Вие сте в: Начало // Всички публикации // Спасение дебне отвсякъде

Спасение дебне отвсякъде

Медикамент, използван срещу скабиес, дава надежди за лечение на COVID-19.

Ключови факти на този етап:

- Ivermectin спира репликацията на вируса в лабораторни опити, но тепърва трябва да се установи дали е ефикасен при пациенти с COVID-19 и коя е ефективната и безопасна доза;

- Все още не е ясен точният механизъм на действие на медикамента;

- Възможно е да изминат месеци, преди да започнат клинични изпитвания върху хора.

В търсенето на лечение на COVID-19 съществена част заемат изследванията доколко известни и разрешени за употреба медикаменти са ефикасни срещу новия коронавирус. Част от тези усилия е и съвместното проучване на два изследователски института в Австралия – Monash Biomedicine Discovery Institute и Doherty Institute – за потенциалните възможности на препарата Ivermectin при COVID-19. Ръководителката на екипа Кайли Вагстаф изрази “предпазлив оптимизъм” по повод резултатите от проучването, които доказват, че Ivermectin спира развитието на вируса в клетъчни култури. “Това, което демонстрирахме, е, че с помощта на Ivermectin можем да спрем размножаването на вируса, който причинява COVID- 19, в блюдо на Петри в рамките на 48 часа”, каза тя. Подобни лабораторни опити са правени и по-рано с Ivermectin и при тях също има доказателства за широкоспектърното му антивирусно действие. Резултатите от проучването на австралийските учени бяха публикувани тези дни в Antiviral Research, под заглавие „The FDA approved Drug Ivermectin inhibits the replication of SARS-CoV-2 in vitro”.

Като противопаразитен медикамент Ivermectin е разрешен за употреба от FDA – американската агенция по лекарствата и храните, и от години се използва по цял свят за лечение на редица състояния в хуманитарната и ветеринарната медицина. През последните 30 години компанията производител на Ivermectin – MSD, дарява лекарството на някои развиващи се страни за лечение на паразитни заболявания като онхоцеркоза (речна слепота) и елефантиаза. Положителното в случая с Ivermectin е, че за доказването на потенциалния му ефект за лечение на COVID-19 сравнително бързо може да се премине към клинично изпитване, защото вече е известно, че медикаментът е безопасен за употреба при хора в препоръчваните понастоящем дози.

Здравният министър на австралийската провинция Виктория Джени Микакос призова хората да не злоупотребяват с препарата, който в Австралия се предлага под формата на таблетки, лосион и шампоан. “Няма причина да го купувате, освен ако не трябва да третирате косата на детето си срещу въшки. Пиенето на шампоана може даже да бъде фатално или в най-добрия случай да ви вкара в болница”, каза тя. “Подчертавам това, защото има съобщения, включително за смъртни случаи, при които хора, които са чули, че даден препарат показва известен ефект срещу новия коронавирус, бързат да го използват по напълно неподходящ начин”. Според медийни съобщения мъж е починал в САЩ , а съпругата му е в болница, след като погълнали съдържащ производен на hydroxychloroquine химикал за почистване на аквариуми.

Още мнения за австралийското проучване: “Като вирусолог, участник в екипа, който за първи път извън Китай изолира вируса SARS-COV-2 през януари т. г., се вълнувам от перспективата Ivermectin да бъде използван като потенциално лекарство срещу COVID-19”, каза д-р Леон Кали от референтната лаборатория по инфекциозни болести в Doherty Institute. “В условията на пандемия и без специфично лечение на заболяването, е важно, в случай че имаме вещество, което е налично навсякъде по света, да се направи всичко възможно то да помогне по най-бърз начин на хората, още повече, че ще измине време, преди да бъде налична ваксина”. Д-р Кали е един от авторите на публикацията в Antiviral Research.

“Използването на Ivermectin в лечението на COVID-19 ще зависи от резултатите от по-нататъшните предклинични изследвания и в крайна сметка от клиничните изпитвания, за които спешно е нужно финансиране, за да утвърдим постигнатия напредък. Въпреки наличието на доказателства за ефективност в лабораторна среда, Ivermectin не може да се използва при хора срещу COVID-19, докато в процеса на клиничните изпитвания не се установи ефективността на медикамента при нива, безопасни за дозиране при хора”, каза ръководителката на проучването Кайли Вагстаф.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.