Вие сте в: Начало // Всички публикации // Здравната твърдина на Източните Родопи

Здравната твърдина на Източните Родопи

Най-голямата болница в Източните Родопи – МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“ в Кърджали, отбеляза тържествено своя 90-годишен юбилей.
Годишнината уважиха представители на Министерството на здравеопазването, зам.-областният управител Юлия Чортленева, представители на различни лекарски съсловия и организации, политици, кметове и членове на общински ръководства на общини от региона, директори на лечебни и здравни заведения, партньори и приятели на екипа.
- От лечебно заведение, извървяло пътя от слушалката до ядрено-магнитния резонанс, днес болницата все повече се превръща в модерен мултикомплексен център, в който диагностиката и лечението вървят ръка за ръка с непрекъснатото обучение, разпространението на здравна информация и здравни знания, промоция и профилактика на здравето. Днес болницата е храм, който носи живот и светлина, каза в словото си по време на тържеството проф. Черкезов. Той подчерта сложността и динамиката на лекарската професия в наши дни и посъветва своите колеги: – Раздавайте щедро талант, знания и обич и се радвайте на най-големия дар – човешката благодарност, и на най-красивата усмивка – при спасен човешки живот.
По време на официалната церемония бяха връчени юбилейни грамоти за принос в развитието и утвърждаването на МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски  на дългогодишния началник на хирургичното отделение д-р Александър Милчев, младата лекарка д-р Кристина Бонева, ст. м.с. Стела Каракашева, акушерката Джансел Енвер. Юбилейно издание за историята на болницата получиха всички гости на тържеството.
По повод на 90-годишнината на лечебното заведение екипът получи и много поздравителни адреси: от президента Румен Радев, Националния съвет на БЧК , д-р Иван Маджаров – председател на Българския лекарски съюз, от УМБАЛ „Св.Георги“ в Пловдив, Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, УБ“Александровска, БАПЗГ, община Кърджали, от общините Момчилград, Кирково, Джебел, Крумовград, директори на областни МБАЛ, на много други лечебни заведения.
„В деня, когато отбелязвате 90-годишната история на болницата, бих искал да изкажа своето уважение към труда на всички медицински специалисти, чийто професионален път е свързан с МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”. Историята на болницата отразява пулса и вашите лични истории за професионализъм, безсънни дежурства, спасен човешки живот и грижа за здравето на хората. Когато хората на Кърджали казват „болницата”, те имат предвид МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”. Убеден съм, че личните ви професионални стандарти съвпадат изцяло с високите стандарти за качествено и модерно здравеопазване…”, се казва в поздравителния адрес на президента Румен Радев.
На тържеството лечебното заведение получи и много подаръци и награди. Президентът на Югоизточноевропейския медицински форум проф. Андрей Кехайов награди проф. Тодор Черкезов със статуетка, символизираща птицата Феникс – митичен образ на  висока добродетел и изящество, на сила и просперитет.

Дълъг е пътят

Слово на проф. Тодор Черкезов

Благодаря на всички, които уважихте 90-годишния  юбилей на нашата болница и предпочетохте тази вечер да бъдем заедно, за да споделим радостта на празника!
Най-голямата болница в Източните Родопи навършва 90 години, вградила в себе си ентусиазма на първите и на техните последователи, на поколенията медици, реализирали своите мечти и очаквания да бъдат полезни за хората, да развиват собствения си потенциал за хуманност и професионализъм!
За нас, медиците, избраният път винаги е труден и продължителен, белязан с болка и страдание, със себеотрицание и отдаденост, с много умора, но и с истинско удовлетворение и радост, че си дарил здраве, щастие и живот.
Такава е нашата професия – от бодлите до розите… Но никой и никога не ще разколебае вярата ни, че това е най-святата и полезна професия за човешкия род, която за мнозина медици се е превърнала в кауза. Професия, колкото древна, толкова и вечно млада.
Благодаря на всички лекари, професионалисти по здравни грижи и болнични служители от различни поколения, които винаги сте неотклонно на своя пост. Доказахте, че сте непобедими. Дори тежката пандемия, която промени живота ни и ни накара да погледнем по различен начин на света, не сломи вашия висок дух! Щастлив съм, че съм един от вас!
Бъдете здрави! Бъдете смели и сърцати! Раздавайте щедро талант, знания и обич и се радвайте на най-големия дар – човешката благодарност, и на най-красивата усмивка – тази за спасения човешки живот!
Благодаря на нашите пациенти – хиляди хора от градовете и селата, които ни се доверяват в най-трудните и тежки моменти от живота си. На вас, уважаеми пациенти, са посветени всички наши усилия и вие сте смисълът на нашата работа. Вероятно невинаги сме успявали да го покажем, може би сте очаквали повече грижи и внимание. Уверявам ви, че ще се стараем да бъдем все по-добри. Вярвайте в нашата добронамереност.
Благодаря на всички, които ни помагат да се справим с трудната си обществена мисия – Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, съсловните организации на лекарите и на професионалистите по здравни грижи, и синдикатите. Вашата подкрепа и коректив са важни в стремежа ни напред. Благодаря на местната власт в лицето на кметовете на седемте общини, областния управител, народните представители от нашия многомандатен район, общинските съветници, лидерите и ръководствата на политическите сили, договорните партньори, спонсори, дарители и на отделни граждани – на всички, които оказвате мощна обществено-политическа подкрепа на нашата болница!
Навлизаме в новото десетилетие, което ще увенчае новия 100-годишен юбилей! Много различни са времената, ценностите, желанията и стремежите. Различни са и хората, и потребностите.
Високите технологии навлизат стремглаво в медицината, изискват нов поглед и нови знания за човека и неговото здраве. От лечебно заведение, извървяло пътя от слушалката до ядрено-магнитния резонанс, днес болницата все повече се превръща в модерен мултикомплексен център, в който диагностиката и лечението вървят ръка  за ръка с непрекъснатото обучение, разпространението на здравна информация и здравни знания, промоция и профилактика на здравето, в храм, който носи живот и светлина!
С  оптимизъм и като
послание към бъдещите поколения, може да заявим:
Носете светлина! Този, който носи светлина, никога не остава на тъмно.
Честит юбилей!

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.