Вие сте в: Начало // Всички публикации // Действай бързо! Инсултът не чака!

Действай бързо! Инсултът не чака!

Кампанията се организира от Българското дружество по неврология съвместно с фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim България с цел да се информира широката общественост как да разпознава първите симптоми на инсулта и какви стъпки да се предприемат, ако са забелязани. Инициативата цели и да провокира действия, тъй като при бърза и навременна реакция може да предотвратят последваща инвалидизация и други усложнения за пострадалия.
Инсултът е спешен неврологичен инцидент, който може да засегне определен участък, а понякога и целия мозък, затова е важно да се действа възможно най-скоро при разпознаване на симптомите.
- Доказано е, че за 1 секунда загиват 32 000 мозъчни клетки, т.е. за 1 минута приблизително 1,9 млн. клетки губят функциите си, а в края на първия час около 120 млн. мозъчни клетки са в състояние на смъртна опасност или са в недостатъчно функционално състояние в околната на мозъчния инфаркт област, но все още могат да бъдат възстановени напълно, ако се започне навременно, адекватно и правилно лечение. Това опре-
деля понятието „терапевтичен прозорец” от 0 до 4.5 часа от началото на симптомите на инсулта, заяви акад. Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология. – Ако симптомите на инсулта бъдат открити и ако лечението започне навреме, процесът на „умиране“ на мозъчна тъкан е обратим и болният може да бъде спасен. И може да намалее вероятността за допълнителни усложнения и тежки последствия за засегнатия пациент. Това може да се случи посредством доброто познаване на симптоматиката при инсулт. Обществеността трябва да е наясно, че при инсулт опасността за пациента произтича от закъснялото постъпване в специализирано звено за лечение на инсулти. Затова мотото на настоящата информационна кампания е „Действай бързо! Инсултът не чака!“, допълва акад. Миланов.
Основен елемент на инициативата е информационно видео, което показва симптоматиката при инсулт. То се основава на приетия в световен мащаб подход F.A.S.T., който БДН адаптира на български език – „БЪРЗО“ е лесен начин за запомняне на стъпките за разпознаване на симптоматиката при инсулт и действията, които да бъдат предприети:
Бързо разпознай симптомите с помощта на лесен тест
Ъгли на устата – може ли болният да се усмихне? Има ли изкривяване на устните ъгли?
Ръце – може ли болният да вдигне двете си ръце едновременно и да ги задържи?
Затруднения в речта – може ли болният да повтори просто изречение? Има ли разбъркване на думите?
Обади се на тел. 112, ако забележиш тези симптоми. Или транспортирай болния до най-близката болница за лечение на инсулти!
Видеото е достъпно във Фейсбук и на уебстраниците на болнични звена с отделение за лечение на инсулт.
- Над 150 000 българи имат повече от един от основните рискови фактори за инсулт: високо кръвно налягане, захарен диабет, висок холестерол, стеснения на мозъчните кръвоносни съдове, пушене, злоупотреба с алкохол, наднормено тегло, стрес, сърдечно-съдови, ендокринни и други хронични заболявания, водещи, от своя страна, до некачествено кръвоснабдяване на мозъка и риск от мозъчен инсулт, предупреждава още акад. Миланов.
При бързото разпознаване на симптомите и отвеждане на пострадалия в болница за лечение на инсулти, по преценка на невролога и след серия от изследвания може да се приложи лечение, което да сведе до минимум риска от инвалидизация.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.