Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Когато политиците говорят на различни езици

Когато политиците говорят на различни езици

Легендата разказва, че преди хиляди години човечеството представлявало един народ, говорещ на един език, и със столица Вавилон. Хората обаче толкова се възгордели, че решили да построят кула, която да достига до небето. Това разгневило Бог, който, за да ги накаже, „смесил” езиците им…

Сякаш на различни езици говореха управляващите по време на заседанието на Комисията по здравеопазване на 11 юни т.г., на което бе обсъждан проект за актуализацията на държавния бюджет.

В началото на дискусията зам.-председателят на комисията д-р Ваньо Шарков изрази учудване от факта, че проектът предвижда най-чувствителното намаление на средствата за МЗ – около 23%. За сравнение, предложено е ресурсът на МОНМ да бъде съкратен със 7,6%, на Министерството на културата – с 10%, и т.н.

В проекта за здравеопазването е предвидено намаляване на средствата за профилактика с 13,5 млн. лв., или 16%, за лечение и диагностика – със 115 млн. лв., или 25%, за лекарства – с 26 млн. лв., или 19%.

- Актуализация на бюджета е необходима, но ако тези цифри не бъдат променени, няма да подкрепя проекта на второ четене, категоричен бе д-р Шарков. Същите мотиви изтъкнаха народните представители от ДПС и „Коалиция за България”. От МЗ изразиха надежда, че между двете обсъждания процентът, с който се съкращава бюджетът на институцията, ще бъде намален.

Очаквано проектът бе подкрепен от управляващите.

- Парите за лекарства няма да бъдат намалявани, заяви пред журналистите председателят на комисията д-р Лъчезар Иванов. Той обясни, че става дума за средства, които вече са били изразходвани за закупуване на ваксини. Д-р Иванов допълни още, че икономиите по останалите пера няма да засегнат лечението на пациентите.

- Станала е някаква грешка, не разбирам от счетоводство, коментира министър Анна-Мария Борисова. Тя изрази увереност, че средствата за лекарства няма да бъдат намалявани.

Изказванията обаче родиха въпроси, чиито отговори така и не станаха ясни. Защо съкращението на финансите е най-голямо в здравеопазването – сектор, нееднократно афиширан като приоритетен за управляващите? Парите за лекарства изхарчени ли са за ваксини или няма да бъдат пипани? Ваксините към лекарствените средства ли спадат или влизат в частта профилактика?

Тези въпроси отново връщат към легендата за вавилонската кула…Когато Бог „смесил” езиците, хората говорели, но не се разбирали и така постепенно се разпръснали по цялата земя. А кулата? Тя просто се срутила.

На път е да се срине и „кулата” на родното здравеопазване, която все още се държи, сякаш по някакво чудо, крепена от ентусиазма на българските лекари. Цифрите обаче показват, че и тези крехки основи са започнали да поддават и все повече специалисти търсят късмета си в чужбина, където получават достойно възнаграждение за труда си. Един факт, който между другото многократно е изтъкван и от родните политици.

Затова е крайно време управляващите ясно да заявят визията си за бъдещето на системата и да докажат, че здравето на хората в България е сред приоритетите в тяхната политика. Или поне да се уточняват, преди да заговорят с различни цифри на различни езици.

Георги ГЕОРГИЕВ

1 Отговор to " Когато политиците говорят на различни езици "

  1. Децата са бъдещето и затова тяхното обучение трябва да има най-висок приоритет. Курсовете по английки за деца обаче трябва да се различават в системата си на преподаване от тези за възрастни. Това си е обусловено от това, че учениците са деца.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.