Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // В Ивайловград спасяват здравното дело

В Ивайловград спасяват здравното дело

Специалисти в различни области от болницата в Свиленград ще извършват прегледи на пациенти в Ивайловград. Това става ясно след среща на кмета на Ивайловград Диана Овчарова с управителя на МБАЛ в Свиленград д-р Димитър Ермов. На срещата присъстваха председателят на Общинския съвет в Ивайловград Дарина Кисьова-Зафирова, зам.-кметът инж. Стефан Тонев и общинските съветници Златил Хаджиев, Стефан Ставрев, Димитър Кискинов и Ирина Андонова. Тази форма на медицинско обслужване на населението се наложи след  закриването на „Медицински център I – Ивайловград”с решение на Общинския съвет в града. Прекратяването на дейността на медицинския център е следствие от недостатъчно качествените медицински услуги, предлагани в него, незаинтересоваността на управата за повишаване нивото на медицинските услуги чрез привличане на външни специалисти, оставката на управителя на здравното заведение д-р Мариела Теохарова и високата издръжка на центъра в размер на 166 625 лв. за изминалата година. Общинската болница в града бе закрита преди 4 години, главно поради липса на специалисти. Здравното обслужване се осигурява от общопрактикуващи лекари и филиал на спешната помощ.

Лекари от свиленградската многопрофилна болница  ще приемат пациенти всяка сряда от 10.00 часа на третия етаж в сградата на бившата болница. Ще функционират 7 кабинета: детски болести, АГ, пулмологичен, кардиологичен, хирургичен, неврологичен и кабинет за образна диагностика. В края на май следващата година ивайловградчани ще могат да се възползват и от услугите на ендокринолог.

Още на 5 септември т.г., когато бе първото посещение на свиленградските лекари, хората, боледуващи от диабет, бяха изследвани чрез ЕМГ. Прегледите за деца са безплатни. Възрастните пациенти ще бъдат преглеждани само и единствено с направление от личния лекар.

Управителят на МБАЛ в Свиленград д-р Димитър Ермов заяви, че в края на есента в Ивайловград се предвиждат безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата, а в бъдеще ще бъдат правени и профилактични прегледи за рак на шийката на матката.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.