Вие сте в: Начало // Всички публикации // Премахване на морбили: Европейският регион губи позиция

Премахване на морбили: Европейският регион губи позиция

След няколко години постоянен напредък към премахване на морбили в Европейския регион на СЗО, броят на страните, постигнали или поддържащи елиминационен статус на болестта, намалява. До това заключение стигна Европейската комисия за регионална проверка за борба с морбили и премахване на рубеола (RVC) въз основа на оценка на годишните доклади за 2018 г., предоставени от 53 държави членки в региона.

Комисията обяви, че четири държави – Албания, Гърция, Обединеното кралство и Чехия, са изгубили статуса си на премахване на морбили. За първи път подобна ситуация в региона възникна в процеса на проверка през 2012 г.

- Възобновяването на предаването на морбили е дълбоко обезпокоително. Ако не се осигури и поддържа високо имунизационно покритие във всяка общност, тогава ненужното страдание както за деца, така и за възрастни неизбежно ще продължи. Трагичните смъртни случаи не могат да бъдат избегнати, заяви д-р Гюнтер Пфаф, председател на комисията.

Въпреки това комисията с удоволствие заключава, че Австрия и Швейцария са придобили елиминационен статус и са в състояние да докажат, че ендемичното предаване на морбили е било прекъснато за 36 месеца.

В края на 2018 г. 35 страни в региона са придобили или запазили статуса си на елиминиране на морбили (в сравнение с 37 държави през 2017 г.), 2 държави са прекъснали ендемичното предаване на морбили (12–35 месеца), 12 държави са останали ендемични за морбили, а в 4 страни, които преди това са постигнали елиминиране на морбили, предаването е възобновено.

Увеличението на заболеваемостта започна през 2018 г. и продължава до днес. През първата половина на тази година са регистрирани около 90 000 случая – повече, отколкото през цялата 2018 г. (84 462 случая).

Продължаващото разпространение на морбили в региона все още се приема, според вътрешната класификация на СЗО, за извънредна втора категория. Подобна класификация позволява на СЗО да мобилизира техническите, финансовите и човешките ресурси, необходими за подпомагане на засегнатите страни.

- Благодарение на нашите усилия постигнахме значителен напредък в елиминирането на това силно заразно заболяване в целия регион. В същото време настоящите огнища на морбили предполагат, че не можем да спрем дотук. Благодарение на активирането на операции за реагиране при извънредни ситуации СЗО успя да акцентира повече върху премахването на морбили, като насочи вниманието  към преодоляване на слабостите, присъщи на здравните системи, и към социалните детерминанти и бариери в обществото. Този смъртоносен вирус все още не е ликвидиран в нашия регион, казва д-р Сузана Якаб, директор на СЗО/Европа.

Подробен анализ на епидемиологичната ситуация срещу морбили в региона към средата на 2019 г. е публикуван в последния епидемиологичен доклад на СЗО.

Комисията е независим експертен комитет, който на годишните си заседания оценява постигнатото в премахване на морбили в региона въз основа на подробни доклади, които се предоставят от всяка страна веднъж годишно. На срещата си във Варшава на 12-14 юни 2019 г. комисията разгледа докладите за 2018 г. Тя основава своите заключения на фактори като данни за наблюдение на морбили, покритие на рутинната имунизация, мерки за реагиране в огнища, допълнително покритие чрез имунизационни кампании и други дейности.

Относно разпространението на рубеола. комисията заключава, че ситуацията се подобрява. 39 държави са придобили или запазили елиминационен статус (в сравнение с 37 държави през 2017 г.), 3 държави са прекъснали ендемичното предаване на рубеола (в сравнение с 5 държави през 2017 г.), а 11 държави все още се считат за ендемични.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.