Вие сте в: Начало // Всички публикации, За медицински специалисти // Проект „Виктория” – победа на единението

Проект „Виктория” – победа на единението

Рехабилитацията на жени с рак на гърдата от край време е пренебрегвана у нас и все още не е пълноценна част от комплексните усилия за медицинска, психологична и социална помощ на засегнатите. Обикновено след операцията, химиотерапията и лъчелечението пациентките са оставени сами в прегръдката на сковаващ страх за бъдещето.

Именно такъв луфт във всестранната грижа ще запълни започващата реализация на проект, наречен „Виктория”. Уникалното в огласените намерения на инициаторите се състои в съчетаване на многопосочни усилия.

От една страна са Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и неизчерпаемата енергия на Евгения Адърска, които търсят и откриват партньор в лицето на д-р Александър Семков – директор на Националния комплекс от специализирани болници за рехабилитация към МЗ. Така е определено мястото на действието – филиала на комплекса в гр. Банкя. От друга страна се прибавят професионалните знания и опитът на д-р Кръстина Павлова – специалист по физикална терапия, която – освен че избира името „Виктория”, разработва медицинските аспекти на рехабилитацията на жени с рак на гърдата, като акцент се поставя върху две неща. Първо – целият процес ще бъде осъществяван под медицински контрол. И второ – със средства на националния комплекс е закупен модерен апарат за т.нар. лимфен дренаж, чрез процедурите ще се постига овладяване на някои от усложненията в движението на ръцете след операцията. Проектът провокира и представителите на клуб „Млад онколог”. Както подчертава д-р М. Колева от УБ „Царица Йоанна”, целта само на пръв поглед е да се постигне раздвижване и рехабилитация след оперативната намеса. Тя смята, че големият смисъл на проекта е в подходяща атмосфера, успоредно с медицинските грижи, да се даде шанс на пациентките да се преборят със страха. Не на последно място сред инициаторите на проекта са и двама психолози с клиничен и практичен опит – не е нужно да се подчертава колко е нужна на жените тяхната професионална подкрепа.

Базата в Банкя е готова. Предвижда се по 40 жени с рак на гърдата да бъдат приемани за по 10 дни, изборът ще се прави от онколози, осигурени са възможности за групова и индивидуална лечебна физкултура, теренно лечение, лимфодрениращ масаж, дихателна гимнастика и др. Палитри за рисуващите и пиано за музикалните също очакват пациентките, релаксиращо е оцветена и подредена библиотека. Засега се предвижда жените да заплащат малка част от разходите, а останалите ще бъдат поети от „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс”, откъдето досега са инвестирали 170 хил. лева, за да подготвят базата и апаратурата за уникалното за България начинание.

Стартът на проекта „Виктория” бе огласен на специална пресконференция. Развълнувани от перспективата, взаимно посветили се на успеха, представителите на дръзновения екип подробно разказаха и за минал опит, и за бъдещи идеи. И за удовлетворението, че единни са успели. Д-р Ал. Семков определи проекта като ярка изява на гражданското общество, защото неправителствени организации, държавна структура, лекари – физиотерапевти и онколози, заедно чертаят и реализират идея с медицинско, със социално и с човешко измерение.

ФМ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.