Вие сте в: Начало // Всички публикации, Научно-приложни статии // Евродепутати отхвърлиха искане за здравни претенции

Евродепутати отхвърлиха искане за здравни претенции

Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на ЕП отхвърли искането на производителите на бебешки храни да запишат за продуктите си, че приемът на докозахексаенова киселина (DHA) допринася за нормалното развитие на зрителните функции на кърмачетата до дванайсетмесечна възраст. Евродепутатите смятат, че са необходими повече научни изследвания, преди да могат да се правят подобни твърдения по отношение на здравето.

Комисията по околна среда отхвърли искането на производителите на бебешки храни по време на заседанието си на 15 март т.г. Докозахексаеновата киселина (DHA) е полиненаситена незаменима Омега–3 мастна киселина, която присъства естествено в майчината кърма. Много изследователи смятат, че тя оптимизира остротата на зрението и развитието на мозъка. Затова производителите на бебешки храни са я добавили в много от техните продукти.

Въпросът на вниманието на европейските институции бе дали производителите могат да твърдят, че техните продукти, съдържащи DHA, са полезни за здравето на бебетата. Европейският орган за безопасност на храните даде разрешение за здравната претенция, ЕК също предложи твърдението „приемът на докозахексаенова киселина (DHA) допринася за нормалното развитие на зрителните функции на кърмачетата до дванайсетмесечна възраст” да бъде разрешено.

Въпреки това последните проучвания поставят под въпрос благоприятното въздействие на продукта. Проблемът е, че синтезираните в лабораториите вещества не са същите като тези, които присъстват естествено в кърмата.

Членовете на ЕП Glenis Willmott (С & Д, Великобритания), Daciana Sârbu (С & Д, Румъния), Nessa Childers (С & Д, Ирландия) и Karin Kadenbach (С  & Д, Австрия) изготвиха резолюция, която твърди, че няма научен консенсус по отношение на въздействията на обогатените с DHA формули и че са необходими повече изследвания за благоприятното или вредното въздействие на добавената DHA. Здравната претенция може да бъде подвеждаща и може да се използва неправомерно като маркетингов инструмент, твърдят членовете на ЕП.

Гласуването в пленарна зала по въпроса предстои през април.

22 март 2011 г.

http://www.europarl.europa.eu

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.