноза и адекватно лечение на отравянията в детска възраст смъртността е ниска. Висока обаче остава смъртностт, причинена от отровните диворастящи гъби. За съжаление не е малка и смъртността при тийнейджъри, причинена от наркотични вещества и от т.нар. дизайнерски дроги, които се продават свободно и напоследък все повече нахлуват в нашата страна. Индустрията създава непрекъснато нови варианти и форми на дизайнерски дроги, които се предлагат предимно по интернет под формата на таблетки, бонбони, вагинални таблеки, спрейове, гелове, с разнообразна химическа структура. В момента се работи по забраната на този вид дрога у нас.

Превенция

Превенцията трябва да бъде водещо поведение по отношение на отравянията. Децата до 5-6-годишна възраст – т.нар. възраст на любопитството, в своето поведение са непредвидими и трябва да бъдат контролирани активно. Опасните вещества – било то лекарства или битови препарати, трябва да бъдат недостъпни за децата. А ако се стигне до поглъщане на токсичен агент, трябва веднага да се предизвика повръщане, да се даде вода.

Преди години специалисти от нашата клиника изнасяха лекции в училищата и в детските градини. Смятам, че това беше една много важна стъпка за предотвратяването на отравянията. За съжаление обаче тази практика отпадна. Освен това безотговорно постъпват и някои родители като оставят на достъпни за децата места отровни препарати за битови нужди. Вкъщи някои хора съхраняват отрови в опаковки от хранителни продукти без съответните обозначения на опаковката. Домашната аптека не винаги се заключва и децата лесно могат да стигнат до лекарствата. Всички тези фактори създават условия за настъпване на отравяния при деца.

В заключение бих споделила един съвет, който винаги давам на моите студенти и колеги – когато клиничната картина „не ви върви“ за нищо, мислете за отравяне. Когато малките пациенти имат симптоми, които не могат да бъдат свързани с конкретно заболяване, а състоянието им бързо се влошава, трябва да се помисли за отравяне – да се потърси причината, да се диагностицира и лекува.

1 Отговор to " Доц. Анета Хубенова – началник на Клиниката по клинична токсикология в „Пирогов“, за Особеностите на отравянията в детска възраст "

  1. Анонимен казва:

    Кои отрови предвизвикват бързо заспиване, след което пациентът не се събужда повече?

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.