Вие сте в: Начало // Всички публикации // Непрестанно надграждане с ентусиазъм и мъдрост

Непрестанно надграждане с ентусиазъм и мъдрост

Стотици медици от цял свят участваха в XIV симпозиум „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия”, проведен в края на април т.г. във ВМА.
Ежегодното научно събитие бе организирано от Катедрата по урология и нефрология, с подкрепата на Секцията по уролитиаза на Европейската асоциация по урология, онлайн платформата за обучение „Академия по ендоурология”, Научната организация на експерти в уролитиазата (ESD), Международния алианс по уролитиаза, Югоизточната група за изследвания в областта на уролитиазата и Научната организация по урология в развиващите се страни (U-Merge).
- Форумът има за цел да предложи актуална информация за съвременните диагностични и терапевтични техники в ендоурологията и минимално инвазивната хирургия, коментира проф. Илия Салтиров, ръководител на катедрата и председател на организационния комитет.
Той изтъкна забележителното научно участие в програмата –  университетски препо-
даватели и опитни хирурзи от 10 държави – Австрия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Китай, Сингапур и Турция. Уважението към авторитета на научната среща се доказва и чрез големия интерес на международната общност – десетки специалисти присъстваха в Конгресния център на ВМА, а регистрирани онлайн бяха над 150 специалисти от 43 държави.
По време на форума бе отдадена заслужена почит към двама от доайените в българската урология – проф. Свето-
слав Николов и проф. Христо Куманов:
- Това е огромна загуба за цялата гилдия – проф. Николов беше достоен лекар и обичан  от всички, а проф. Куманов беше човекът, който подаде ръка на ВМА, когато стартира нашата трансплантационна програма, заяви началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски. Той поздрави проф. Салтиров и екипа му за нестихващия ентусиазъм и хъс за организирането на този симпозиум. И отбеляза, че благодарение на изявените си  специалисти през последните години ВМА се превърна в средище на международни симпозиуми.
В двата дни на събитието участниците имаха възможност да наблюдават 14 операции. В сесиите с live surgery – 8 операции, и в сесиите с prerecorded surgery – 6 операции. По време на хирургичните сесии бяха представени най-съвременни хирургични техники, апаратура, енергийни източници и инструментариум в областта на хирургията на горния и долния уринарен тракт. Научната програма включваше шест State-of-the-Art лекции, шест лекции, посветени на новите технологии в урологията, шест лекции с тематика в метаболитните изследвания и консервативното лечение на уролитиазата. Сред дискутираните теми се откроиха State of the art лекциите – “Какво е бъдещето в лечението на уролитиазата?”, „Има ли перфектно лечение за всяка простата?”, „Какви са предизвикателствата при лапароскопска и роботасистирана радикална простатектомия?”. Така бяха продължени и ще продължават дискусиите по вечните и актуалните аспекти на динамично развиващата се специалност – урологията.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.