Вие сте в: Начало // Всички публикации // Сбъдната мечта

Сбъдната мечта

В Деня на детето – 1 юни, в Детското отделение на Клиниката по офталмология в Александровска болница бе пусната в експлоатация дигиталната система за очни изображения RetCam. Официални гости на тържеството бяха президентът Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова, народният представител доц. Геновева Алексиева и др.

Модерната апаратура, закупена със средства от благотворителната инициатива „Българската Коледа’2009”, позволява ранно и щадящо диагностициране на ретинопатии при недоносени бебета и при новородени с ниско тегло. Доц. Алексиева коментира, че апаратът е уникален за България, а най-вероятно и за Балканите. Тя подчерта още, че за офталмолозите от Александровска болница осигуряването на новата апаратура е сбъдната мечта. Доц. Алексиева обясни, че новата техника разполага с възможност за заснемане и съхраняване на изображения на очите, които могат да бъдат използвани за нуждите на диагностиката. Благодарение на запазените снимки всеки отделен случай може да бъде консултиран с екип от специалисти. Още един такъв апарат, осигурен със средства от “Българската Коледа’2009”, ще бъде монтиран в Специализираната очна болница във Варна. Двата апарата са на стойност 228 хиляди долара.

Според статистиката годишно у нас се раждат около 5 хиляди недоносени деца, 1000 от които получават очни увреждания. Специалистите са категорични, че навременното откриване и лечение на заболяването ще предотврати слепотата при тези деца.

На празника президентът Първанов заяви, че инициативата „Българската Коледа” дава конкретни резултати, в случая ранната диагностика на очните заболявания при недоносените деца има голямо здравно и социално значение. Държавният глава подчерта, че кампанията е добра възможност да върнем усмивките на децата и надеждата на техните родители. Той увери, че „Българската Коледа” продължава. Президентът допълни, че със средства на благотворителната кампания през тази година е оказана помощ за лечение и рехабилитация на 252 деца в размер на 464 192 лева и е закупена апаратура за специализирани детски клиники на стойност 1 546 561 лева за 16 болнични заведения.

ФМ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.