Вие сте в: Начало // Всички публикации // ХОББ – инициали за сериозна заплаха

ХОББ – инициали за сериозна заплаха

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) засяга един на всеки десет възрастни и е третата водеща причина за смърт в световен мащаб, показват данни на Световната здравна организация. ХОББ е често срещано респираторно заболяване и смъртните случаи поради ХОББ през 2019 г. са около 3,23 млн. Поводът да се акцентира върху заболяването е Световният ден за борба с ХОББ, който има за цел да повиши информираността за рисковите фактори и възможностите за лечение. Леталният изход при голяма част от пациентите е резултат от усложненията, до които води ХОББ. Очакванията са, че до 2060 г. смъртните случаи на пациенти с това заболяване ще надхвърлят 5,4 млн. поради високата експозиция на рискови фактори и застаряващото население.
През 2022 г. кампанията, организирана от Глобалната организация за лечение на ХОББ (GOLD), е фокусирана върху рисковите фактори, които допринасят за появата и развитието на заболяването.
Доказано е, че тютюнопушенето (включително пасивното) е основната причина за появата на заболяването. Други фактори са вътрешното замърсяване на въздуха от биогорива, използвани в домакинството, и за отопление, както и промишлен прах и химически агенти като пари и дим. Лошото развитие на белите дробове в резултат на недо-
хранване, инфекции и/или пасивното излагане на вътрешни и външни замърсители  както преди, така и след раждането,  също може да доведе до появата на заболяването. Ограничаването на рисковите фактори е от съществено значение за намаляване на случаите на ХОББ в следващите години.
Най-честите симптоми на заболяването са задух, продължаваща кашлица или такава, при която се отделя много секрет. Сигнал за тревога могат да бъдат и хриповете или свиренето на гърдите при дишане, усещане за силна умора и/или тежест в гърдите.
Правилното диагностициране на хроничното респираторно заболяване може да предотврати продължителното страдание за пациентите. За съжаление често болните се обръщат към лекар едва след като заболяването е прогресирало. В по-напреднал стадий ХОББ води до затруднения при извършването на нормални дейности у дома или на работното място, повишаване на разходите за медицинско лечение и допълнителна финансова тежест за пациентите. Симптоми при обостряне на състоянието са силната кашлица с повишено отделяне на секрет, усещане за задух през деня и вечерта, трудно възстановяване след настинка или инфекции на дихателните пътища, невъзможност за изкачване на стълби поради затруднено дишане или усещане за умора при извършването на всекидневни задачи. Тежките пристъпи на ХОББ могат да бъдат животозастрашаващи, ето защо пациентите често имат нужда от допълнително лечение, в някои случаи дори в болнично заведение.
СЗО включва ХОББ в Глобалния план за действие за превенция и контрол нa неинфекциозните заболявания и Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.