Вие сте в: Начало // Всички публикации // Българските пулмолози – в несекваща битка с трайни и нови болести

Българските пулмолози – в несекваща битка с трайни и нови болести

Осмият конгрес на Българското дружество по белодробни болести обогати познанията на пулмолозите за COVID-19, туберкулоза, астма, интерстициални белодробни фибрози и други заболявания. Българските пулмолози свериха часовника си със световните постижения.  Особено внимание бе отделено на белодробната фиброза. В симпозиумите на конгреса се включиха медици от цялата страна, както и водещи учени от Европа, САЩ и Канада.
По традиция бе връчена награда “За цялостен принос към обучението по пневмология и фтизиатрия на името на проф. Ванко Ничев”. Отличието беше присъдено на проф. Огнян Георгиев, дългогодишен ръководител на Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести на Медицинския факултет при МУ в София и на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ “Александровска”.
С наградата за принос към развитието на пневмофтизиатричната мрежа на името на д-р Димитър Граматиков бяха удостоени д-р Евелина Трошанова, дългогодишен управител на Специализираната болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания в Бургас, и д-р Веселин Давчев, началник на Отделение по фтизиатрия в УМАБЛ “Св. Георги” в Пловдив, дългогодишен директор на Специализираната болница по пневмофтизиатрични заболявания “Димитър Кудоглу” в града.
Наградата „Най-добър млад пулмолог“ заслужиха за своята дейност д-р Николай Кючуков от МУ в Плевен и д-р Ваня Костадинова от МУ във Варна.
Със званието Почетен член на Българското дружество по белодробни болести, съпроводено с бронзова пластика, бяха удостоени проф. Йоанна Хоростовска, генерален секретар на Европейското респираторно общество, и проф. Маркос Рестрепо от Университета на Тексас в Сан Антонио, САЩ.
С отличие “110 години БДББ” бяха удостоени проф. Майкъл Нидерман от Университета Корнел в Ню Йорк, САЩ, и проф. Луи Филип Буле от Института по пулмология и кардиология на Квебек към Университета „Лавал“, Канада, който е председател на борда на директорите на Глобалната инициатива за астма (GINA).
В дните на конгреса бе проведено отчетно-изборно събрание на дружеството. За председател на УС беше избрана доц. Диана Петкова от УМБАЛ “Св. Марина” във  Варна.  Членове на УС станаха доц. Владимир Ходжев, доц. Явор Иванов, проф. Росен Петков, проф. Благой  Маринов, проф. Ваня Юрукова, доц. Венцислава Пенчева, д-р Светослав Дачев, д-р Владимир Миланов, доц. Милена Енчева, д-р Кирил Палавеев.
След избора доц. Диана Петкова изтъкна:
- Нашият конгрес показа, че въпреки пандемията и умората духът на науката и желанието за знание не са намалели, а гилдията ни е готова да посрещне следващите предизвикателства на времето, в което живеем. Обръщаме се с признателност и респект към всички пулмолози от доболничната и болничната помощ, които бяха неотклонно на трудовия си пост въпреки рисковете за собственото си здраве и за семействата си. Всички ние бяхме в помощ на страдащите хора с единствената цел да спасим човешки живот. Поклон за живите и минута мълчание за колегите белодробни специалисти, които изпълниха професионалния си дълг с цената на живота си. Да си пожелаем енергията, устрема за знание и развитие да не ни напускат в трудните времена.
Ние сме доказали, че можем да отговорим с чест на сложните задачи. Нашата организация – едно от първите научни дружества в България, е устояла повече от 110 години във вечна битка с различни заболявания като туберкулоза, белодробни инфекции, както и с COVID-19.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.