Вие сте в: Начало // Всички публикации // Каузата донорство е общочовешка

Каузата донорство е общочовешка

Министър Ананиев коментира с патриарх Неофит мерки за насърчаване и подкрепа на дарителството на органи. Срещата се проведе в сградата на Софийската митрополия на 31 октомври т.г.
Министър Ананиев отправи към патриарха молба Българската православна църква да насърчи и подкрепи донорството на органи при настъпила мозъчна смърт, за да могат хората, които чакат за трансплантация, да получат шанс да живеят.
На срещата стана дума за трудностите по отношение на липсата на достатъчно донори. Министър Ананиев уточни още, че в момента в листата на чакащите за трансплантация български граждани са 1137 души, като най-голям е броят на чакащите за трансплантация на бъбрек – 1024. За да получат всички тези хора шанс да продължат да живеят, е необходима обществена съпричастност, заяви министър Ананиев. Той изтъкна, че трябва да се работи за преодоляване на предубежденията и преосмисляне на донорството като начин да се помогне на ближния. Затова Министерството на здравеопазването търси подкрепата и на Българската православна църква, която да призове миряните да бъдат съпричастни с чакащите за трансплантация и техните семейства.
От своя страна Негово Светейшество патриарх Неофит запозна министъра с позицията на Св. синод за трансплантацията на органи и донорството. Министър Ананиев пое ангажимент писмено да отправи молбата си до Св. синод, която да бъде разгледана по време на предстоящата зимна сесия.
Министър Ананиев изложи пред Негово Светейшество всички мерки, които МЗ е предприело за решаване на проблема, сред които са: Национална програма за развитие на донорството и Пътна карта към нея, работа с координаторите по места и развиване на трансплантационната мрежа в страната.
На срещата присъстваха Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. синод, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит, ик. Николай Георгиев, началник на отдел „Връзки с обществеността“ при Св. синод, водещи специалисти в областта на трансплантологията – проф. Никола Владов, проф. Любомир Спасов и проф. Генчо Начев, както и членове на политическия екип на Министерството на здравеопазването.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.