Вие сте в: Начало // Всички публикации, Медик на годината // Медик на годината’2010 – полк. д-р Александър Парашкевов – началник на Военномедицинския отряд за бързо реагиране към ВМА

Медик на годината’2010 – полк. д-р Александър Парашкевов – началник на Военномедицинския отряд за бързо реагиране към ВМА

Наградата се връчва за значим принос в представянето на България, на българската медицинска школа, на националната военна медицина в горещи точки на света.

Званието “Медик на годината2010” се присъжда за работа в трудни условия в Афганистан, Ирак, Босна и Херцеговина, както и за особен принос при изпълнение на хуманитарна мисия в Хаити в помощ на пострадалото от земетресение население в началото на 2010 година.

Званието „Медик на годината” отличава лекар, който достойно защитава новото лице на България в глобалната битка за един по-справедлив, по-мирен и хуманен свят.

Полк. д-р Александър Парашкевов е роден 2.02.1962 г. в с. Щръклево, Русенска област. Завършва медицина във ВМИ – Варна, през 1989 г. Работи от 1991 г. като: старши преподавател и ординатор в хирургично отделение във Военна болница – Русе, след което е началник на хирургичното отделение. От 2001 г. е на работа във ВМА в София в отделението по пластична хирургия и изгаряния и пластика. От 2004 г. e в състава на Военномедицинския отряд за бързо реагиране, а от 1 юли 2010 г. е началник на отряда.

Има придобита специалност по хирургия от 1994 г. Провел е обучение през 2005 г. и е сертифициран в Травма център в Хайфа, Израел; 2006 г.- курс по BATLS в Холандия; 2007 г. чете лекции в център по антитероризъм в Анкара, Турцияq и във Военното училище в Рига, Латвия. Участия в мисии зад граница: Aфганистан, Ирак, Босна и Херцеговина, Хаити. Преминал е всички медицински длъжности зад граница: от лекар на взвод, главен хирург на военнополеви болници на НАТО в Афганистан до медицински съветник на командващия операциите на ЕUFOR през 2008/9 г.  Преминал курс ,,Sеnior Medical Staff Officer” в училището на НАТО във ФРГ.

През декември 2003 г. по време на атентата в Кербала, Ирак, когато загинаха пет български военнослужещи и бяха ранени близо 30, заради бързата и професионална намеса на д-р Парашкевов, който е шеф на медицинския пункт на контингента, жертвите са минимални.

На 22 януари 2010 г. по разпореждане на премиера и със заповед на министъра на отбраната екип от Военномедицинската академия, воден от полковник д-р Александър Парашкевов, замина на хуманитарна мисия в Хаити в помощ на пострадалото от земетресението население, където близо месец помага на десетки пострадали. Екипът се включва в състава на една от малкото запазени болници в столицата Порт-о-Пренс. Петимата български медици са единственият специализиран хирургичен екип в болницата „Canape Vert” и работят заедно с френски спасителни групи и парамедици. Екипът на ВМА извършва прегледи, консултации и оперативни интервенции средно по 10-12 часа, дневно на около 50-60 спешни случаи с коремни, гръдни и ставни травми, както и ампутиране на крайници. За близо 25 дни българските медици са помогнали на близо 1500 хаитяни. Българските военни медици са настанени в двора на разрушеното френско посолство в палатки и спални чували и живеят близо месец при условия, много близки до реалната бойна среда – без течаща вода, електричество и прясна храна, само на консерви и бутилирана вода. Богатият им опит от участието в международни мисии и справянето с много предизвикателства на бойната обстановка и рисковата среда в Ирак и Афганистан им помага да преодолеят критичните ситуации в напълно разрушената хаитянска столица, както и да се включат по най-пълноценния и ефективен начин в спасителните операции.

Д-р Парашкевов получи специалния плакет „Медик на годината”, дело на скулптура Георги Чапкънов, както и поздравителни адреси от президента на републиката Георги Първанов, от премиера Бойко Борисов, от министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов и от министъра на отбраната Аньо Ангелов, от БЛС, от НЗОК.

Накратко в свой стил полк. д-р Паршкевов отговори:

Това е награда за целия екип

- Искрено благодаря за тази награда. Изключително бях изненадан от номинацията, защото нашата дейност е много специфична.

Приемам отличието като награда за работата на целия екип в Хаити. Благодаря и на колегите си, които са както истински професионалисти, така и хора с големи сърца. Наградата е и една оценка за човечността, която или я имаш, или я нямаш. Аз се надявам човечността да не се загуби и за нас.

1 Отговор to " Медик на годината’2010 – полк. д-р Александър Парашкевов – началник на Военномедицинския отряд за бързо реагиране към ВМА "

  1. Golakova казва:

    Не е лесно да работиш все в движение, все на гурбет:)Не е лесно и да си винаги войник във униформа – дали се бориш за здраве, за мир или за щастие ~ борбата е вечна.
    В името на здравето на хората, често лишавайки себеси и близките си от щастието, което заедността ни дарява – това е риска на избора да си истински професионалист и да отстояваш докрай своята служебна и човешка клетва. Живот по команда и взависимост от външни обстоятелства! Товарът понесен на гърба – за друг навярно носи щастие.
    Това е жертвата на хуманитарния професионализъм:)

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.