Вие сте в: Начало // Всички публикации // Грижа и любов за малките герои

Грижа и любов за малките герои

Международният ден за борба с рака при децата се отбелязва на 15 февруари. Според статистиката около 200 родители в България всяка година чуват тази диагноза за свои деца.

Денят е повод за среща с клиничния психолог към Клиниката по детска онкохематология в УБ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ Ивайла Георгиева и с младия IT специалист Александър Спасов. Александър е млад човек, който е бил пациент на клиниката. В детството си той е преболедувал злокачествено хематологично заболяване, но днес е здрав и помага на други деца като него да се преборят в стремежа за живот.
„В Международния ден за борба с рака при децата пожелаваме на малките герои, техните близки, медицинския персонал и на всички хора, които ги подкрепят, здраве и кураж, защото злокачественото заболяване не е присъда, то е диагноза, то е препятствие. Когато го преодолеем, ставаме по-силни. Такова е посланието на Ивайла и Александър, отразено в специални картички до дечицата.
В Клиниката по детска онкохематология, която е уникална за страната, се лекуват всички злокачествени заболявания в детска възраст, които подлежат на химиотерапия. Най-често в центъра постъпват деца с остра лимфобластна левкемия, различни лимфоми, както и голямо разнообразие от солидни тумори (невробластоми, нефробластоми и др.).
- Заболяванията лекуваме по международно установен протокол, като 80% от тях подлежат на стандартна терапия. Резултатите ни са съпоставими с тези на другите европейски центрове, обяснява проф. Добрин Константинов, началник на клиниката. – При около 20% от болните се налага по-специфична терапия (костно-мозъчна трансплантация, таргетна терапия, имунотерапия), която също се прилага успешно в клиниката и дава резултати. Единици са децата, които по медицински причини се насочват за лечение в чужбина, обикновено когато става дума за много специфичен лечебен процес. Неслучайно поставям акцента върху „медицинските причини“, тъй като в притеснението си родителите понякога търсят в чужбина лечение, което със същия успех може да бъде предложено в България. Разбира се, това е тяхно право и е напълно разбираемо, коментира проф. Константинов, който е и председател на Българското медицинско дружество по детска онкология и хематология.
През 1997 г. лекарите от детската онкохематология под ръководството на проф. Драган Бобев създават първия в България център за костно-мозъчна трансплантация. Въведени са най-съвременни диагностични методи и терапевтични схеми. В Клиниката по детска онкохематология за първи път в България е осъществена трансплантация на костен мозък при 10-годишно дете със солиден тумор. Използван е методът на автоложна трансплантация на стволови клетки, колекционирани от периферна кръв на самия пациент. /Тогава екипът на проф. Бобев бе удостоен с високата награда „Медик на годината”, учредена от вестник „Форум Медикус” – б.р./.
Трансплантационните методи се усъвършенстват и през 2001 г. е извършена и първата в страната алогенна трансплантация, при която източник на стволовите клетки е различен от пациента донор.
В клиниката се осъществяват терапия и диспансерно наблюдение на деца с вродени кръвни заболявания. Провежда се лечение и наблюдение на пациенти с Бета-таласемия и други редки анемии, както и на вродени коагулопатии и тромбофилии – Хемофилия А, Хемофилия В и дефицит на други фактори на кръвосъсирването.
Към клиниката функционира Дневен център „Златна панделка“, в който малките пациенти, които идват за амбулаторни процедури, могат да си поиграят в уютна и защитена среда. Професионален педагог пък помага на дечицата, чието лечение налага по-дълъг престой в отделението, за да не изостават в уроците.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.