Вие сте в: Начало // Всички публикации // Световен ден за борба с диабета

Световен ден за борба с диабета

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. През 2007 г. Световният ден за борба с диабета става и официален празник на Организацията на обединените нации, с приемането на Резолюция 61/225, която подчертава необходимостта от спешни мерки за подобряване на рисковите фактори за контрол на диабета. Самата дата е избрана, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който – заедно с Чарлз Бест – през 1921 г. открива животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 – инсулина. Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг отразява и обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.

През тази година Международната диабетна федерация отбелязва Световния ден с акцент върху темата: Жените и диабетът – правото ни на здравословно бъдеще.

Кампанията поставя фокус върху необходимостта от справедлив достъп за всички жени, изложени на риск от диабет или живеещи с диабет, до основните медикаменти и здравни технологии за контрол на болестта, с цел постигне на оптимален резултат от лечението, както и намаляване или предотвратяване на рисковите фактори за диабет тип 2.

По данни на Международната диабетна федерация със захарен диабет с света живеят 415 млн. души, като до 2040 г. се очаква броят им да достигне 462 млн. души.

По данни от националния регистър за хора, живеещи с диабет в България, поддържан от УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“ в София, в страната живеят 480 000 души с диабет, а около 200 000 души са засегнати, но не знаят и не се лекуват!

Захарен диабет тип 2 е най-често срещаният тип диабет, свързан с рискови фактори, зависещи от начина на живот: наднормено тегло, затлъстяване, нездравословно хранене, намалена физическа активност, злоупотреба с алкохол.

ü   Приблизително половината жени с анамнеза за гестационен диабет продължават да развиват диабет тип 2 в рамките на пет до десет години след раждането;

ü   Липсата на физическа активност води до 25% от случаите на хора с диабет;

ü   Нездравословното хранене увеличава риска;

ü   Затлъстяването и наднорменото тегло са най-значимите рискови фактори;

ü   Пушенето увеличава риска от захарен диабет тип 2 с 50%.

Чрез промяна в поведението и всекидневните навици на хората, т.е. чрез намаляване на рисковите фактори е възможно е да се предотвратят или отложат във времето до 70% от случаите на развитие на захарен диабет тип 2.

Международната диабетна федерацията алармира:

  • В момента има над 199 млн. жени, живеещи с диабет, като се очаква броят им да нарасне до 313 млн. до 2040 г.
  • Две от всеки пет жени с диабет са в репродуктивна възраст, което представлява над 60 млн. жени по целия свят.
  • Диабетът е девета водеща причина за смърт при жените в световен мащаб, причинявайки 2,1 млн. смъртни случая годишно.
  • Жените с диабет тип 2 са почти 10 пъти по-склонни да имат коронарна болест на сърцето, отколкото жените без това състояние.
  • 1 при 7 раждания със съпътстващ гестационен диабет.
  • Жените с диабет тип 1 имат повишен риск от аборт или да родят плод с малформации.
  • 20,9 млн. или 16,2% от ражданията през 2015 г. са осъществени при наличие на някаква форма на хипергликемия по време на бременността.

Половината от всички случаи на хипергликемия при бременност се появяват при жени на възраст под 30 години.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.