Вие сте в: Начало // Всички публикации // Ваксинацията е израз на грижа и любов

Ваксинацията е израз на грижа и любов

Коалиция HPV събра представители на медиите на втората Академия за здравни журналисти. Събитието бе подкрепено от Министерството на здравеопазването и специализирания сайт за ваксинопрофилактика „+мен“.
Специален гост на събитието бе американският педиатър проф. д-р Кенет Александър – началник на Инфекциозна клиника към Детската болница Nemours в Орландо, Флорида. Лектори бяха още общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, епидемиологът д-р Христиана Бацелова и експертът на МЗ д-р Кремена Пармакова. Всички те категорично – с езика на числа и аргументи – доказаха, че ваксината срещу HPV ефективно предпазва от ракови заболявания, както и че ваксинацията е израз на грижа и любов към нашите деца и близки.
- Ваксината срещу HPV е жертва на много сериозна дезинформационна кампания от доста години – обясни д-р Христиана Бацелова. – Като лекар знам как действат ваксините и огромната полза от имунопрофилактиката за предотвратяване от свързаните с HPV ракови заболявания. Много родители се страхуват поради недоверие в медицинската наука, защото у нас неконтролируемо се разпространява фалшива информация. С тревога осъзнах, че битува страх от ваксините не само сред обществото и родителите, а дори сред представители на медицинското съсловие. Докога страхът от ваксините ще ни пречи да предпазваме от тежки заболявания и децата си, и себе си? Затова е много важно да даваме личен пример. Аз самата освен двете си дъщери ваксинирах и себе си. Направих го късно, на 40 години, защото преди това нямах достъп до ваксината срещу деветте типа HPV вируси. Направих го миналата година и съм изключително благодарна, че в България разполагаме с деветвалентната ваксина.
За предизвикателствата пред общопрактикуващите лекари да издирват, убеждават, преглеждат и ваксинират разказа д-р Гергана Николова:
- Убедих се, че трябва да говорим колкото се може повече пред обществото за ползата от ваксините, но да говорим всички – и ние, общопрактикуващите лекари, и епидемиолозите, и представителите на здравните власти, и най-вече здравните журналисти. Защото хората ви вярват. Медиите оказват огромна подкрепа на нашата работа. Благодарение на инициативите на Коалиция HPV и на интервютата в медиите усетих в собствената си практика увеличаване на броя на желаещите родители да ваксинират децата си. Само за един месец съм ваксинирала 50% от общия брой ваксинирани срещу човешкия папилома вирус деца в кабинета ми за цялата 2023 г.
Д-р Николова съобщи, че за една година средствата, които се отделят от здравната система само за онкологични операции на женските полови органи, са около 12 млн. лева. – В тези пари не са включени средствата за химио- и лъчетерапия, за изследвания със скенер и ЯМР, за временна нетрудоспособност и инвалидизация, не говоря и за загубата на живот на млади хора. Когато една ваксина срещу HPV е пропусната да се направи до 14-годишна възраст, може да стане така, че човек на 22 години да изгуби живота си. Най-голямото предизвикателство за мен е да убедя една майка, която се страхува повече от страничните ефекти на ваксината, вместо от рака, който HPV предизвиква, добави д-р Николова.
Д-р Кремена Пармакова съобщи, че на фона на слабото изпълнение на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в предишните години, от началото на 2024 г. е започнало значимо увеличаване на броя на ваксинираните.
- През януари момичетата само с първа доза ваксина сре-щу HPV са 197, през февруари ваксинираните вече са 234, през март са 462, а през април – 532 момичета. Сигурна съм, че тази положителна тенденция ще продължи. Това се случва благодарение на усилията на специалистите от Коалиция HPV, на информационната кампания на МЗ и на сайта „+мен“, коментира д-р Пармакова.
Лекторът проф. Кенет Александър обърна внимание на факта, че ваксината срещу HPV не е нова. За 18 години от нейното прилагане са поставени над 500 млн. дози по света и така са спасени милиони хора от заболяване и смърт.
- Имунизационната програма срещу HPV в САЩ започна през 2006 г. и досега сме ваксинирали 60% от населението. Резултатите щяха да бъдат много по-добри, ако не се правеха грешки в комуникацията с обществото на тази тема. Хората трябва да разберат, че ракът на маточната шийка и всички останали видове рак, свързани с HPV (на ануса, на устата и шията, на пениса, на вулвата), имат младо лице. От тези заболявания страдат хора в разцвета на силите си, които се разболяват между 30- и 40-годишна възраст. И най-честата причина хората да не се ваксинират срещу HPV е, че лекарят не им е предложил. Родителите вземат решение не въз основа на научните факти, а емоционално – когато лекарят покаже загриженост и лична отдаденост за здравето на своите пациенти, подчерта проф. Александър.
Повече вярна и проверена информация по темата – на сайта на Коалиция HPV https://hpvcoalition.bg

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.