Вие сте в: Начало // Всички публикации, За медицински специалисти // Уникална операция за трансплантация на стволови клетки

Уникална операция за трансплантация на стволови клетки

Първа у нас трансплантация на стволови клетки от нефамилен донор беше извършена на 23 март т.г. Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания. Стволовите клетки са пристигнали в София със самолет от Франкфурт.

Лично началникът на Клиниката по хематология доц. Георги Михайлов е посрещнал донорския материал на летището в София. Реципиент е 28-годишна жена с остра левкемия.

- Важното е, че за пръв път използваме материал от нефамилен донор,  който се намира извън територията на страната. Ние бяхме във връзка с немски център, който контролира доброволните дарители във ФРГ и там намериха дарителя. Наш куриер замина, за да пренесе тези клетки до София, каза доц. Михайлов.

Според специалиста периодът на възстановяване след такава трансплантацията е дълъг. Още близо 30 пациенти чакат за трансплантации.

ФМ

2 Отговори to " Уникална операция за трансплантация на стволови клетки "

  1. Новината е чудесна! До колкото съм чувала и у нас има такъв център за доброволно донорство на стволови клетки, от където предполагам също може да се изиска при нужда. Да се надяваме, че хората нуждаещи и получаващи в кратки срокове такава трансплантация ще се увеличават както и хората, които даряват. Да дариш е невероятен жест и чувството, че помагаш на някой е също невероятно

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.