Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Вестник „Форум Медикус“ връчи своите традиционни награди

Вестник „Форум Медикус“ връчи своите традиционни награди

На 18 януари т.г. на тържествена церемония бе връчена традиционната награда на „Форум Медикус“ „Медик на годината“, както и приз „За принос в развитието на здравеопазването“. Гости на събитието бяха министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, депутати, представители на академичната медицинска общност и на неправителствения сектор.
Редакционната колегия и Общественият съвет на „Форум Медикус“ единодушно избраха за „Медик на годината’2011“ проф. Анелия Клисарова – ректор на Медицинския университет във Варна и началник на Клиниката по нуклеарна медицина, метаболитна терапия и лъчелечение към УБ „Св. Марина“. Отличието бе връчено за значим принос за развитието на науката и практиката в сферата на нуклеарната медицина, както и за използването за пръв път в България на позитронно-емисионна томография с компютърна томография РЕТ/СТ – метод с изключително широко приложение в съвременната онкология и неврология. Званието „Медик на годината“ бе присъдено и за изключително активната и ползотворна работа на проф. Клисарова като ректор на престижно учебно заведение. По време на управлението на проф. Клисарова са създадени два нови факултета – по дентална медицина и по фармация.
Д-р Любомир Киров – председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, бе избран за носител на приза „За принос в развитието на здравеопазването“. Наградата бе връчена за постижения в създаването, развитието и утвърждаването на сдружението като неправителствена организация от нов тип, отговаряща на модерните стандарти за дейност и ефективно функциониране. Наградата отличава ролята на лекар и общественик, успял да обедини екипа в непрестанен стремеж за отстояване правата, задълженията и ангажиментите на общопрактикуващите лекари в период на коренна промяна в доболничната помощ. Над 10 години сдружението участва активно във вземането на решения на национално ниво, съдейства и воюва за осъществяване на редица промени, които да отличат мястото и ролята на семейните лекари на първата линия на здравеопазната система.
Наградените получиха поздравителни адреси от президента на Република България, от министър-председателя, от Министерство на здравеопазването, от Българския лекарски съюз, от Националната здравноосигурителна каса.
Наградата „Медик на годината“ е учредена през 1991 г. от редакционния екип на специализирания медицински вестник „Форум Медикус“. Целта е да се направят обществено достояние постиженията на български медицински специалисти и учени, тъй като този тип успехи по принцип остават встрани от общественото внимание. През годините носители на отличието са проф. Драган Бобев, проф. Генчо Начев, проф. Григор Горчев, акад. Богдан Петрунов, проф. Иван Черноземски, проф. Дамян Дамянов, и много други.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.